La segona edició de la Incubadora TiC de Redessa de Reus encara la recta final dels terminis previs. Fins al 15 de febrer s'hi poden presentar projectes, que si són seleccionats s'inclouran al programa de formació i acompanyament. A través de consellers experts, les idees de negoci triades faran els primers passos per convertir-se en una empresa funcional.
La regidora d'Economia i Coneixement, Teresa Pallarès, recorda que aquesta segona edició compta amb 60.000 euros de pressupost, el doble que la primera. De fet, l'edició inicial ja es va allargar per adaptar-la al que, durant el procés, s'havia vist que calia. La incorporació, ara, de la consultoria especialitzada Top Brands ha de servir, a més, per potenciar la part d'assessorament expert.
Per participar-hi cal complir una sèrie de requisits; el primer dels quals és que hi hagi una proposta de negoci «mínimament viable», que no sigui només una idea inicial. «Poden ser projectes nadius digitals que tinguin necessitat de contrastar aquesta oportunitat de mercat», posa d'exemple la consellera delegada de Redessa. Cada proposta que es presenti ha de comptar amb un equip promotor i, almenys, una persona amb dedicació plena.
No cal que l'empresa estigui constituïda, «pot ser que sigui un embrió», afegeix Pallarès. Tot i que no hi ha restriccions pel que fa al sector econòmic, sí que n'hi ha que tindran més facilitats. La regidora exposa que «hi ha projectes molt vinculats a sectors estratègics del territori i pels quals és més fàcil».
Posa els exemples de les tecnologies de la informació i la comunicació, l'alimentació i la nutrició, el turisme, el comerç o la logística. La incubadora és programa gratuït que va néixer en el marc del Pla de Reactivació Econòmica i Social contra la crisi pandèmica.
Tot i això, Pallarès deixa clar que ja ha quedat integrat a la cartera de serveis gratuïts que ofereix Redessa. Considera que forma part de la filosofia de treball de l'empresa municipal perquè es busca «la futura generació de llocs de treball i la retenció de talent a casa nostra».
La Incubadora TiC ha d'impulsar negocis consolidables
Quan falten quinze dies per tancar el termini s'han rebut una dotzena de propostes. Com també va passar durant la primera edició, n'hi ha de diferents perfils, des d'empreses de recent creació fins a idees que encara no han fructificat. Des de Redessa s'augura que s'acabaran rebent una trentena de propostes com va passar l'any passat.
Després de la selecció inicial hi haurà una fase de formació i una tercera etapa de mentoria per part d'especialistes en empreses emergents i nous negocis. La part principal del procés de la incubadora anirà a càrrec de Top Brands Consulting. El membre de l'assessoria Oriol Garcés, ha detallat que la seva filosofia de treball es divideix en set fases.
Els primers passos són la definició del model de negoci i del client objectiu. Seguidament es validen aquestes hipòtesis inicials i es contrasta amb el client si la idea que s'està treballant cobreix les seves necessitats. Aquestes primeres fases poden implicar, segons detalla Garcés, haver de tornar enrere.
En cas que algun procés de validació no se superi, «tornes enrere fins on havies descartat alguna hipòtesi i continues». La cinquena fase consisteix en determinar el model d'ingressos del futur negoci i contrastar-lo novament amb el client. L'objectiu és aconseguir la primera venda, que permetrà passar a la darrera fase del procés, la de comprovar si el plantejament és escalable i es pot tirar endavant el pla de negoci.
Una xarxa d'empreses i inversors, l'objectiu a llarg termini
Un altre dels consultors de Top Brands és Alberto Ratti, posa especialment en relleu l'«ecosistema» que suposa Redessa. «Un autèntic projecte de ciutat», subratlla, «d'una ciutat que ha apostat moltíssim per la innovació per atraure nous negocis». La darrera fase del procés de la Incubadora culminarà amb un dia de demostració, que és part del que es vol potenciar aquesta edició.
«Serà una sessió de tancament en la qual les start-ups podran presentar els seus projectes davant dels agents claus al territori», explica Pallarès. Ratti detalla que «volem crear una verdadera xarxa per les empreses que vinguin a treballar a Redessa». L'objectiu és «que rebin el suport d'una sèrie de clients, que siguin grans empreses, establertes al Camp de Tarragona».
D'aquesta manera, apunta, s'aconseguiria que els negocis emergents de Redessa arranquessin amb la seguretat de tenir clients consolidats entre grans empreses de la regió. La jornada de demostració que culminarà la segona edició de la Incubadora també estarà oberta a inversors en general. A més, insisteix Ratti, «aquí ja existeix un ecosistema».