El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) va tancar les portes l'abril del 2018 i, després de reformar les instal·lacions, ara encara la recta final de la seva renovació amb una nova proposta museogràfica. Aquesta hauria d'estar enllestida a finals del 2026, data en què s'espera reinaugurar l'equipament de la plaça del Rei com a Museu Arqueològic de Tàrraco, amb un concepte de museu més accessible i immersiu.
Als més de 4 milions d'euros de pressupost que ja es van destinar a l'immoble, se sumarà un import de 3,7 milions per a la museïtzació, que la Generalitat de Catalunya preveu licitar aquest mateix mes de gener i que assumirà íntegrament el cost el ministeri de Cultura. Així mateix, s'han destinat 1,1 MEUR a restaurar part de la col·lecció i elements de l'interior del museu, com ara el fragment de muralla romana que hi ha als baixos.
La previsió de les institucions implicades, també, és que els treballs es puguin iniciar d'aquí a sis mesos. Per a la producció i instal·lació, així com el trasllat de les peces, es preveuen divuit mesos més. El futur museu oferirà un recorregut per deu segles d'història de Tàrraco, amb el suport de diversos recursos audiovisuals i interactius de nova creació, dissenyats per les empreses Ámbito Cero i Stoa.
Deu segles d'història: nova exposició permanent
"El pal de paller de l'exposició serà la col·lecció perquè és el gran actiu del museu", ha avançat la directora del MNAT, Mònica Borrell, sobre la mostra que esdevindrà referent de l'època romana a Catalunya a través d'un recorregut de deu segles per la història de la ciutat, des dels ibers fins als visigots.
La nova exposició, tot i recolzar-se en mitjans tecnològics, dona el protagonisme principal a la col·lecció del MNAT, una de les més excepcionals de l’època romana i representativa de la història de Tàrraco, com a capital de província, durant l’Imperi romà. L’objectiu és recolzar-se en aquells recursos que permetin fer més accessible el patrimoni i facilitar una major connexió i comprensió amb el públic.
L’exposició ocuparà un total de 2.500 metres quadrats i inclourà prop d’un miler de peces, algunes de les quals s’exposaran a les sales per primer cop. La presentació de la col·lecció posa l’accent en l’arqueologia com eina per explicar la història de Tàrraco des de diferents perspectives, des de la més institucional a la de la vida quotidiana.
Més enllà del nou nom de l'equipament, el MNAT continuarà sent el paraigua que aixopluga altres elements que formen part del conjunt arqueològic de Tàrraco romana i que estan reconeguts com a Patrimoni Mundial per la UNESCO. Aquests són el conjunt romà de Centcelles, a Constantí, la Vil·la dels Munts d'Altafulla, l'Arc de Roda de Berà, la Torre dels Escipions o el teatre romà de Tarragona.
Un equipament únic i referent en la romanitat
L'alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales, ha celebrat aquest pas endavant per a una Tarragona "orgullosa del seu passat, però també del seu present i futur" perquè "ens neguem a creure que el millor que va passar va ser fa milers d'anys". Al mateix temps, ha reivindicat que l'espai permetrà que "gaudir de la cultura i el patrimoni sigui accessible per a tothom" i que el nou museu "estarà a l'alçada de la colònia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco".
"Tarragona és un testimoni únic d'una civilització, va ser model en el passat per a la urbanització d'altres ciutats i, al costat de Mèrida, és una de les col·leccions romanes més importants, amb peces de gran valor", ha descrit, per la seva banda, la consellera de Cultura, Sònia Hernández. De fet, ha continuat afirmant que "Tarragona és i serà una prioritat d'aquest mandat, amb el patrimoni com un dels eixos principals per als pròxims anys".
Un dels objectius de la nova museografia és posar en relleu la importància de les restes romanes que es conserven i prendre-les com a exemple per a entendre els orígens identitaris del territori i com va ser la romanització de Catalunya i la península Ibèrica. Dins d'aquesta col·lecció, es podran veure el reconegut mosaic de peixos (segle III), el mosaic de Medusa, sostre amb decoració pictòrica de la Vil·la dels Munts (s. II) o les estàtues imperials cuirassades.
L'experiència integral de visita
Per tot plegat, la rehabilitació de l'edifici permetrà incorporar al recorregut de visita novetats com ara recursos audiovisuals i tecnològics, a més de millores en accessibilitat, climatització i modernització dels serveis. "La renovació ens permet també actualitzar la proposta educativa i els programes culturals. Obrirem la seu amb una proposta renovada i amb una oferta àmplia i diversa en diàleg amb els equipaments de la ciutat", ha manifestat Borrell.
Des de la perspectiva que el "museu custodia la gran complexitat de la Tàrraco romana" i després d'una "feina intensa d'estudi, revisió i restauració" que encara continua, es pretén explicar la història de manera que el visitant viatgi al passat, es traslladi a un altre temps. En paraules de la directora del MNAT, "serà un espai evocador, dinàmic i estimulant; de coneixement i de lleure al mateix temps", perquè l'oferta no només serà cultural, també pedagògica, turística i d'oci.
Al llarg del recorregut museístic, es potenciarà el valor històric i artístic de les peces i es vol fomentar una lectura crítica i reflexiva; "que l'exposició et faci preguntes" mentre vas descobrint els costums i el dia a dia de la gent de l'època (la vida domèstica, la vida al camp, les vil·les de fora de la ciutat, naixement i final de l'Imperi). Així, es traçarà un relat lineal, que seguirà el criteri cronològic combinat també amb el temàtic.
Altres qüestions sobre la taula
El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha refermat el compromís del govern central amb la ciutat de Tarragona i ha destacat les importants inversions, que ascendeixen a gairebé 14 milions d'euros i s'han fet des de la seva àrea en els últims anys. Abans de la presentació del museu, els representants institucionals s'han reunit per tractar diverses qüestions relacionades amb el patrimoni tarragoní.
Una d'elles ha estat la possibilitat de crear un consorci de gestió del patrimoni, fet que l'alcalde Rubén Viñuales va expressar que voldria que veiés la llum aquest 2025, tenint en compte que "és una lluita que tenim fa dècades", ha afirmat i ha apuntat, alhora, que "hi ha molt bona predisposició per part de les diferents administracions que n'haurien de formar part".
La consellera Hernández ha afegit que és la Unesco qui "demana un òrgan de gestió conjunt" que garanteixi "compromisos i finançament" i que les institucions són conscients que "a Tarragona manca aquest instrument" per poder determinar els compromisos i treballar, així, "a llarg termini, perquè en qüestions de patrimoni has de mirar lluny".
D'altra banda, Urtasun ha assegurat que el projecte de creació de la biblioteca provincial ja està en marxa i que s'estan tenint "diàlegs intensos" entre Ajuntament, Generalitat i el ministeri. Encara està per determinar, però, si la Tabacalera serà la seva ubicació, així com altres detalls.