El Govern de la Generalitat ha acordat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Monument Històric, la Casa de l'Ardiaca Major de Tarragona, coneguda popularment com a Ca l'Ardiaca. Situada a la Part Alta del nucli antic de Tarragona, és un dels edificis històrics més emblemàtics de la ciutat. Es tracta d'una construcció d'arquitectura civil gòtica catalana dels segles XII i XIII. Cal recordar que l'estat de conservació de l'edifici és crític i des de fa més d'una dècada la façana està apuntalada per una gran bastida.
"Ca l'Ardiaca és un element urbà notable de la ciutat, tant per la seva presència com pel seu valor patrimonial. En aquest sentit, la declaració com a BCIN permet fer efectiva la protecció de l'edifici com a monument i, a la vegada, fer que aquesta protecció sigui de manera integral i possibiliti l'equilibri harmònic entre el monument i el seu entorn urbà", ha resolt l'executiu.
Cal recordar que Ca l'Ardiaca és una de les opcions que el consistori tarragoní ha proposat al govern espanyol per a la construcció d'un Parador Nacional. Així mateix, una altra possibilitat que s'ha explorat és que l'immoble es converteixi en un hotel de luxe de la mà d'un promotor privat.
"És una bona noticia perquè va en la direcció de preservar encara més l'edifici"
Des de l'Ajuntament de Tarragona, el conseller de Territori, Nacho García Latorre, ha valorat que "la declaració és una bona noticia perquè va en la direcció de preservar encara més l'edifici, i a la vegada, ens permet protegir l'entorn de la Catedral i el Pla de la Seu que tenen un gran valor arquitectònic, cultural i festiu". El conseller ha explicat que aquesta declaració permetrà "tenir més força per tal que els propietaris o futurs propietaris mantinguin l'edifici en bones condicions, així com poder accedir a subvencions tant de la Generalitat com d'àmbit estatal".
García també ha explicat que la declaració de BCIN "no compromet els usos urbanístics que es van aprovar en el seu moment, i que, per tant, l'ús hoteler queda preservat. En aquest sentit, ens permet pensar en dotar l'edifici d'ús futur que ens permeti garantir-ne la seva preservació". Finalment, ha conclòs que "aquest un nou pas per poder desencallar una situació que fa massa anys que dura".
Un edifici amb 800 anys d'història
L'edifici de Ca l'Ardiaca es va aixecar sobre l'entrada del que havia estat el 'tèmenos' de Tàrraco i ha estat present els últims 800 anys de la història de Tarragona. La base arquitectònica és gòtica, corresponent als segles XII-XIII, però l'edifici deu el seu aspecte actual a la reforma realitzada al primer quart del segle XIV. La darrera transformació important de l'immoble va ser l'any 1813, després dels danys produïts en la retirada de l'exèrcit francès el 1812.
A més, les intervencions que s'hi han fet des del 2006 han posat de manifest el ric llegat de restes d'època romana i medieval que hi ha en el seu subsol, així com els detalls ornamentals, revestiments i pintures murals de diverses èpoques. L'edifici va funcionar com a Casa de l'Ardiaca Major de la Catedral fins a la desamortització de Mendizábal (1835), quan va passar a ser rectoria de la Catedral. A partir de la segona meitat del segle XIX ha tingut usos diversos, principalment als baixos.
En els darrers temps el seu estat de conservació ha empitjorat molt i la façana està apuntalada amb una gran bastida, situada al pla de la Seu. L'any passat el consistori va haver d'intervenir d'urgència arran de despreniments al sostre que estaven afectant elements patrimonials de l'interior i va destinar-hi més de 600.000 euros. L'Ajuntament de Tarragona ha reiterat a la propietat que en garanteixi la conservació sense que per ara les converses hagin donat fruits tangibles.