La Fundació Teatre Fortuny de Reus restaura uns decorats teatrals de l'any 1941

Els telons van ser creats per l’escenògraf Ramon Batlle i cedits pel director Enric Guitart abans de morir l’any 1990

Es tracta de cinc telons verticals amb motius d’estil medieval
Es tracta de cinc telons verticals amb motius d’estil medieval | Cedida
15 de novembre de 2024, 13:12
Actualitzat: 13:12h

La Fundació Teatre Fortuny de Reus ha restaurat i netejat uns decorats teatrals que l’escenògraf, gravador i pintor català Ramon Batlle va crear l’any 1941. Es tracta de cinc telons verticals en els quals hi ha pintats escuts, cavalls i personatges d’estil medieval. Va ser l’actor i director de teatre i cinema barceloní Enric Guitart (1909-1990) qui, abans de morir, els va cedir a la fundació reusenca.

Guitart, quan duia a terme les seves activitats teatrals, anava pels teatres amb el seu propi decorat, i aquest n’és un. Un cop desembalat, s’ha aspirat, netejat i guardat correctament, amb el suport i els coneixements tècnics dels Museus de Reus i la seva conservadora. L’entitat valora que és un veritable tresor que custodiarà amb cura perquè sigui un llegat per les generacions futures

El director teatral fou un dels actors pioners del cinema a Catalunya, va ser deixeble de Margarida Xirgu i va rebre la Creu de Sant Jordi el 1995. El seu fons es conserva al Museu de les Arts Escèniques de Barcelona, amb fotografies d'escena i retratsretalls de premsa, obres teatrals i programes de de la seva trajectòria. 

restauracio telons 1941 ramon batlle teatre enric guitart fundacio fortuny nacio (2)
Pla detall d'un dels telons elaborats per Batlle i que estaven al Museu de les Arts Escèniques de Barcelona. Foto: Cedida

Pel que fa a l’autor del decorat, l’escenògraf, gravador i pintor barceloní Ramon Batlle va col·laborar amb diverses òperes del Gran Teatre del Liceu i amb companyies teatrals. De la mateixa manera, el Museu de les Arts Escèniques de Barcelona també conserva elfons de l'escenògraf, que ell mateix va cedir el 1971. La Fundació, coneixedora d’aquesta possessió, va decidir restaurar els decorats.

Arxivat a