Aquest dimecres 23 d'abril se celebra a casa nostra un dels dies més bonics de l'any. El Sant Jordi d'aquest 2025 arriba carregat de novetats editorials pel que fa als escriptors i escriptores del Camp de Tarragona. I hi ha llibres per a tots els gustos i edats: infantils, divulgatius, esportius, novel·les, relats o assaig polític, entre altres temàtiques. Petits i grans poden han pogut remenar els darrers dies a les llibreries, plenes d'històries que durant la jornada del 23 d'abril ompliran els carrers i places en una nova diada de Sant Jordi.
En aquest article us fem cinc cèntims d'aquelles novetats literàries amb DO Tarragona que podreu trobar durant la festa del llibre i la rosa. Molts d'aquests autors i autores els podreu trobar signant els seus llibres durant la jornada, en les diferents parades que les llibreries instal·laran aquest 23 d'abril als carrers i places de pobles i ciutats de casa nostra.
Una mica de tot entre les novetats a la ciutat de Tarragona
Una de les novetats destacades pel que fa a la ciutat de Tarragona arriba de la mà de la prolífica Olga Xirinacs, que presenta Les margarides blanques, un llibre infantil amb il·lustracions de Pilarín Bayés. A més, aquesta obra te un vessant solidari, ja que la recaptació es destina a la Lliga Contra el Càncer. Sobre cultura popular, Jordi Bertran proposa Tarragona amb C de castells i de cuina, un recull d'articles sobre aquesta qüestió publicats en mitjans de comunicació.
Pel que fa a la divulgació científica, Joan Anton Català publica Hi ha algú, allà fora?, que ofereix una mirada científica, rigorosa i amena sobre la recerca de vida fora del planeta Terra. En l'àmbit del còmic, el doctor en Filologia Emili Samper presenta Los orígenes de la revista Spirou, que fa un recorregut per la història d'aquesta emblemàtica revista en què s'han publicat les aventures, d'entre altres, Lucky Luke, Els Barrufets, Marsupilami o Espirú i Fantàstic.
La política també té un espai aquest Sant Jordi a la ciutat de Tarragona, amb el president del Partit Popular de Catalunya, Alejandro Fernández, que a principis d'aquest mes d'abril publicava A calzón quitao. En aquest llibre, el líder dels populars catalans fa una anàlisi sobre la politica catalana i el seu impacte a Espanya.
Pel fa a l'esport, aquest és el primer Sant Jordi del llibre Nàstic Inèdit, escrit per Enric Pujol i publicat l'estiu del 2024. En aquest volum, que no inclou cap fotografia, el veterà periodista recull 600 històries sobre el Club Gimnàstic de Tarragona. Cal advertir que no és un llibre només de futbol, ja que el club grana ha tingut fins a 18 seccions al llarg dels seus 139 anys d'història.
I aquest 23 d'abril tampoc podien faltar les propostes de narrativa, que també tenen el seu lloc entre els escriptors i escriptores de la capital tarragonina: Flores amarillas en la cuneta, d'Àlex Saldaña o A veces veo orcas, el quart llibre de relats d'Enrique Gómez Léon, són alguns dels exemples.
Reus ofereix 180 novetats editorals locals
La diada de Sant Jordi escalfa motors enguany amb un total de 180 novetats editorials locals a Reus. Entre els últims treballs destacats a la capital del Baix Camp es troben Quan el passat ets tu, una novel·la emotiva i intimista en què Maria Lluïsa Amorós fa un viatge per l’univers literari; El guardià del Gènesi, on el protagonista de Joan Carles Llop s’endinsa en tres èpoques ben diferents partint de la biblioteca de Poblet; o la trentena de poemes sobre la quotidianitat íntima que presenta Daniel Recasens en Era només la boira.
Com a noms reconeguts amb ADN reusenc: Marta Vives torna a les llibreries amb quatre històries sobre dones reals a Tens la força de les coses; la Dolça a la torre de fang amb què Antoni Veciana ressegueix el destí de la comtessa des que abandona el paradís terrenal de la Provença; o les dues obres que signa Ramon Gomis sobre Gabriel Ferrater i Xavier Amorós. També, destaca el volum Herois sobre patins 1942-1972. Pioners, llegendes i afició a l'esport rei de Reus, obra d’Enric Tricaz.
En l’àrea infantil, el conte Naïm i els ulls multicolors, un cant a la superació personal del prolífic reusenc Jordi Folck, qui també és autor dels textos Soc Àngel Guimerà i La biblioteca del senyor Seguin; Mònika Escuer publica Fortuny i la libèl·lula, per recordar un altre il·lustre de la ciutat; i retornen històries com Les aventures dels Beta o la nova entrega de les Leyendas de Animalia de Víctor Fernández.
Novel·la, política i poesia al Tarragonès
Més enllà de la ciutat de Tarragona, a la comarca del Tarragonès també hi ha diverses novetats editorials de cara al Sant Jordi 2025. A Constantí, el professor Ricardo Rodríguez Boceta presenta la seva primera novel·la, Un corazón donde vivir, que es presenta aquest dimarts 22 d'abril, a les 20 hores, a la Biblioteca Municipal del municipi. A Torredembarra, Jordi Salvat publica un recull d'articles sobre l'actualitat política del municipi, sota el títol Pensaments diversos 2. Política i altres reflexions sobre Torredembarra (2011-2025).
Sense marxar del municipi torrenc, Antoni Batista, barceloní de naixement però veí de Torredembarra des de fa més d'una dècada, ha publicat recentment La veritat del cas Comorera, que explica la història rere la detenció de Joan Comorera, el polític català més buscat pel franquisme després del president Companys. I al municipi veí d'Altafulla hi destaquem Tessel·les d'Altafulla, una obra poètica i fotogràfica d'Olli Bonheur.
Un grapat de llibres al Baix Camp i els relats breus de Jesús Tibau al Priorat
Arreu del Baix Camp, trobem novetats com Los sueños de Emma, una història plena de somnis i l’última publicada per la cambrilenca Susana Rubio; Desconnectats, de la bibliotecària Rosana Andreu; un estudi sobre les Orquídies de les Muntanyes de Prades; o la primera novel·la del mosterenc David Moragas, Fervor. També, la montbrionenca Meritxell Blay presenta Mites grecs: l’origen de tot amb l’il·lustrador Jotaká; i l’escriptor Julio Pérez recorda Los Héroes silenciados de Vandellòs, sobre els treballadors que van patir l’accident a la central l’any 1989.
Al mateix temps, el Privilegi fundacional del comtat de les Muntanyes de Prades -amb auca il·lustrada per Pilarín Bayés i text d’Eduard Juncosa-, per l'efemèride del 700è aniversari, es farà un lloc entre els prestatges aquest Sant Jordi. Des de Cornudella de Montsant (Priorat), l’autor Jesús M. Tibau ofereix, d'altra banda, un nou grapat de relats breus amb països imaginats a A voltes, un planeta.
Ornitologia, novel·la negra i costumari català a l'Alt Camp
La diada de Sant Jordi arriba carregada de novetats editorials a l’Alt Camp. L’escriptor Màrius Domingo ha presentat el seu darrer llibre, titulat Com iniciar-se en l’ornitologia, una guia per a tota la família per ampliar coneixements en el fascinant món dels ocells. Una de les plomes més destacades de la comarca, i del Camp de Tarragona, és la vallenca Margarida Aritzeta, que el mes de gener va publicar la seva darrera novel·la, L'hort de les ànimes.
Una altra de les novetats la presenta Roser Vidal, amb el seu llibre La colla dels dimarts protagonitzat per una colla de jubilats que surt cada dimarts a caminar i, enmig d’un homicidi, un investigador es troba empantanegat enmig d'una sèrie d'assassinats sense motiu aparent que es localitzen a Vilaniu.
Per la seva banda, Roger Roig, amb il·lustracions del tarragoní Hugo Prades, presenta la seva darrera publicació, El caganer, l’últim conte de la col·lecció de literatura infantil que té, per objectiu, donar a conèixer i difondre les tradicions més singulars del costumari català.
L'escoltisme és el protagonista a la Conca de Baberà
A la Conca de Barberà, l’escoltisme pren el protagonisme en les novetats literàries d’aquest Sant Jordi. Per una banda, Albert Palacín ofereix la seva visió particular del que ha estat el moviment escolta a la Conca de Barberà i contrades veïnes en els darrers seixanta anys amb L’escoltisme que jo he viscut. El llibre copsa una realitat en la qual hi ha jugat un paper transcendental, especialment en la fundació i consolidació dels diversos agrupaments de la comarca: a Montblanc (ara Mare de Déu de la Serra, creat el 1966 i encara actiu), a l’Espluga de Francolí (L’Estornell, iniciat el 1975 i encara actiu) i a Blancafort (Mare de Déu del Tallat, que es va crear el 1991 i va finalitzar la seva activitat el 2004).
Per altra banda, L’escoltisme a Santa Coloma de Queralt aprofundeix en el moviment en aquest municipi de la comarca. Concretament, aquest llibre és una obra coral en què participen moltes persones, però els qui escriuen la majoria dels capítols i vivències són cinc autors. En aquest sentit, per qualsevol persona que ha format part del moviment escolta, llegir aquest llibre remou una gran quantitat de records i fa pensar en la fortuna d'haver viscut aquella experiència.
La novel·la destaca al Baix Penedès
Al Baix Penedès hi ha un nom que destaca aquest Sant Jordi 2025. És el del calafellenc Albert Pijuan, que presenta La Gran Substitució, una novel·la que reflexiona sobre la identitat i els dobles, el pes de la família o les estranyes idolatries contemporànies. Publicada per Angle Editorial l'octubre del 2024, les darreres setmanes ha arribat a les llibreries la segona edició.
Al Vendrell, Alfonso Morillas, tècnic de la Biblioteca Terra Baixa de la capital del Baix Penedès, ha publicat Una sorprendente incógnita, una novel·la intrigant que fa pocs dies presentava a Coma-ruga. I sense sortir del Vendrell, José Luis Espina Suárez fa viatjar els lectors fins a l'Àfrica amb Namibia. Apuntes ilustrados de un cuaderno de viajes.