El Vi Fa Sang tanca un festival de gran èxit i posa la mirada en l’edició del 2026 a l'Espluga

El festival ha patit sis anys d'aturada

  • Imatge d'un dels actes del Vi Fa Sang | Cedida -
Publicat el 27 de març de 2025 a les 10:22

L’Espluga de Francolí es va convertir durant el cap de setmana del 21, 22 i 23 de març en la capital del crim literari en català en perfecte maridatge amb els excel·lents vins de la DO Conca de Barberà.

El divendres 21 de març, un brindis va inaugurar el 6è Festival de novel·la criminal en català El Vi Fa Sang, que retornava després de sis anys, aquest cop sota l’organització del Casal de l’Espluga de Francolí.

Sota el comissariat de Salvador Balcells, El Vi Fa Sang va portar presentacions de novetats criminals, taules rodones, entrega de premis, gastronomia, música en viu i moltes novetats, en un cap de setmana molt complet en el què els aficionats al gènere negre van gaudir al màxim.

Un dels moments més esperats va ser el Judici a les riuades del Francolí, el diumenge 23 de març al Teatre del Casal. Més de 200 persones van aplegar-se per jutjar al riu Francolí, que seia al banc dels acusats per a ser jutjat de la mà del periodista, escriptor i actor, Xavier Grasset, i que quasi per unanimitat del públic assistent va ser declarat innocent.

El crim en temps d’Intel·ligència Artificial, el boom de la novel·la criminal en català al País Valencià, diàlegs entorn a assajos divulgatius basats en tesis doctorals o bé un homenatge a Xavier Coma, van ser alguns dels interessants debats plantejats a la sisena edició d'El Vi Fa Sang. També, més de 20 i autors i autores van presentar les seves darreres publicacions, i es van lliurar els premis dels concursos de relats d’adults, juvenils i de micro-relats a les xarxes socials.

Un altre dels moments més aplaudits del Festival va ser dissabte a la tarda al Museu Terra, amb la xerrada true crime ‘L’Espluga, poble de crims’, que de la mà de l’historiador i pedagog espluguí Jordi Roca, va desvetllar davant de gairebé 200 assistents, tres crims reals que han succeït al municipi, i deixant la porta oberta a descobrir-ne de nous en
properes edicions del festival.

Les botigues de l’Espluga van col·laborar un any més amb el Festival, dedicant aparadors als llibres que es presentaven, i les escoles del municipi i algunes de la comarca van posar-hi el seu granet d’arena amb ambientació i lectures de màgia, intriga i detectius, la creació d’un racó temàtic a partir d’un treball sobre detectius i una exposició de treballs escolars sobre plantes malèfiques.