L'escriptor Javier Cercas va ser guardonat amb el premi Planeta aquest dimarts, 15 d'octubre, a Barcelona.

Javier Cercas guanya el Planeta amb una novel·la ambientada a la Terra Alta

L'escriptor gironí s'endinsa en el gènere policíac amb la història d'un mosso que va intervenir als atemptats de Cambrils del 17 d'agost

L'escriptor i filòleg Javier Cercas (Ibahernando, Càceres, 1962) s'ha erigit en guanyador del Premi Planeta 2019 amb la novel·la 'Terra Alta’, un thriller que pren com a protagonista un dels Mossos d’Esquadra que van abatre els terroristes de Cambrils l’any 2017 i que «vol ser radicalment diferent» al que havia escrit fins ara. «Els lectors hauran de llegir fins a les últimes pàgines per saber qui és el culpable», ha avançat l’autor.

Cercas també ha avisat que «el tema» de la novel·la no és el «procés», però que sense el que ha passat aquests darrers anys a Catalunya «no l’hauria escrit». El finalista del guardó ha estat l'escriptor Manuel Vilas amb la novel·la ‘Alegria'.

«Un thriller i una novel·la policíaca»

Melchor Marín, exdelinqüent invicte, actual Mosso d’Esquadra a Gandesa i heroi als atemptats yihadistes a Cambrils el 2017, s’enfronta a la resolució d’un triple assassinat per la que haurà de pagar un preu molt alt. Així es presenta la nova novel·la de Javier Cercas ‘Terra Alta’, guanyadora del Premi Planeta 2019, el primer premi literari al qual s’ha presentat l’autor de ‘Soldados de Salamina’.

És, doncs, una novel·la policíaca, i un thriller on, segons explica Cercas, ha volgut ser «radicalment diferent i al mateix temps radicalment diferent» als llibres que ha escrit fins ara. Es referia al fet que «ha portat al seu terreny» el gènere, però en canvi manté el misteri fins al final, cosa que en les novel·les precedents no havia fet, ha recordat l’autor. En qualsevol cas, el personatge ‘real’ en què s’inspira Cercas pel seu protagonista, és només una inspiració i l’autor no ha recreat la seva vida real.

La 68a edició del Premi Planeta ha tornat enguany al MNAC després de molts anys celebrant-se al Palau de Congressos de Barcelona, amb motiu del 70è aniversari del grup editorials. Però la celebració ha estat marcada per les protestes als carrers de Barcelona l’endemà de la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O.


Comentaris