La Cambra de Comerç de Reus reclama accions davant de l'increment de preu de l'energia

L'ens ha presentat l'onada del tercer trimestre del Radar Cambra, que mostra pronòstics pessimistes

Publicat el 14 de novembre de 2022 a les 17:01

La Cambra de Comerç de Reus alerta que la situació econòmica i del teixit empresarial és «complicada» i es pot «aguditzar» els pròxims mesos. El missatge s'ha llençat durant la presentació de la 35a onada del Radar Cambra. L'ens ha reclamat una acció «decidida» a les administracions per afrontar l'increment de preu dels subministraments energètics.

 

L'estudi evidencia, a grans trets, que l'empresariat està preocupat per les incerteses econòmiques. Les enquestes corresponen al tercer trimestre d'aquest 2022, entre els mesos de juliol i setembre. La pujada de preus de tots els subministraments energètics no és l'única gran llosa per a l'economia, segons exposen les conclusions del Radar Cambra.

 

La guerra d'Ucraïna també ha tingut efectes en l'economia de la regió. El director tècnic de l'estudi, i representant de l'empresa que el fa, el Gabinet Ceres, Hildebrand Salvat, n'ha resumit les conclusions. Ha apuntat que l'índex de confiança empresarial ha davallat considerablement en comparació amb el de l'any passat durant el mateix tercer trimestre.

 

Ara s'ha arribat a situar en valors negatius, assolint xifres pròpies de l'any 2020, durant el primer i més gran impacte de la pandèmia de la covid-19. Els empresaris enquestats preveuen un efecte «dur a futur, a curt i mitjà termini» de la inflació, el canvi entre l'euro i el dòlar i la recent pujada dels tipus d'interès. En el cas de la guerra de Rússia contra Ucraïna, un dels sectors econòmics més afectats a casa nostra és el del cereal.

 

Davant de la situació general, el director gerent de la Cambra de Comerç de Reus, Jaume Llosas, considera «evident que ens cal una resposta ferma dels nostres governants». Reclama que s'apliquin mesures «que permetin dinamitzar l'economia i afavorir un entorn adequat per les empreses». També ha apuntat que «les empreses tenen clar que perdran competitivitat i es veurà afectada la seva rendibilitat».

 

És per això que, segons ha reflexionat, «hauran d'apujar preus, perquè les matèries primeres també s'encareixen». Com a conseqüència, Llosas considera que cal exigir a les administracions que actuïn de manera immediata. Especialment en àmbits com el dels costos energètics, que ja condicionen «molt» l'activitat empresarial.