El 13 de maig de l'any 2000, el Museu del Port de Tarragona obria portes al Refugi 2 del Moll de Costa, sent el pas definitiu per convertir el frontal marítim en la Rambla de la Cultura. Mercè Toldrà era la directora de l'equipament en la seva obertura i 25 anys després continua ocupant el càrrec, amb un sentiment "d'orgull" d'haver bufat les espelmes del 25è aniversari i haver vist créixer el Museu. Toldrà explica que arriba al quart de segle suposa la consolidació d'un espai que va ser pioner i que continua sent únic, ja que és l'únic museu que depèn únicament del Port.

- En la celebració dels 25 anys del Port també s`han bufat les espelmes.
- Port de Tarragona
La directora del Museu del Port va començar a treballar a l'Autoritat Portuària de Tarragona l'any 1987. Va participar en la posada en marxa de l'Arxiu del Port, conjuntament amb Coia Escoda, i l'any 1999 va rebre l'encàrrec del departament de Projecció Exterior, actualment Port Ciutat, la creació del Museu al Refugi 2, un antic magatzem portuari. Toldrà va tenir un any per tirar endavant el projecte i agraeix haver tingut un coneixement previ del Port de Tarragona, un fet que va facilitar la feina de posar en marxa el nou equipament cultural.
L'acte inaugural del Museu del Port va comptar amb la presència de l'aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol. Algunes veus no eren optimistes amb l'equipament i no li donaven gaire esperança de vida. Toldrà i el seu equip van treballar a contrarellotge per donar vida al Museu del Port, un espai que ha anat creixent de forma exponencial, fregant actualment els 30.000 visitants anuals i demostrant l'atractiu que té un equipament que explica el patrimoni portuari i els seus tres àmbits: industrial, pesquer i esportiu.
La tasca educativa del Museu del Port
La tasca educativa amb els grups escolars —des dels més petits fins a estudiants universitaris— que es fa des del Museu del Port és brutal, un fet que es va reconèixer el passat 13 de maig amb la celebració oficial dels 25 anys. A la tarda, es va fer un acte institucional amb la presència de diverses autoritats. Al matí, però, els nens i nenes van ser els protagonistes, amb una matinal que va reunir un centenar d'alumnes de les escoles del Serrallo i del Carme, en el primer acte de celebració de l'efemèride de l'equipament cultural que s'allargarà durant aquest 2025.
L'objectiu que es marquen amb aquest públic educatiu és "intentar que coneguin la mar en tots els seus aspectes d'una manera transversal, perquè per molt que siguem el Museu del Port de Tarragona, el fil conductor és la mar. Sense la mar no existeix el port, i sense el port no existeix el museu", assenyala Mercè Toldrà. Tot això, afegeix la directora, "de manera didàctica, amb coneixements dintre dels currículums i també perquè vinguin a divertir-se".
En aquest sentit, el públic escolar que visita el Museu del Port són unes 10.000 persones cada any, una xifra que s'ha mantingut estable durant molts anys, ja que per espai i dies d'obertura no es pot assumir una xifra més gran. Fins a l'any 2012, aquests visitants suposaven la meitat del total, mentre que actualment suposen un terç de les visites, perquè els visitants individuals sí que han anat creixent elevant la xifra total fins a un nombre proper als 30.000 anuals.
"Hem aconseguit preservar el patrimoni industrial del Port de Tarragona"
Mercè Toldrà reivindica la rellevància del Museu del Port assenyalant que "a Tarragona, generalment, es valora el patrimoni arqueològic, el patrimoni romà, que és Patrimoni Mundial de la UNESCO. Però és que el Port és la part de patrimoni industrial i això no ho hem de perdre. I amb el Museu hem aconseguit que aquest patrimoni industrial arribés a tindre protagonisme. Crec que després de 25 anys hem aconseguit que estigui preservat i que estigui dins de la història de la ciutat". Així mateix, la directora destaca també que "hi hagi unes dinàmiques que no només sigui la Part Alta i la Rambla, sinó que també baixem al mar".

- El Museu del Port de Tarragona celebra el seu 25è aniversari aquest 2025.
- Port de Tarragona
"Volem revitalitzar la part cultural de la Part Baixa de la ciutat. L'orografia de la ciutat és la que és, però hi ha moltes ciutats que no són totes planes. A tothom li agrada el mar i al mar també s'ha d'anar a fer cultura. I nosaltres som la finestra oberta al mar, perquè gràcies al Museu del Port coneixes la història del mar i d'aquesta Mediterrània nostra", diu Toldrà. La consolidació de les xifres de visitants, en una xifra propera als 30.000 confirma l'èxit de la proposta que s'ofereix.
Per dur a terme la tasca, l'equip de Mercè Toldrà està format per cinc persones a jornada completa i dues o tres persones a temps parcial. El secret de l'èxit és aquest equip, que fa molts anys que es coneixen i treballen junts. "Som un equip molt cohesionat i això ens permet tirar els projectes endavant", comenta la directora. Pel que fa a les instal·lacions, a la nau del Refugi 2 del Moll de Costa cal sumar l'Observatori Blau, una aula didàctica ubicada a la Llotja, i el Far de la Banya, on hi ha una exposició de senyals marítims que es pot visitar puntualment.
La remodelació integral de l'any 2021
L'estiu de 2021, el Museu del Port va reobrir portes després d'una remodelació integral, dissenyada pel Despatx Milà, que va permetre l'equipament fer un salt endavant. En aquest sentit, Mercè Toldrà destaca que va ser "importantíssim" en molts àmbits, ja que en els 20 anys des de la seva inauguració les condicions de manteniment havien canviat i la seguretat s'havia d'actualitzar. Així mateix, es van poder reestructurar diversos serveis i instal·lar climatització, "bàsica per a la conservació de moltes de les peces i elements del Museu de fusta i ferro".
Les actuacions també van permetre habilitar una sala de reserva per dipositar totes les peces que no estan exposades. El salt també es va donar en la nova museografia, que es va renovar totalment a càrrec d'Ignasi Cristià i Iago Blasi. Tot això, va permetre que el Museu del Port pogués formar part del registre de Museus de la Generalitat i de la Xarxa de Museus de les comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. El projecte de remodelació va ser premiat per l'Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya.
Sobre l'acompliment dels objectius marcats, Mercè Toldrà considera que amb la remodelació estrenada l'any 2021 es van complir en una part molt important, ja que l'equipament es va posar al nivell de la resta de museus de Catalunya. En aquest sentit, però, creu que "sempre s'ha d'aspirar a més" i bona mostra d'això serà l'espai dedicat al patrimoni gastronòmic del Serrallo que hi haurà al Museu del Port. El projecte s'està acabant d'enllestir i només quedarà licitar-lo, adjudicar-lo i executar-lo.
El fons del Museu del Port té més de 1.700 peces
Actualment, el Museu del Port de Tarragona té més de 1.700 peces en el seu fons. Mercè Toldrà ens especifica que són 1.747, de les quals estan exposades unes 300. Sobre quina seria la peça més emblemàtica, la directora diu que no podria triar-ne una. "Les últimes importants que hem incorporat són els derelictes, però també són rellevants la barca del Carlos Barral, des d'on va escriure Catalunya des del mar, un rem del Club Nàutic, que ens dona a conèixer els orígens de l'entitat, els estris d'un boter que va treballar bona part de la seva vida al barri del Port o uns esclops de pescador", afirma la directora.

- Imatge d`arxiu del Museu del Port de Tarragona.
- TarragonaDigital
Sobre aquesta qüestió, afegeix que "amb tots els elements que custodiem dibuixem l'evolució del Port de Tarragona, des del passat fins al dia d'avui". Toldrà assenyala que "potser els objectes individualment no tenen tanta força, però presentats de forma conjunta permeten que donem als visitants un recorregut per la història del Port". El creixement del fons del Museu ha estat important, ja que van començar amb 350 peces, només sobre activitat comercial i industrial, i avui en dia es freguen les 1.750 registrades.
La directora comenta que han estat gairebé un centenar de persones les que han fet donacions dels seus objectes a la institució, tot agraint que aquesta "gent de la mar, del Serrallo i del barri del Port, ens hagi fet confiança per conservar i difondre aquest patrimoni". Ara com ara, no hi ha plans d'ampliar les instal·lacions del Museu del Port, ja que fa poc temps de la remodelació i que les peces exposades van canviant i no sempre s'exposen els mateixos objectes.
"Estem explicant no només la història del Port, sinó la història de la gent del Serrallo o del barri del Port"
El Museu del Port està molt vinculat amb la societat del Serrallo i la del barri del Port. En aquest sentit, Mercè Toldrà assenyala que "també és molt important la relació i la col·laboració amb diferents entitats, especialment culturals, de la ciutat de Tarragona". En aquest sentit, destaca la relació establerta amb la Biblioteca Pública de Tarragona, que es fa amb recursos i també amb públics, "donant a conèixer els dos equipaments", segons manifesta la directora del Museu del Port.
Un altre exemple d'aquesta relació amb la societat dels barris que envolten el Museu del Port és una activitat sobre la Memòria Històrica, en què ha participat la gent gran del Serrallo, explicant què feien quan eren joves en l'àmbit cultural. En aquest sentit, Toldrà afirma que "els participants s'ho passen bé perquè recorden les vivències de la seva vida", creant-se una correlació entre "museus i benestar". El Museu està molt integrat amb els barris, especialment amb el Serrallo.
Sobre aquesta qüestió, la directora assegura que "estic molt agraïda perquè tinc una relació molt directa amb la gent del barri i de tant en tant vaig esmorzar amb les dones del barri que s'han fet seu el Museu i crec que això és una manera molt bona de fer comunitat, ja que aquestes persones ens han donat els seus objectes i per elles és important venir aquí i veure que amb allò que ens han deixat —objectes, però també coneixement— estem explicant no només la història del Port o del barri, sinó la seva història".