Tarraco Viva celebrarà la seva 27a edició entre el 12 i el 25 de maig, amb la vida i cultura de la plebs de Roma com a tema central. Es tracta, segons ha explicat el regidor de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Nacho García Latorre, de l'edició "més potent" des de la pandèmia, amb gairebé 500 actes i un pressupost de 420.000 euros, 280.000 dels quals van a càrrec del consistori, amb el suport econòmic de la Diputació i el Port de Tarragona. Enguany, la cita "és especial", perquè el festival coincideix amb la celebració del 25è aniversari de la declaració de Tarraco com a Patrimoni de la Humanitat.
El festival romà de Tarragona tindrà dos caps de setmana d'activitats, amb un programa que inclou recreacions històriques, tallers, visites, itineraris, conferències, xerrades, monòlegs, projeccions de documentals, gastronomia, activitats infantils, jocs de taula i la Tarraco Viva Escolar. Així mateix, també hi haurà les tradicionals fires de museus, artesans i llibres. La cloenda del festival se celebrarà el 25 de maig, al Port de Tarragona, amb la reconstrucció històrica Molt més que pa i circ, que donarà una nova visió sobre el paper de la plebs romana.
Tarragona i els seus monuments patrimonials seran els principals escenaris del festival, però aquesta també arribarà a altres punts del Camp de Tarragona. En aquest sentit, hi haurà activitats a Altafulla, Cambrils, Constantí, els Pallaresos, Reus, Salou, Torredembarra i Vila-rodona. Així mateix, el Port de Tarragona repeteix una edició més com escenari rellevant de Tarraco Viva.
"No és veritat que la plebs fos una classe dropa, ociosa i sense interès per la política"
El director del festival, Magí Seritjol, ha explicat que "en contra del que se'ns ha volgut fer creure, no és veritat que la plebs fos una classe dropa, ociosa i sense interès per la política". En aquest sentit, Seritjol ha afirmat que "al segle III dC a Roma hi havia 28 biblioteques públiques, vuit ponts, 19 aqüeductes, dos mercats centrals, 11 grans conjunts termals, deu basíliques jurídiques, dos circs, dos amfiteatres, tres teatres, 1.352 fonts, 254 fleques públiques, 144 latrines o 424 temples. Si tot això ho van fer les elits, a mi no em surten els números".
"No eren ociosos. La plebs era treballadora i orgullosa de les seves professions", ha manifestat el director de Tarraco Viva. En aquest sentit, ha assegurat que "no és veritat que només els interessessin els espectacles i no la política. L'any 58 aC, el tribú Luci Licini Clodi va aprovar 12 lleis a les assemblees populars, gairebé totes beneficiant a la immensa majoria de la població. No era una plebs ociosa, eren hereus d'una República de 500 anys". Finalment, ha recordat que "tenien la seva cultura, les seves festes, les seves associacions professionals, que no depenien de les elits".
L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha assenyalat que "Roma era un món una mica cruel, però era el menys cruel de tots els d'aquella època". En aquest sentit, el batlle ha manifestat que "la col·laboració amb el territori ha de ser absoluta. Tarragona concentra majoria dels elements patrimonials, però Tarraco no es limitava al terme municipal actual, sinó que anava molt més enllà". Viñuales ha reivindicat que "Tarragona és patrimoni viu i ens els sentim molt nostre, cada dia el vivim i el trepitgem". L'alcalde ha conclòs dient que "Tarraco Viva és un festival únic perquè té l'escenari més real i més viu que només ens dona aquesta ciutat".