La màscara de Mas d’en Gual, la primera obra d’art del Vendrell de fa 2.200 anys d’antiguitat, s’exposa al Museu Deu. L’any 2005, durant l’excavació arqueològica del jaciment d’època ibèrica de Mas d’en Gual (el Vendrell), es va descobrir una peça excepcional, una màscara funerària de tradició púnica. El jaciment de Mas d’en Gual correspon a un petit assentament agrícola i especialitzat en la metal·lúrgia del ferro d’època ibèrica (s. III aC), anterior a la conquesta romana.
En aquest jaciment arqueològic, entre les restes recuperades a les diferents sitges d’emmagatzematge, es va trobar una màscara grotesca de terracota típica dels ritus funeraris de la cultura púnica (cartaginesos). Aquestes màscares són habituals a les zones vinculades a la influència dels cartaginesos al sud de la Península Ibèrica i a Cartago (Tunísia), però la de Mas d’en Gual és única a Catalunya, el que demostraria la influència d’aquesta cultura també entre els pobles ibers del nord del riu Ebre.
Aquestes màscares s’utilitzarien en els rituals funeraris amb una funció d’amulet per al trànsit després de la mort, segons les creences religioses de la cultura dels cartaginesos.
L’Ajuntament del Vendrell té el projecte d’obrir una sala d’exposició temporal d’arqueologia al Museu Deu, per exposar la rica col·lecció de material d’època ibèrica que es guarda en dipòsit al Vendrell.