El malestar pel tancament d'oficines bancàries i caixers automàtics s'està estenent per tot el territori. Es calcula que des del 2009 el 70% de les sucursals bancàries del Camp de Tarragona i l'Ebre han tancat. Això està tenint molta afectació, ja que l'atenció al client es veu molt perjudicada.
A Calafell, segons dades que s'han ofert aquesta setmana, el tancament de caixers automàtics i oficines també ha estat molt elevat. Concretament, el municipi ha perdut fins a sis caixers en menys d'un any, així com diverses oficines. El nucli més afectat és el del poble, on ja no queden caixers ni oficines.
Activitat concentrada al nucli de la platja
També Segur de Calafell s'ha vist molt perjudicat, amb el tancament de diverses oficines. D'aquesta manera, l'activitat bancària s'està concentrant gairebé de forma exclusiva al nucli de la platja. Ramon Ferré, alcalde del municipi, ha mostrat el seu enuig pel fet que els bancs «vegin Calafell com una xinxeta més al mapa».
El batlle ha remarcat que el poble el formen «tres nuclis molt diferenciats», cadascun amb les seves necessitats. Per això titlla de «barbaritat» la retirada de serveis bancaris a Segur, on hi ha 15.000 habitants empadronats i moltes segones residències.
Per capgirar la situació, l'Ajuntament va anunciar fa uns dies la voluntat d'oferir locals municipals als bancs perquè posin caixers. Serien cessions gratuïtes per garantir «la proximitat d'un servei que és essencial, tant per als veïns com per als comerciants», segons Ferré. Per ara ja hi ha un gran banc que ha vist amb bons ulls la proposta i està negociant amb el consistori.
Una altra acció que s'ha emprès està relacionada amb la gent gran, uns dels col·lectius més perjudicats per la manca d'atenció presencial. L'Ajuntament ha introduït continguts relacionats amb la banca en línia als cursos de competències digitals que els ofereix. Al Vendrell, per la seva banda, s'està estudiant incrementar la pressió fiscal als bancs que no atenguin presencialment la gent gran durant tota la jornada.