Un escenari estable ha de convertir-se en la peça central d'una reforma general del Parc de Sant Jordi de Reus. L'Ajuntament ha presentat, aquest dimecres, l'estudi previ per construir el nou espai a la plaça d'Anton Borrell. Aquest dijous es licitarà la redacció del projecte i la direcció de les obres de la construcció de l'escenari amb un pressupost de 29.990 euros.
Es preveu que, cap a meitats del 2023, s'hagi enllestit el projecte executiu. Serà llavors quan es podrà preveure el pressupost de l'obra i el seu calendari, a més de definir altres qüestions, com l'aforament del futur espai. Segons ha explicat el govern aquesta tarda, el que s'ha fet ara és un primer esbós de les necessitats que haurà de cobrir aquest projecte executiu.
La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, ha explicat que «és un projecte que ha de ser el primer pas per a la futura remodelació del Parc de Sant Jordi i els seus perímetres». El desembre del 2021 es va encarregar un estudi previ, amb un pressupost de 14.080 euros, de tota la zona. Es tracta d'àrea de 21.098 metres quadrats que, a més del parc, inclou l'avinguda de Sant Jordi, el carrer de Gaudí i el del General Moragues.
La reforma del Parc de Sant Jordi començarà amb un escenari estable
El primer pas serà la construcció d'un escenari estable. Berasategui assegura que «aquest mandat tindrem el dibuix detallat de com serà l'espai i deixarem el projecte a punt perquè les obres es puguin fer durant el pròxim mandat». A grans trets, la regidora d'Urbanisme apunta que «s'ubicarà a la plaça d'Anton Borrell, que actualment és d'arena i sempre ha acollit activitats culturals diverses».
Amb el nou equipament es vol «consolidar aquest ús i obrir-ne el ventall de possibilitats». Pel que fa a l'actual pèrgola i les escales que connecten la plaça amb el carrer de Gaudí, el govern ja la va qualificar d'«enderrocable» quan va encarregar l'estudi previ. Serà el projecte executiu qui ho determini, però Berasategui ha apuntat que aquesta estructura actual «haurà de ser modificada».

El motiu principal és que l'orientació de la plaça girarà respecte de l'actual. L'escenari ja no quedarà paral·lel al carrer de Gaudí com quan ara se n'instal·len, sinó que hi quedarà en diagonal. També es preveu col·locar «un umbracle de gran capacitat que permeti el confort durant tot l'any».
No cobrirà l'escenari, sinó la zona del públic, i no es tractarà d'una estructura de gran envergadura. Anirà al cantó oposat de l'escenari i, segons ha detallat Berasategui, serà «una estructura de tipus lleuger, de fàcil manteniment i que sigui molt funcional». L'obra haurà d'incloure actuacions urbanístiques entre la plaça d'Anton Borrell i l'avinguda de Sant Jordi.
Un espai «permeable» i amb vocació cívica
La idea és que hi hagi un espai d'entrada que connecti la rotonda que hi ha davant amb la nova plaça. D'aquesta manera, per exemple, les cues que es puguin fer quan es programin actes no ocuparan la vorera, sinó una zona de l'interior del parc. Pensant també en la reforma general de la zona que el govern té al cap, l'escenari estable es vol «amb una dimensió cívica».
Berasategui aclareix que «hi han de poder tenir lloc diferents activitats cíviques de manera oberta i molt permeable». En aquest mateix sentit es vol convertir el Parc de Sant Jordi en un lloc de pas que connecti el carrer de Gaudí amb l'avinguda de Sant Jordi. Ha acabat definint la futura plaça d'Anton Borrell com «un espai de relació urbana amb activitats programades».
Es planteja com un equipament «flexible» que permeti fer-hi diferents formats d'actes culturals. És per això que l'esquena de l'escenari es construirà una estructura amb diversos usos. Acollirà magatzems, camerinos i vestuaris i equipaments tècnics i xarxes de subministraments i lavabos públics.
El futur escenari ha d'ampliar l'oferta d'espais culturals a l'aire lliure
Pel que fa als seus usos culturals, el regidor de l'àmbit, Daniel Recasens, ha subratllat que el nou escenari permetrà consolidar una característica bàsica del sector a la ciutat. «Tenim una programació anual farcida de projectes que s'organitzen al carrer, i dos festivals de referència com el Trapezi i el COS, a més de la programació d'estiu», ha exposat. Tot i aquesta base, ara mateix «tenim certa limitació d'escenaris a l'aire lliure, l'únic espai fix és l'escenari exterior de la Palma», ha comentat.
Es tracta d'un espai amb un aforament més limitat i que ja està molt ocupat durant l'any. És per això que, segons considera Recasens, «ens feia falta aquest nou escenari a l'aire lliure». «L'objectiu és consolidar aquesta programació estable i potent i arrossegar-la cap a l'aire lliure», resumeix.
Marina Berasategui ha exposat que l'actuació compleix dos dels objectius del Pla d'Acció Municipal. Per una banda, plantejar la reforma del Parc de Sant Jordi, i per l'altra, planificar-hi la construcció d'un escenari estable. Durant la campanya electoral es van anunciar com a compromisos de diversos dels actuals socis de govern.
Amb l'acord de govern, finalment, l'expectativa es va situar en la planificació d'aquestes mesures. Per una banda s'estableix la voluntat de «plantejar la reforma del Parc de Sant Jordi». Per l'altra, «projectar un nou Espai Escènic Estable a l’aire lliure».