La regidoria de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus presenta el programa d'actes previstos per a la Diada de Sant Jordi 2024, conjuntament amb les novetats editorials d'enguany i la disposició de les parades de llibres, roses i entitats a la plaça del Mercadal i els carrers del voltant.
"Arriba un altre Sant Jordi i ho fa en un any —com ja és costum— especialment literari, perquè aquest 2024 es compleixen cent anys del naixement d’Estellés i Joan Ferrater o de la poetessa Vayreda i cent d’ençà de la mort de Guimerà o Salvat-Papasseit, per no parlar del fet que Rovira i Virgili fundà aquell 1924 la Revista de Catalunya o que ha estat l’any que el gran Quim Mallafrè ens ha deixat", ha explicat el regidor Daniel Recasens.
També, seguint el fil de l’Any Fortuny, un dels actes més emblemàtics de Sant Jordi en àmbit local és la tradicional trobada dels autors, que enguany serà dinamitzada per la companyia “Teatralitzat” i es farà el dilluns 22 d’abril a les 19 hores, a la Biblioteca Central Xavier Amorós. L’activitat forma part de la Revetlla de Sant Jordi que el Servei de Biblioteques promou a tot Catalunya.
Contes i exposició d'autors locals
Al voltant de la Diada de Sant Jordi s'han programat diferents activitats, entre elles, tres sessions de contes a les places, totes elles obertes al públic i a les 17.30 hores:
- Dijous 18 d'abril, al Parc del Roserar: es trasllada la sessió de contes setmanal de la Biblioteca Pere Anguera en un entorn de les roses, tan significades per la Diada i que anirà a càrrec de l’Associació Aspercamp.
- Dissabte 20 d'abril, a La Palma: en el marc de la Festa de Sant Jordi que organitza l'entitat La Crispeta.
- Dimecres 24 d'abril, a la plaça de M. Àngels Ollé del passeig de la Boca de la Mina: es trasllada la sessió de contes per la Igualtat del mes d’abril a la Biblioteca Central Xavier Amorós.
Una altra de les activitats principals és l’exposició de les novetats d’interès local. És l’exposició bibliogràfica més gran que es fa cada any a la Biblioteca Xavier Amorós, on es visualitza què s’ha publicat de març de l’any anterior a abril de l’any en curs relacionat amb Reus i el Baix Camp, de qualsevol temàtica.
Enguany, inclou un conjunt de 175 publicacions i estan exposades com si fossin en un taller de pintor, que podria ser el de Fortuny. S'ha comptat amb la col·laboració artística del Departament de Plàstica i audiovisuals de l’Institut Gabriel Ferrater i del mateix equip de Biblioteques.
Diada de Sant Jordi 2024
Pel que fa a la Diada de Sant Jordi, enguany posaran parada 12 llibreries, 12 floristeries a la plaça del Mercadal i 74 entitats, entre la plaça del Prim, el raval de Santa Anna, la plaça del Castell, l’Absis de la Prioral i el Fossar Vell. Les entitats faran lectures sobre textos de diferents autors a les places amb aquest horari:
- De 10 a 11 hores, a la plaça del Prim, textos de Vicent Andrés Estellés
- De 14 a 15 hores, al raval Santa Anna, textos de Vicent Andrés Estellés
- De 15 a 17 hores, a la plaça del Castell, textos d'Àngel Guimerà
- De 17 a 18 hores, al Fossar Vell, textos de Joan Salvat Papasseit
Entre els actes festius, destaquen la ballada de sardanes amb la Cobla Reus Jove, l’actuació castellera dels Xiquets de Reus, i les enceses dels Dracs i la Víbria. Dins la parada de l'Ajuntament, les Biblioteques de Reus organitzaran micropresentacions per a obres que ja fa temps que han estat presentades i com a novetat d’enguany hi haurà dos moments per a fer recomanacions literàries per part dels lectors, que seran dinamitzades per Teresa Vilà.
Activitats escolars
Durant el matí, s’han convidat els autors d’obres infantils a fer diverses sessions amb els grups escolars que es faran a la plaça del Mercadal i a la plaça del Prim. Han confirmat la seva participació Núria Capella, Pau Roig, Jordi Gonzàlez i la colla de la Cucafera.
Paral·lelament, i també per a grups escolars, hi haurà unes sessions especials del “Laboratori Casa” que es faran dins el Castell del Cambrer. Aquesta és una activitat promoguda per l’IbyCAT que compta amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat.
Pel que fa als Clubs de Lectura, i d’entre els actes posteriors, destacable el que es farà el dia 27 amb Montserrat Corretger, a la Biblioteca Xavier Amorós, i en el que hi participaran també un club de Cerdanyola del Vallès. Es farà a les 11 hores i és obert a tothom que vulgui conversar sobre La pensió d’alemanys.
L'espai de la poesia
L'acció de promoció de la poesia entre els joves de la ciutat, la Poetry Slam, que des del mes de novembre està en funcionament als diferents instituts de Reus, entra a la recta final.
Es tracta d’una competició de declamació de poesia, que forma part del programa ALTAVEU d’extensió bibliotecària, escrita pels mateixos alumnes a partir d’un vers de l’obra d’un poeta i que enguany ha estat Alba Camarasa.
L'eslàmer Salva Soler és la persona que realitza les sessions de creació i interpretació amb els alumnes als diferents instituts participants. Aquest dilluns 15 d’abril es van classificar els alumnes que participaran a la final que es realitzarà el pròxim divendres 26 d’abril a les 19 hores a les Peixateries en un acte organitzat conjuntament amb la regidoria de Joventut.