Festes d'aigua sense aigua: la sequera obliga la cultura popular a reinventar-se

Els actes festius vinculats a l’aigua del Camp de Tarragona, com la Zeuzera Pyrina Refrescant del Morell i la Remullada de Sant Magí, han hagut de reinventar-se en context de sequera per poder-se seguir celebrant

Publicat el 11 d’agost de 2023 a les 04:00
La situació de sequera generalitzada i greu d'aquest 2023 ha obligat les administracions i els usuaris a prendre mesures per evitar el malbaratament d'aigua i controlar-ne millor el consum. La sequera és alerta pel present i incertesa pel futur.

[noticiadiari]99/11497[/noticiadiari]

L'any 2023 ha estat excepcional, però cada cop aquesta anormalitat ho és menys: Catalunya acumula prop de 40 mesos d'anomalies en les precipitacions, el 2022 es va assolir les temperatures més altes des que hi ha registres i les reserves als embassaments estan per sota del 30% el mes de juliol.

Mig miler de municipis estan en fase d'alerta per sequera dins el Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera de la Generalitat, i a més d'una vintena, entre els quals Riudecanyes i Duesaigües, hi va ser declarada la situació d'emergència el 2 d'agost.

D'aquesta situació ningú n'escapa. De l'aixeta en raja menys aigua per tothom, i mentre el repte és abordar la reducció general del consum hídric, la festa i la cultura popular no es poden mantenir alienes al problema.

Festes d'aigua sense aigua


I aquest estiu, les festes d'aigua del Camp, la Zeuzera Pyrina Refrescant de la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén del Morell i la Revetlla Remullada de Sant Magí a Tarragona, s'han hagut d'adaptar a la realitat i s'han reinventat, mirant de ser fidels a la tradició i les seves cites amb els veïns i amants de la festa, però celebrant-se sense el seu element essencial, l'aigua.

En el marc del Pla de Sequera de l'Agència Catalana de l'Aigua, aquest tipus d'usos recreatius de l'aigua estan limitats en tots els nivells de gravetat. En la fase d'alerta, la més bàsica en què es comença a aplicar restriccions —entre altres, el volum màxim de despesa diària per habitant de 250 litres— i en què es troben tant el Morell com Tarragona, les activitats recreatives amb aigua han de restringir el seu consum a un 70% del previst en una situació de normalitat. Tanmateix, en tots dos municipis, totes dues festes se celebren sense vessar-hi aigua, una situació només prevista en l'estat d'emergència.
 

Durant el mes de juny i juliol, l'Embruix ha debatut sobre si es podia celebrar amb normalitat la festa i ha cercat alternatives contemplant la restriccó total de l'ús d'aigua. Foto: Oriol Lleonart

Coherència, responsabilitat i democràcia: la Zeuzera Pyrina 2023 i la decisió final de l'ACA


Al Morell, l'Associació Cultural l'Embruix, organitzadora des de fa més de 30 anys de la Zeuzera Pyrina Refrescant, va engegar a principis del mes de juny el debat sobre la conveniència, les possibilitats i les intencions de celebrar aquesta festa el dissabte 29 de juliol. "Així com tenim la capacitat de divertir la canalla, també la tenim per generar consciència", repetia en diverses reunions Joan Gomis, secretari de l'entitat. La realitat objectiva posava la festa en dubte, però si hi havia una certesa, era que, amb aigua o no, se celebraria.

La Zeuzera Pyrina Refrescant és un espectacle folklòric i memorístic que representa una al·legoria de la victòria dels pagesos davant la plaga de zeuzera pyrina que va afectar els avellaners d'aquestes contrades durant anys l'últim quart de segle XX. La bèstia, 'la Cuca' o 'la Zeuzera', tal com se la coneix, després de fer una metamorfosi, és derrotada a la plaça de la Font i foragitada per les màquines d'ensulfatar, fet que desferma la culminació de la festa, la guerra d'aigua.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uMrueeledv0[/youtube]

El consum hídric de la festa ha estat, fins a enguany, d'aproximadament 50.000 litres d'aigua, 50 metres cúbics, repartits entre la xarxa municipal i un pou per a la construcció de Baix Camp. Això representa el consum diari actual d'uns 300 veïns (150 l/hab./dia), el 0,039% del de totes les famílies l'any 2022, 128.000 metres cúbics; o el 0,0006% del total de 8 milions de metres cúbics de despesa en què es compta el consum de la indústria.

Si bé aquesta despesa és relativament minsa i a efectes pràctics no tindria efectes significatius, moltes sensibilitats dins l'entitat consideraven que la valoració anava més enllà d'aquestes xifres: no es podia culminar l'espectacle amb l'aigua, sobretot, pensant en la incertesa per les edicions següents. Calia posar a la balança la festa, la diversió, la cohesió i el costum, amb la mirada centrada en el protagonisme dels infants i els joves, vers l'excepcionalitat, la consciència, l'empatia i la responsabilitat davant els actes i el que transmeten.

Inventiva per no perdre l'esperit de la festa


Finalment, però, la decisió, presa per set vots a favor i quatre en contra després de celebrar una assemblea extraordinària i de proposar alternatives fracassades, va ser reduir el consum per sota dels 10.000 litres. Tanmateix, la resolució, presa el 25 de juny, va quedar en paper mullat un cop l'ACA va manifestar-se unes setmanes més tard. La decisió final, pel que fa a l'aigua que es lliura des de la xarxa municipal, correspon als ajuntaments, però tot i això, l'agència va fer manifest que la Zeuzera Pyrina Refrescant només es podria celebrar amb normalitat en un hipotètic i improbable retrocés a la fase de prealerta.

[noticiadiari]99/10048[/noticiadiari]

Així doncs, el 29 de juliol, a la plaça de la Font del Morell, qui ha fugit corrent no ha estat la bèstia, sinó els pagesos i els ensulfatadors. Sense aigua, 'la Zeuzera', "més viva que mai", tal com s'ha entestat a reivindicar l'Embruix, ha vençut.

Qualsevol resolució pot ser objecte de crítiques. Però el fet que la Zeuzera Pyrina Refrescant sigui més que una festa amb aigua n'ha garantit, amb el compromís dels seus organitzadors, la seva presència al programa de festes. L'Embruix ha pretès ser conscient que els actes el defineixen. I el camí, després d'aquesta edició, és incomplet i incert, pot ser més radical. Però davant la incertesa climàtica, ha quedat clar que un acte festiu que homenatja el valor de l'aigua per a una activitat tan bàsica com l'agrícola, no es pot mantenir al marge, precisament, de la importància d'aquest recurs bàsic i de l'escala de valors en els seus usos.
 

Imatge d'arxiu de la Remullada. Foto: Rafael López-Monné.

D'aigua a llum, de Remullada a Il·luminada: la solució del nou govern a Tarragona


A Tarragona, el mateix mes de juny, dies abans de saber, el 13 de juny, que tant el Morell com Tarragona i una cinquantena de municipis més del Consorci d'Aigües (CAT) accedien a la fase d'alerta per sequera, el govern en funcions de l'Ajuntament ja manifestava el seu punt de vista. L'encara consellera de Medi Ambient, Eva Miguel, que va promoure el tancament de les dutxes de les platges, recomanava no celebrar la tradicional Revetlla Remullada de Sant Magí, prevista per a la nit del divendres 18 d'agost. La cupaire argumentava que la decisió era "avalada des de l'àmbit tècnic" i que, "donada la situació, no tenia sentit plantejar aquest tipus d'activitats recreatives amb una despesa tan desproporcionada".

[noticiadiari]99/11220[/noticiadiari]


Malgrat aquestes intencions, qui tenia l'última paraula a l'hora de decidir com seria una festa que el 2022 ja s'havia acurtat i havia reduït el consum d'aigua, era el nou govern socialista. I el parer de Sandra Ramos, consellera de Cultura, ha estat el mateix que el d'Eva Miguel: si bé Sant Magí és la festa de l'aigua de Tarragona, "som conscients de la situació de sequera que vivim i cal fer un consum responsable de l'aigua" assegurava Ramos el dia 26 de juliol, en què va anunciar que, seguint les indicacions de l'Agència Catalana de l'Aigua, no se celebraria la Remullada.

La solució ha estat capgirar la situació. Cercar una alternativa: un canvi de festa i de nom. De Remullada a Il·luminada. Enguany, la plaça del Rei tornarà a acollir els elements simbòlics de cada any, la Síndria, el Càntir, la Petxina Peregrina i el Carro, que en lloc de llençar aigua, protagonitzaran un joc de llums al ritme de la música de Pa Sucat i el DJ de la Llum. Això serà a dos quarts de dotze de la nit, però unes hores abans, a les nou del vespre, el públic més familiar podrà gaudir d'una revetlla adequada per als més petits.

Per als infants, especialment, però per a tota la població, la cultura, pel seu paper preceptor i perquè reflecteix els valors de la societat, no es pot mantenir aliena al que hi succeeix, per més que tingui un caràcter festiu. En una situació de sequera alarmant, ha de tenir la voluntat de fer pensar i qüestionar-se, en aquest cas, la importància d'un element tan essencial com és l'aigua.