Proposen un festival de música de nova creació a Reus per visibilitzar els compositors clàssics actuals

La iniciativa del Contemporaneus s'ampliarà a un doble esdeveniment, al juliol i al novembre, de sis concerts de diferents formats i temàtiques

Morphosis Ensemble presentarà un projecte de música i intel·ligència artificial en el marc del Festival
Morphosis Ensemble presentarà un projecte de música i intel·ligència artificial en el marc del Festival | Instagram / @morphosis.ensemble
05 de juliol de 2024, 13:00
Actualitzat: 13:06h

El passat mes d'octubre, es va dur a terme la primera edició de la Mostra de Música de Nova Creació a Cal Massó, un espai de diàleg i trobada a Reus per als compositors de música clàssica d'avui i que va néixer sota el nom de Contemporaneus, traducció llatina de "contemporani" i que, a més, conté el nom de la capital del Baix Camp, seu de l'esdeveniment.

L'èxit de participació ha motivat els artistes Joan Bagés i Rubí i Joan Martí-Frasquier, membre de Morphosis Ensemble, a proposar la continuïtat de la iniciativa en format festival i amb una doble cita d'estiu (del 18 al 20 de juliol) i de tardor (22 i 23 de novembre). L'objectiu és donar més visibilitat i rellevància a la música clàssica escrita avui dia, coneguda també com a Música de Nova Creació o Contemporània

Les entrades per als concerts només es poden adquirir en línia, a través del web del Festival, a un preu individual de 12 euros. També, ja es troben a la venda els abonaments de temporada (6 concerts per 50 euros), d'estiu i/o tardor (3 concerts per 27 euros). Totes les activitats del Contemporaneus 2024 es realitzaran al Centre d'Art Cal Massó.

Bagés i Martí-Frasquier emplacen a una roda de premsa, el pròxim dilluns 15 de juliol, per explicar tot el projecte, que compta amb el suport de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Reus, la DIputació de Tarragona, l'INAEM, l'Euroregió Pirineus-Mediterrània i l'Associació d’Amics del Jazz de la Ribera d’Ebre.

Programació Contemporaneus 2024

La sessió d'estiu inclourà tres concerts, de formats i temàtiques molt diferents, entre el 18 i el 20 de juliol. Aquests s'adrecen a un públic heterogeni, tindran lloc a les 20 hores i comptaran amb una presentació prèvia a l'inici de l'actuació. Alhora, el primer dia, a les 19 hores, hi haurà una taula rodona en què s'explicarà el projecte amb IA.

  • DIJOUS 18/07: GAP THE MIND per Morphosis Ensemble + SheepDog (CAT). Quines  aplicacions té la intel·ligència artificial en la música de nova creació? Què separa o uneix allò  artificial d'allò natural en l'art? Ho descobrirem en aquest concert amb obres de Joan Bagés, Enric Guaus i Félix Pastor.
  • DIVENDRES 19/07: MULTIBRAIN per Ensemble Flashback (Perpignan, FRA). L'Ensemble Flashback és un referent mundial de les arts visuals i la música de creació. A Reus tindrem ocasió de gaudir d'aquest projecte multimèdia entorn de la percussió, l'electrònica i el vídeo  amb obres de Martin Matalon, Bérangère Maximin, Octavi Rumbau i Alexandre Vert.
  • DISSABTE 20/07: MÚSICA DE CAMBRA DELS SEGLES XX i XXI per Zahir Ensemble (Sevilla, ESP). Escoltarem obres de música de cambra per a flauta, clarinet, violoncel i piano  d’Elliot Carter, George Crumb, Luis de Pablo, César Camarero i Voro García.  
ensemble flashback festival contemporaneus nacio
Vinguts de França, Ensemble Flashback actuaran el 19 de juliol a Reus, on presentaran un projecte multimèdia. Foto: Cedida

La sessió de tardor arribarà els dies 22 i 23 de novembre, amb tres nous concerts de format reduït que focalitzaran en l'electrònica, com a revolució dels gèneres i estils musicals. També tindran presentació prèvia:

  • DIVENDRES 22/11: MÚSICA PER A FLAUTA I ELECTRÒNICA per Zahir Ensemble  (Sevilla, ESP). Tindrem un programa de música electroacústica molt interessant per a flauta  i electrònica amb obres de: Alberto Carretero, Kaija Saariaho i Philippe Manoury.
  • DISSABTE 23/11: CONCERTS D’ACUSMÀTICA (I, II) per Joan Bagés i Rubí. Aquest compositor i artista sonor ens proposarà dos concerts d'electrònica amb enfocaments ben diferents.

Objectius de la proposta

El Festival Contemporaneus 2024 neix amb la voluntat de dotar la ciutat de Reus, en particular, i a la província de Tarragona, en general, d’un Festival de Música Contemporània o de Nova Creació; facilitar l’accés a la cultura musical dels segles XX i XXI al públic en general; i mostrar els nous valors musicals del segle XXI: l’aplicació de les noves tecnologies, instal·lacions sonores, música instrumental i de recerca sonora, interacció amb altres disciplines artístiques, etc. 

Així mateix, es busca fomentar les relacions artístiques i humanes a través de la música i del pensament contemporanis al territori amb la participació d’artistes locals, nacionals i internacionals.