Novetats en la Fira de Santa Úrsula de Valls: cultura popular i un nou acte de cloenda

La Fira Canalla a la plaça del Quarter amb tallers i instal·lacions és la proposta central de la Santa Úrsula gratuïta i més familiar

Publicat el 05 d’octubre de 2022 a les 06:05

La Fira de Santa Úrsula de Valls torna, del 14 al 23 d'octubre, amb tota la programació clàssica d'una festa ja plenament de represa i de post pandèmia. La gran cita serà la diada del diumenge 23 amb el derbi entre les dues colles dels Xiquets de Valls, la Joves i la Vella, a la plaça del Blat, Km0 casteller. L'actuació arriba després del Concurs de Castells de Tarragona i, sobretot, amb el record ben viu de l'última gran actuació abans de la pandèmia, per Santa Úrsula de 2019 quan la Joves i la Vella van carregar el 3 de 9 sense folre, el sostre actual del món casteller.

 

La Santa Úrsula vallenca acollirà, com marca la tradició, el que és el cap de setmana més casteller del calendari. Des de l'enfaixada de l'emblemàtica escultura El Casteller de Josep Busquets al Pati divendres 21 fins a la plaça del Museu Casteller que dissabte 22 és l'espai escollit enguany per a la tertúlia amb els caps de colla de la Joves i la Vella prèvia a la diada de Santa Úrsula, el concert vermut de música tradicional i la xerrada del projecte Castells i Ciència de la Universitat Rovira i Virgili.

 

Precisament, els castells seran també protagonistes destacats de la nova proposta familiar i gratuïta d'aquesta Santa Úrsula, la Fira Canalla que a la plaça del Quarter comptarà amb el Circ Ximple dels vallencs de la Cia Passabarret, les instal·lacions d'aventura i jocs o diversos tallers per fer clauers, calendaris, imants i molts més gadgets cent per cent castellers.

 

Festa de cloenda

Com a novetat de la programació de la Fira sobresurt enguany la festa de cloenda diumenge a la tarda vespre que s'ha organitzat al Pati que començarà amb concert de gralles amb els Blu's i, previ als focs d'artifici de fi de festa, amb les figures acrobàtiques i de circ de Planeta Trampolí que combinaran la força, l'equilibri, el valor i el seny tant castellers. La cloenda tindrà també com a mestra de cerimònies a l'ambaixadora d'aquest 2022 dels Xiquets de Valls, la il·lustradora Pilarín Bayés que posarà fi a Santa Úrsula amb la desenfaixada de l'escultura El Casteller.

 

La Fira commemora de manera especial el 125è aniversari del campanar de Valls que, amb els seus 74 metres d'alçada, és el més alt de les esglésies parroquials de Catalunya. El campanar ja és protagonista de la imatge gràfica i el cartell de Santa Úrsula dissenyats pels vallencs Medir Cucurull i Xavier Cendrós i enguany, coincidint amb l'efemèride, l'Institut d'Estudis Vallencs, amb la col·laboració del Museu de Valls, ha organitzat una exposició que, en base a imatges, documents i anècdotes, repassa què s'amaga darrere aquest monument emblemàtic d'estil neogòtic i gran talaia del Camp de Tarragona.

 

Explosió de cultura popular

La cultura popular vallenca presideix la Fira tots els dies de celebracions. Durant la setmana, amb les activitats del cicle Valls folklòrica que organitza la Unió Anelles de la Flama i ja el dissabte 22 amb les celebracions del 30è aniversari de la recuperació del Ball de Bastons de Valls per part de l'Associació Cultural Verge de la Candela. 

 

Les celebracions de cultura popular continuaran el mateix dissabte amb el Correbous que enguany compleix el desè aniversari i, ja al vespre de dissabte, amb l'esperat correfoc de Santa Úrsula, que recupera l'encesa al Pati, i els versots satírics i baixada de l'arcàngel a la plaça del Blat dels diables de Valls. També destaca el tomb de vigília de Santa Úrsula, amb els gegants de la ciutat, que iniciaran el seu recorregut a la plaça del Blat després que els campaners ofereixin el toc de vigília des del campanar i que les vallenques amb el nom d'Úrsula accionin els 21 morterets. 

 

Un dels moments més participatius i esperats per la canalla serà però el divendres 21 amb la Mostra de Bestiari Escolar i Infantil que enguany arriba a la 22a edició i estrena recorregut. Com a novetat, el seguici amb els alumnes de totes les escoles de Valls portant els elements dels seus centres, acabarà al Pati, tot just abans d'enfaixar l'escultura d'El Casteller. La Mostra, a més de les reproduccions de les escoles del bestiari vallenc i peces de creació pròpia de cada centre, acollirà per primer cop a Santa Úrsula els nous nans que les escoles de Valls van estrenar per les Festes Decennals 2021+1.