Cultura

La Fira Trapezi durà a Reus una seixantena d'espectacles sobre migració, conciliació i salut mental

La 29a edició de l'esdeveniment de referència tindrà lloc del 14 al 18 de maig, comptarà amb companyies de renom internacional i estrenarà escenari a la Sala Santa Llúcia

  • El cartell d'enguany és obra de Cèlia Grifoll -

ARA A PORTADA

Publicat el 01 d’abril de 2025 a les 12:43

La ciutat de Reus tornarà a ser, un any més, l'epicentre del món del circ amb algunes de les millors propostes de companyies internacionals de renom com Cie Bêtes de Foire, Cirque Pardi o Les Filles du Rard Palle, entre d’altres. L'emblemàtica Fira del Circ de Catalunya Trapezi tindrà lloc enguany del 14 al 18 de maig i, en aquesta 29a edició, la seixantena d'espectacles que es podran gaudir abordaran temàtiques de gran rellevància social, com la migració, la conciliació i la maternitat, la perspectiva de gènere o la salut mental.

Amb la nova programació de la fira, que es reivindica com un dels cinc mercats estratègics més importants del territori, es referma, també, com un espai de trobada i referència, en què l'espectacle i la reflexió repeteixen complicitats. Es tracta del tercer any consecutiu d'Alba Sarraute i Cristina Cazorla com a directores artístiques. Les entrades es podran adquirir al web oficial a partir del 23 d'abril.

Com a novetat, el Trapezi sumarà un nou escenari, la Sala Santa Llúcia, una tercera sala -a més dels teatres Bartrina i Fortuny- que torna a posar el focus en les programacions de sala, una aposta que és cada vegada més habitual en el sector i que reclama que el circ formi part estable dels calendaris culturals dels municipis i no només com a proposta de festa major.

La Fira Trapezi és una iniciativa que compta amb el suport de l'Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona, l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) de la Generalitat de Catalunya i altres patrocinadors privats. Ha estat reconeguda per diferents entitats, així com amb el Premi Nacional de Cultura, el Premi Nacional de Circ i la Medalla d'Or de l'Academia de las Artes Escénicas de España.

Focus en el sector i els professionals

“Trapezi continua apostant per ser un festival que no només mostra el millor del circ, sinó que també reflexiona sobre les dificultats estructurals que afronten els/les artistes. Enguany, amb avenços en l’equitat de gènere, la reivindicació del paper de les mares artistes i l’impuls de nous formats com les carpes, refermem el nostre compromís amb la innovació i l’enfortiment del mercat del circ en totes les seves dimensions”, afirmen les codirectores Sarraute i Cazorla.

En aquesta línia, el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, destaca que s'inclouen tots els formats i disciplines per "apropar propostes de país, de l'estat i internacionals sense descuidar la mirada de suport al talent local". Alhora, afegeix que "la fira mostra el millor circ i, també, denuncia la migració cultural per la qual el talent ha de marxar fora a buscar oportunitats".

Com cada any, s'organitzaran les Jornades Trapezi Pro Catalan Arts, un punt de trobada del sector per tal d’afavorir vincles i complicitats entre professionals i entitats del món del circ, promoure el treball artístic, presentar creacions actuals i proposar possibles col·laboracions. Es desenvoluparan del 14 al 16 de maig i, més endavant, la col·laboració de Trapezi amb professionals del Quebec permetran un focus català al Marché International de Cirque Contemporain (MICC), del 7 al 10 de juliol.

A Reus, en el marc de l’Àrea Professional, hi haurà diverses sessions que enguany posaran èmfasi a crear engranatges entre totes les fases del circ: des del procés de creació d’un espectacle fins a l’exhibició. També, en les diferents etapes i moments vitals de l’artista: des de la formació a la jubilació. Es duran a terme activitats de pensament, speed meetings, un showcase i finalment el ja tradicional dinar Pro Catalan Arts.   

Paritat i internacionalització

La nova programació, adreçada a tots els públics, vol ser un reflex del talent del circ contemporani actual i inclou més de seixanta representacions arreu de la ciutat. L'acte institucional d'inauguració serà el mateix 14 de maig, a les 17 hores, a Cal Massó i anirà a càrrec de les directores i els diferents representants de les institucions, acompanyats d’un espectacle molt especial de la mà de Tripotes la compagnie.

Alba Sarraute ha recalcat l'objectiu que "el circ pugui sanar i culturitzar" i ha recalcat el vessant polític de la posada en escena, és a dir, la importància de tenir espais on oferir totes aquestes propostes de circ vingudes d'arreu del món. Per la seva banda, Cristina Cazorla ha assegurat que "portaran el Trapezi ben lluny", d'acord amb el seu compromís amb els creadors i creadores, la internacionalització en què estan treballant i "amb la mirada i el cor posats en la 30a edició".

En aquest sentit, enguany, vindran compayies del Quebec, que oferiran dos showcases i diversos pitchings, fet que obrirà la fira reusenca com una finestra internacional i un aparador global. De fet, una de les línies d'acció de Sarraute i Cazorla és visibilitzar artistes catalans i espanyols que, tot i viure a l'estranger, poden tenir mercat al territori.

Conjuntament amb la important perspectiva de gènere, que aquest 2025 assoleix per primera vegada una paritat absoluta, amb 49 dones i 45 homes entre els intèrprets; a més de voler reivindicar les gestores, distribuïdores, directores i dramaturgues que fan gran l'equip "des del darrere". Com l'any passat, es mantenen les carpes de gran format al Parc de la Festa i continua l'icònic Cabaret.

Destacats d'enguany

Enguany, la programació comptarà amb caps de cartell internacionals, com la companyia Cie Bêtes de Foire amb el seu espectacle Décrochez-moi-ça, Cirque Pardi amb la seva proposta Low Cost Paradise, que s’estrenarà a la carpa del Parc de la Festa o Les Filles du Rard Palle que sorprendran el públic amb l’espectacle La Rueda Giratòria.

Pel que fa al circ català, destaca l’estrena mundial de Tenet, un nou col·lectiu de porters acrobàtics, que serà l’espectacle inaugural a la plaça Mercadal. Destaca també la companyia Pepa Plana, amb una estrena molt esperada al Teatre Fortuny. D’altra banda, la companyia Carpe Diem serà la responsable de les activitats per a escolars. Dins l’escena nacional, despunten companyies com la cía. de circo Nueveuno amb Todo lo posible, Puntocero amb Mahmut i Xampatito amb l’estrena de Compaña.

A més, en la roda de premsa de presentació de la nova edició, les directores artístiques han esmentat algunes peces destacades, com un espectacle sobre l'espectre autista, una proposta de circ en família per als més petits i una aposta per arribar a altres segments d'edat. D'una banda, una companyia catalanofrancesa oferirà un taller amb el col·lectiu de dones grans de Reus sobre la tècnica de corda teixida, per recordar una altra època en què el fet de cosir o no era l'única tasca que podien fer les dones.

De l'altra, adreçant-se als joves, hi haurà un espectacle sobre xarxes socials i un altre sobre la cosificació amb ambientació i estètica queer. Pel que fa a les propostes de sala, aquestes seran funcions "unisolo", amb un sol artista cadascuna que obrirà nous formats i llenguatges amb "un circ que no sembla circ", a través d'objectes i imaginaris que faran que passin coses i la disciplina es reinventi.

El cartell de l'edició 2025

La imatge de Trapezi 2025 és obra de Cèlia Grifoll Constantí, artista formada en interiorisme i arquitectura efímera, que desenvolupa la seva activitat com a il·lustradora autodidacta. El seu estil es basa en combinar tècniques manuals i digitals, amb un llenguatge visual centrat en el collage, el dibuix i les textures. Per al cartell d'enguany, explica que s'ha inspirat en "la fira que ha viscut tota la vida" i que volia reivindir "l'antiguitat, de manera més detallada i sense anar a allò modern".

Així, ha creat una escena en què un elefant damunt d'unes xanques, una equilibrista, un malabarista i un músic conviuen damunt teulades de colors. Una imatge que evoca l’univers del circ des de la tendresa i l’humor, i que recull el to familiar i acollidor del festival. 

Grifoll viu actualment a Lleida, on compagina els seus projectes professionals amb col·laboracions en l’àmbit educatiu i social, desenvolupant un llenguatge visual que dialoga amb la quotidianitat, la cultura popular i la creativitat comunitària.

Un esdeveniment de ciutat

"Quan arriba el mes de maig, l'imaginari de tota la ciutat va cap al Trapezi, que manté la seva vitalitat i referència malgrat portar 29 anys; és la mateixa il·lusió del primer dia", ha expressat l'alcaldessa reusenca, Sandra Guaita. "És un esdeveniment de ciutat, però ho és moltíssim de territori", ha afegit el regidor Recasens, qui ha convidat la ciutadania de municipis propers a passejar i descobrir els atractius de Reus, que se sumen durant cinc dies als del circ.

Com a iniciativa que referma l'aposta cultural del govern local i altres ens públics, les institucions reivindiquen el "gran moment d'espectacle i festival", però també el paper com a mercat estratègic per al sector del circ i l'espai de reflexió i de trobada cultural que es genera any rere any.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha apuntat que "es tracta d'un esdeveniment molt reeixit i del tot consolidat", que permet reivindicar el "sud del país com un pol cultural molt rellevant" i que "té un gran calat, per la dimensió i talent dels artistes, però alhora per dinamitzar altres sectors econòmics, com la restauració i el comerç".