Música, dansa, teatre i literatura: l'ambiciós macroprojecte artístic de l'Institut Baix Penedès del Vendrell

El treball sÂ’ha de plasmar en un llibre, un disc de vinil i un espectacle que es farà al Tàg el mes dÂ’abril, coincidint amb lÂ’acte dels 50 anys de lÂ’institut

Publicat el 18 de gener de 2022 a les 16:55

‘L’Odisseu de la sal’ és el nom que rep el macroprojecte artístic i educatiu que s’està duent a terme a l’Institut Baix Penedès del Vendrell. Un treball transversal que va néixer a finals del curs passat a l’assignatura d’Arts Escèniques, però que involucra molts altres alumnes.

 

L’objectiu és que s’acabi plasmant en un llibre i un disc de vinil, alhora que s’elabora un espectacle de dansa i teatre. Al capdavant del projecte hi ha el professor d’Arts Escèniques, Jordi Martí, que explica a Tarragona Digital quin va ser el seu origen.

 

Un projecte que ve de lluny

«Des que treballo a l’institut, fa ja sis anys, sempre he fet projectes artístics una mica diferents, segons les motivacions dels alumnes», apunta. Aquest curs, molts dels estudiants es decantaven cap a la música, amb la qual cosa va decidir recuperar un projecte musical que venia de lluny. «Fa quinze anys, amb un grup de persones, l’havíem començat a fer a Mora d’Ebre, però no el vam poder completar», continua Martí.

 

El projecte s’inspira, en l'àmbit literari, en ‘L’Odissea’ d’Homer i ‘L’adolescent de la sal’, de Biel Mesquida, amb l’ombra de James Joyce sobrevolant-ho tot. Però inclou altres disciplines com el dibuix o la música. De fet, la primera pedra la van posar els alumnes d’Arts Escèniques de segon de Batxillerat, que han confeccionat la base musical del projecte.

 

«La premissa era fer deu cançons molt diferents unes de les altres», apunta Martí, que destaca el treball de Pol García en la composició i Víctor Domínguez a la guitarra. Però després s’han involucrat alumnes d’altres àmbits, com els de primer de Batxillerat de Disseny Gràfic, que elaboren el llibre que acompanyarà el disc. O els de Cultura Audiovisual, que faran vídeos per cadascuna de les cançons.

 

En cerca de finançament

També els d’Economia de quart d’ESO, que han buscat tota la informació per poder finançar el projecte a través d’una campanya de micromecenatge. Precisament aquesta campanya s’ha posat en marxa el 12 de gener a través de la plataforma Verkami. Es necessiten 4.000 euros per poder publicar el llibre i el disc, amb el qual busquen la implicació del màxim de gent.

 

La culminació del projecte tindrà lloc el 8 d’abril, quan es presenti públicament l’espectacle a l’escenari del Teatre Àngel Guimerà (Tàg). Serà un acte que servirà per celebrar també els 50 anys d’història de l’Institut, una efemèride que l’any passat va quedar posposada per la pandèmia. Des d’Escènic Baix Penedès demanen, doncs, la col·laboració de tothom per poder arribar a l’objectiu marcat.