Bràfim presenta la reintroducció del ball de Valencians, documentat el 1687

Es tracta de l’únic ball de Valencians de la comarca de l'Alt Camp que està en actiu

Publicat el 23 de juliol de 2025 a les 06:00
Actualitzat el 23 de juliol de 2025 a les 09:37

Bràfim recupera amb motiu de la Festa Major de Sant Jaume de 2025, l'històric ball de Valencians del municipi. La dansa, que es presenta avui dimecres dia 23 de juliol a les 19.00 h a la plaça de la Vila, compta amb el suport de l’Ajuntament de Bràfim, la Unió Anelles de la Flama, el músic Francesc Sans i el coreògraf Raimon Casals.

Segons els impulsors, "la iniciativa busca com a objectiu potenciar el teixit associatiu del poble a través de la cultura popular, amb l'objectiu de constituir el seguici popular del poble".

Referències de 1687

Segons la documentació “Els memorials de les cobles i balls de Santa Tecla l’any 1687” (paper isolat a l’Arxiu Municipal), es té constància que aquell any el ball de Valencians de Bràfim va participar a les festes de Santa Tecla de Tarragona amb Gregori Rabadà i 9 balladors més. 

Es tracta doncs de l’únic ball de Valencians de la comarca que està en actiu. La iniciativa, sorgida dels veïns, ha estat vehiculada a través de la Unió Anelles de la Flama de Valls, qui ha ajudat a coordinar el projecte, n’ha creat el grup motor i ha dut a terme les tasques d'assessorament i suport tècnic.

En aquest grup motor hi participa també el músic Francesc Sans, qui crearà la partitura del ball basada en una partitura mare del Camp de Tarragona, i el coreògraf Raimon Casals, qui ha dissenyat estructura de la dansa i qui conjuntament amb la Unió Anelles de la Flama, ha dibuixat l’esquema de la vestimenta. De fet, un altre dels al·licients del projecte "ha estat la feina transversal i la implicació popular que ha tingut, ja que bona part del vestuari s'ha confeccionat gràcies a la col·laboració desinteressada del veïnat de Bràfim" expliquen els impusors.

Una suite coreogràfica

El ball consta d’una suite coreogràfica, de diversos balls encavalcats, que comença amb la presentació i el "pas de gegantets", segueix amb altres danses habituals com els ponts, l’estrella, etc. i que acabarà amb "la Torre", tan identitària dels balls de valencians, i la sortida del grup. També hi ha elements de lloança a Sant Jaume, patró de Bràfim. 

El conjunt d’instruments que acompanya el ball estarà format per flabiol i tamborino, cornamusa, tarota i trompa. La vestimenta, a part de faixa, picarols, pantalons blancs, camisa blanca i armilla, introduirà elements destacats com la castanyola catalana i el mocador de seda al cap, característic dels balls de valencians.

S’atribueix al ball de Valencians l’origen de l’actual tradició castellera del nostre país.