L'Espluga de Francolí es troba immersa en la programació del Rusc 2025, el Festival de poesia de la Conca de Barberà. Enguany arriba a la tretzena edició amb un programa d’actes que va començar el 15 de juliol i acabaran el dia 26. El Museu Terra de la Fundació Carulla, organitzador del festival, ha programat activitats per a tots els públics que abracen la poesia, la literatura, les arts visuals i la música.
Un programa que destaca per la seva varietat
La programació de 2025 promet moments memorables i destaca per la seva varietat. Entre els noms més rellevants d'aquesta edició s'inclouen la reconeguda poeta Marta Pessarrodona, la veu inconfusible de Borja Penalba amb les cançons de Giròvag, el primer disc en solitari, o el col·lectiu Versembrant, que oferirà un taller d’iniciació al rap per als amants de la rima i el vers contundent.
"Al Rusc 2025 hem volgut oferir una programació que busca tocar l’ànima, despertar la curiositat i remoure consciències", afirma Alba Vinyes Lasso, directora artística del festival. "Convidem a tothom a submergir-se en aquesta festa de la cultura. Volem que el Rusc sigui un diàleg constant entre artistes i públic, un espai on cadascú pugui trobar la seva pròpia ressonància amb l'art".
El festival presenta vuit actes que inclouen el ja consolidat i habitual recital poètic, enguany amb Marta Pessarrodona, Pau Vadell, Laura G. Ortensi, Josep Civit Mateu i Dialèctrica. Però també presentacions de llibres com Camí del cel, de Bill Porter, que serà presentat pel traductor del llibre al català Martí Sales i la mateixa Alba Vinyes, o Primera pell, de Montse Bosch, a qui acompanyarà el poeta i escriptor Jordi Llavina.
També hi haurà un Taller d’iniciació a la pintura xinesa que oferirà Hsiao Lin Liu, doctora de Belles Artes de la UB i professora de cal·ligrafia i pintura xineses. Per als més menuts, el Rusquet d’enguany anirà a càrrec de Martina Escoda amb l’espectacle Aquest nen està a la lluna!
Inauguració de la nova exposició
El Rusc 2025 tancarà l’edició amb la inauguració d’una nova exposició comissariada per Clara Albacete, Dones i paisatge. Un diàleg amb la Conca de Barberà. Es tracta d’una exposició col·lectiva produïda per Tectònica Cultural que compta amb obres de les artistes Núria Rion, Ester Ramón, Anna Sínia, Núria Albà i Montserrat Pallarès i que convertiran el paisatge de la Conca de Barberà en un espai de reflexió crítica sobre la memòria, la ruralitat i la sostenibilitat.