El foc de la Carretillada del Ball de Diables i la música de Plombiers i la Fundación Tony Manero són els últims actes del programa de la Festa Major de Reus. Acaba, així, un Sant Pere especial, perquè ha suposat el retorn de la normalitat a la festa reusenca. El públic ho ha fet notar especialment, amb aforaments superiors als que s'havien viscut abans de la pandèmia.
L'ambient, i les ganes de recuperar el temps perdut, ha portat més gent que mai a tots els actes, i la professó d'aquest dimecres no n'ha sigut una excepció. El Seguici Festiu s'ha tornat a trobar el centre de Reus ple de gom a gom. De fet ja s'hi havia trobat la plaça del Mercadal al matí, durant la passada de Lluïment.
El dia ha arrencat amb les matinades tronades de Diables, les galejades dels Trabucaires i les dels grups de grallers. Mentre que els dos primers han recorregut el centre de la ciutat, els músics han sortit des de diferents barris per anar cap al centre. Tot plegat ha culminat al rovell de l'ou de Reus, escenari emblemàtic de la jornada de Sant Pere.
El Seguici Festiu de Reus torna a lluir a la plaça del Mercadal
La Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia també ha fet cap al Mercadal, com el Bou enflocat. La calor ha tornat a fer acte de presència, i a la plaça es podien veure ventalls de tota mena movent-se constantment. Els núvols han afegit xafogor a l'ambient, però també han permès que, segons quines estones, el públic no s'hagués de refugiar només sota els porxos.
De la mà del grup de Misericòrdies i de Jordi Bros, exdirector de Reus Esport i Lleure, la Tronada ha fet retronar la plaça una vegada més. Ha sigut la penúltima d'aquesta Festa Major, la cinquena tenint en compte les dues tronades que s'han encès per compensar dos anys d'absència. Les condicions meteorològiques han fet que, enguany, el fum de les tronades no marxés de seguida, sinó que omplis el Mercadal uns moments abans d'escampar-se.
També s'ha tingut la percepció, en alguns sectors, que han petat més lentament, «per deixar-nos assaborir-la tant com puguem», apunten els més romàntics. Sigui com sigui, la Tronada del matí ha donat pas a la passada de Lluïment del Seguici Festiu. És l'ocasió en la qual, els Elements que en tenen, fan els seus balls d'honor o més treballats.
Tots els components de la comitiva han anat passant pel centre de la plaça del Mercadal, fins a l'Àliga, que l'ha tancat amb el seu ball solemne llarg. Abans que sonessin les primeres notes, un dels membres de l'entitat, i exportador de l'Element, ha volgut tenir un record per a dues persones que ens han deixat. Per una banda, Jesús Ventura, autor de les músiques que balla l'Àliga, i per l'altra, el casteller Reimyn.
L'Àliga ha portat un crespó negre a la vara en honor seu, i l'emotiu ball solemne llarg ha estat acompanyat pel picar de mans de tota la plaça. A continuació ha arribat l'hora dels Xiquets de Reus. Després d'haver recuperat, ahir, un pilar caminant especialment emocionant, han protagonitzat una exhibició castellera.
Els de la camisa avellana han descarregat un dos de set, un cinc de set i un quatre de set amb agulla. Han culminat l'actuació amb un pilar de cinc que, després de carregar-lo, ha acabat recollint, amb una faixa, l'enxaneta i l'acotxador. Tocaven les dues del migdia quan la part matinal de Sant Pere ha acabat.

Una llarga professó culmina el retorn de Sant Pere
La tarda ha arrencat a dos quarts de sis, amb el Toc de Festa dels Campaners que acompanyava l'anada de les autoritats i el Seguici de l'Ajuntament a la Prioral. La professó ha arrencat amb una mitja hora de retard, a un quart tocat de vuit, amb el Seguici Festiu desplegant-se des del raval de Robuster. D'aquesta manera hi ha temps de marge per fer coincidir l'arrencada de l'Àliga amb la sortida del bust de Sant Pere.
El motiu és que l'element més senyorial de la comitiva li ofereixi el ball solemne curt. La professó ha avançat, lentament en alguns moments, pel recorregut habitual. Quan ha arribat a la plaça del Mercadal s'ha aviat la darrera tronada de la Festa Major d'enguany.
L'ha encès Carles Pellicer, alcalde de Reus, la primera que fa petar en dotze anys a l'alcaldia. Ho ha fet acompanyat d'una representació del Seguici Festiu com a reconeixement als esforços fets per les entitats per mantenir viva la Festa. Quinze mans al voltant de la vara han encès la darrera tronada de la Festa Major de Sant Pere.
Després de l'esclat final, la plaça ha entonat el Cant dels Segadors seguit, novament, de crits d'«independència». Entre el públic s'havien repartit cartells amb el mateix lema que ha penjat amb una pancarta de grans dimensions davant de l'Ajuntament. Un clam en defensa de la llengua catalana.
Foc i música clouen una Festa Major viscuda com mai
Amb el retorn del bust reliquiari de Sant Pere a la Prioral, la tornada cap al Mercadal ha tornat a prendre el caire festiu tan habitual. Músiques fora de protocol i ritmes divertits han tancat el retorn de figures i danses a la professó de Reus. Les ballades finals de les figures i el bestiari han servit per fer temps per a la traca final.
En aquest escenari de la Festa Major, els encarregats de posar el punt final han sigut els elements de foc. Les enceses de la Víbria i el Drac han precedit una carretillada del Ball de Diables que, per última vegada, ha impregnat de pólvora i pirotècnia la plaça. Al Mercadal pràcticament s'ha fet de dia amb alguna de les enceses.
La part festiva del programa l'ha tancat una novetat d'enguany. Si generalment era a la plaça del Mercadal on acabava tot, enguany ha sigut a la de la Llibertat. S'ha incorporat un últim concert a la programació, amb els reusencs Plombiers i la Fundación Tony Manero. I aquests sí que, de manera definitiva, donaran per acabada la Festa Major de Sant Pere del retorn a la normalitat.