Les entitats, protagonistes
La cultura popular vallenca presideix la fira durant tots els dies de les festes. Així, el primer cap de setmana de Santa Úrsula el 14 i 15 d’octubre, la Colla Gegantera la Pessigolla ha celebrat «Les Corts», un acte que rememora l’estada de la reina Elionor de Xipre i senyora de Valls a la ciutat amb diverses cercaviles amb els seus gegants i el gegantó, un tast de vins que commemora la Revolta del Vi o la rebuda a la plaça de la Torratxa de les colles convidades, entre d’altres.La colla de diables de la Unió Anelles de la Flama impulsa el que és una de les grans novetats d’aquesta Fira, amb la primera Tabalada de Santa Úrsula, el dissabte 14 en un acte que comptarà amb la participació de cinc colles. Així, a més del Ball de Diables de Valls, hi han pres part les colles de la Canonja, la Pobla de Mafumet, Montblanc i l’Hospitalet de l’Infant.
.jpg)
Imatge del bou a la plaça del Blat Foto: Cedida
D’altra banda, el dimarts 17 d’octubre, l’Institut d’Estudis Vallencs acollirà la presentació dels nous vestits que estrenen per aquest Santa Úrsula la Diablessa i Llucifer i la taula rodona sobre els personatges característics dels balls de diables dels Països Catalans.
El plat fort per als Diables de Valls, però, arribarà dissabte 21, amb el Ball parlat a la plaça del Blat i l’encesa de lluïment al Pati, en un correfoc que acabarà de nou davant la Casa de la Vila on es podran sentir els versots satírics i admirar la baixada de l’arcàngel. La nit de foc de Santa Úrsula no s’apagarà fins després del concert de la banda vallenca Hideout i el DJ resident de la sala Redstar, tumtumpà, amb els Diables de Valls fent retirada de les places de l’Oli a la del Blat amb l’últim ball.