És un sistema que funciona des de fa temps a Alemanya o als països nòrdics, però que aquí és poc utilitzat. Es tracta de les màquines conegudes amb el nom de ‘pfand’, que serveixen perquè els ciutadans reciclin personalment els envasos. A canvi, reben contraprestacions com ara descomptes pel comerç o, directament, diners.
L’Ajuntament de Calafell és un dels que vol provar aquest sistema, per millorar unes xifres de reciclatge que no són bones. Fonts municipals expliquen a TarragonaDigital que serà una iniciativa que es farà de forma coordinada amb el comerç local. La idea és que els que reciclin correctament envasos en aquestes màquines, puguin tenir descomptes als establiments.
Dues màquines, al Mercat i a Segur
El projecte s’implantarà al llarg d’aquest any 2022 com una prova pilot per comprovar el seu funcionament. En principi seran dues màquines les que s’adquiriran, una de les quals es posarà al Mercat Municipal. L’altre s’ubicarà en un punt del nucli de Segur, que encara s’ha d’acabar de definir.
Des del consistori ja preveuen que el sistema no serà fàcil d’impulsar, ja que hi ha poca tradició als països del sud. «Primer cal introduir l’hàbit entre els ciutadans, una cosa gens fàcil, però hem de provar el màxim d’iniciatives per millorar el reciclatge», apunten. I és que les xifres indiquen que la recollida selectiva al municipi es troba en un pobre 36%, lluny del 60% que exigeix Europa.
Des del govern local esperen que iniciatives com aquesta o la municipalització del servei de recollida ajudin a incrementar el reciclatge. També el desenvolupament de la recollida porta a porta en establiments comercials, el reglament de la qual s’aprovarà al pròxim ple.
Dubtes sobre la seva efectivitat
Jordi Baucells, tècnic de l’empresa Biodiversitat, valora que els consistoris vulguin «provar coses noves» per augmentar l’eficiència de la recollida de residus. Tot i això, aquest assessor que treballa amb diversos ajuntaments de la comarca creu que és una iniciativa «difícil d’implantar» aquí. «Demana una inversió alta, tant per instal·lar les màquines, com per fer el manteniment i la seva gestió», avisa.
Baucells creu que models com el de la recollida porta a porta són els que s’ha demostrat que donen més bons resultats. Per zones amb més densitat de població, el tècnic de Biodiversitat aposta pel sistema de contenidors intel·ligents.