La Processó del Sant Enterrament de Tarragona celebra el seu 475è aniversari: «Tradició, cultura i fe»

Aquest Divendres Sant, els carrers de la Part Alta de Tarragona tornaran a omplir-se per gaudir del moment més destacat de la Setmana Santa

  • La Processó del Sant Enterrament de Tarragona surt aquest divendres 18 d'abril des de la plaça del Rei. -
Publicat el 16 d’abril de 2025 a les 06:00

El 3 d'abril de 1550 es va celebrar la primera Processó del Sant Enterrament de Tarragona i des de llavors, ara fa 475 anys, aquest esdeveniment s'ha repetit cada Divendres Sant, excepte en períodes de guerra, pandèmies o fenòmens climatològics adversos. Aquest divendres 18 d'abril serà un gran dia per a la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang, organitzadora de l'esdeveniment. Com és habitual, sortirà a les 19.30 hores de la plaça del Rei, amb la participació dels Armats de la Sang, les 13 associacions de Setmana Santa i els seus respectius passos, així com la Banda Unió Musical de Tarragona.

En conversa amb TarragonaDigital, Maria Grau, la sotsprefecta de la confraria, explica que "per a la Sang és un gran honor, perquè no hi ha molts actes que puguin dir que se celebren ininterrompudament des de fa 475 anys". Grau afegeix que "és l'única de Catalunya i per a nosaltres és una efemèride molt important". En aquests gairebé cinc segles, hi ha documentades 25 vegades que la professó no ha sortit, que en total, perquè no tot està documentat, serien unes 30 o 40 vegades, segons la sotsprefecta, que assenyala que "en comparació amb 475 anys és un percentatge petit".

El Sant Enterrament es va fer per primera vegada l'any 1550, cinc anys després de la fundació de la Sang. Segons explica Maria Grau, es va demanar al Capítol de la Catedral la cessió dels improperis i les vestes per poder sortir en processó. Només es va donar el vistiplau a la cessió dels improperis i per un any. Finalment, això no va ser així i des de llavors confraria s'encarrega de la Processó del Sant Enterrament. El passat 12 d'abril es va fer un acte institucional de celebració i fins a finals d'any hi ha diverses propostes preparades per commemorar l'efemèride.

Unes 2.500 persones participen en la processó

Maria Grau, que va ser escollida sotsprefecte el passat mes de novembre, explica que enguany a la processó hi prendran part directament unes 2.500 persones, tot i que és conscient que "fa uns anys que la participació ha anat a la baixa". Pel que fa al públic, la cosa es dispara, ja que milers de persones surten als carrers de la capital tarragonina per seguir el Sant Enterrament. Sobre que té la processó per mobilitzar tanta gent, Grau comenta que "hi ha tres factors: la tradició, la cultura i la fe".

"Òbviament, sortir en una processó és un acte de fe. Conec molt poca gent que surti a la processó que ho faci per altres coses que no sigui per un acte de fe. S'hi suma la tradició, perquè és una cosa que passa de pares a fills. De fet, jo mateixa no estaria aquí si no fos pels meus pares. I òbviament hi ha un factor cultural independent de les teves creences, perquè la Processó del Sant Enterrament de Tarragona també té un valor artístic. I tot això la fa excepcional", assenyala la sotsprefecta de la Sang.

Pel que fa al recorregut, Maria Grau afirma que "ara per ara no es posa en dubte i no està sobre la taula". Considera que "organitzativament és complicat de gestionar, perquè se'ns ajunta el cap de la processó amb la cua i no pots fer anar més de pressa els passos en una pujada o aturar-los". Malgrat que ara com ara no sigui un tema de debat, manifesta que "això no vol dir que la Setmana Santa evoluciona, que la Setmana Santa canvia i que en un futur es pugui plantejar algun canvi".

El president del Parlament, Josep Rull, abanderat de la Sang

Per tal de donar rellevància a la Processó del Sant Enterrament, la Sang va elegir el president del Parlament, Josep Rull, per portar la bandera principal de la confraria durant la processó. En aquest sentit, la sotsprefecta diu que "coincidint amb el 475è aniversari i amb els tràmits perquè el Sant Enterrament torni a ser declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional, vam creure que el fet que la segona autoritat del país portés la bandera era una manera de reivindicar la rellevància que es mereix".

Sobre aquesta qüestió, Grau assegura que "sempre he pensat que si aquesta processó de Tarragona es fes a Barcelona, per exemple, seria totalment diferent i tindríem recursos i tindríem totes les possibilitats del món. Per tant, que el president del Parlament sigui l'abanderat, és una manera de reivindicar el valor que té la Processó del Sant Enterrament".

Lluita per recuperar la distinció de Festa Patrimonial d'Interès Nacional

Un dels cavalls de batalla de la Sang és que la Processó del Sant Enterrament recuperi la distinció de Festa Patrimonial d'Interès Nacional que va perdre ara fa uns anys per una reclassificació que va fer la Generalitat, que va deixar la processó com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional. La sotsprefecta comenta que "no hem entès mai per què es va produir aquella decisió i volem recuperar el lloc que es mereix la processó". En aquest sentit, Junts ha presentat una resolució al Parlament de Catalunya i des de la confraria s'espera que es voti pròximament.

Una vegada s'aconsegueixi, Maria Grau apunta que "aquest serà un primer pas per després tenir la màxima distinció estatal, com tenen altres setmanes santes, perquè creiem que estem en el mateix nivell i ens ho mereixem". En aquest sentit, la sotsprefecta assegura que "no demanem diners, demanem reconeixement, perquè això comporta que la gent de tot Catalunya et conegui i que existeix la Processó del Sant Enterrament de Tarragona". 

Grau fa també autocrítica en aquest sentit, ja que reconeix que "no l'hem venut de la manera que tocava i això és una cosa en la qual tots ens hem de posar les piles, tant les confraries com les administracions. Una manera de fer-ho és tenir aquest reconeixement i poder anar fent el salt fins a aconseguir el reconeixement estatal. Però això no només passa amb la Setmana Santa, aquí a Tarragona passa amb tot".

"Les dones juguen un paper molt important a la Setmana Santa de Tarragona"

El passat mes de novembre, Maria Grau va ser elegida sotsprefecta de la Sang, sent la primera dona que ostenta el càrrec. Així mateix, per primera vegada, la Processó del Sant Enterrament té una coordinadora. Es tracta de Montserrat Boada. En aquest sentit, Grau comenta que "això és exemple que les dones juguen un paper molt important a la Setmana Santa de Tarragona". Sobre aquesta qüestió, afegeix que "de fet als anys 70 la processó passa per moments molt durs, ja que les dones només podien sortir de penitents, i amb l'entrada de les dones, la processó fa un canvi radical. Les confraries fan un canvi radical".

En aquest sentit, la sotsprefecta afirma que "hem tingut un pes molt important, però no només amb la Setmana Santa. Amb els castells també va passar una cosa similar. Quan les dones ens han deixat tenir veu i vot, hem revolucionat el món". Finalment, destaca que "tant la Montse Boada com jo sempre hem pensat que les dones tinguin un pes molt important".

"Està clar que la Setmana Santa no passa pels millors moments"

Pel que fa a la salut de la Setmana Santa de Tarragona, Maria Grau assegura que "està clar que no passa pels millors moments, perquè els participants han baixat a la meitat en pocs anys i hem de fer autocrítica". En aquest sentit, manifesta que "no sé per què la gent ha deixat de sortir. Alguns diuen que és pel recorregut, però jo crec que el recorregut no és el problema". La sotsprefecta de la Sang s'aventura a dir que "crec que hi ha una desafecció molt gran cap a l'església, però no sé quina és la solució".

Grau diu que "hem de treballar tots per aconseguir atraure la gent, especialment el jovent, ja que el dia de demà seran els que hauran d'estirar el carro". Tot i això, sembla que hi ha llum al final del túnel, perquè la Germandat dels Gitanos va estrenar el seu pas fa pocs dies. Així mateix, la sotsprefecta de la Sang assegura que des que va assumir el càrrec han aconseguit una trentena de nous congregants. "Això, en la darrera dècada, no ho havia vist", explica.

Finalment, Maria Grau assenyala que "les confraries no només surten per Setmana Santa, perquè durant tot l'any es fan coses. No hem de perdre de vista que tenim aquest factor social i de caritat d'apropar-nos als més desvalguts, perquè al final som entitats religioses". La sotsprefecta creu que no serà fàcil recuperar-se, però "anem per bon camí". El futur més immediat, però, és aquest Divendres Sant, quan la Processó del Sant Enterrament omplirà els carrers de tradició, cultura i fe.