Optimisme del sector de la construcció a les comarques de Tarragona enguany després d'un increment de l'activitat del 13% l'any passat, respecte del 2021. L'informe del Gabinet Tècnic del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Tarragona (COAATT) confirma «una clara tendència de recuperació».
Els valors de negoci del sector són similars i s'apropen als d'abans del 2008, abans de la crisi de la bombolla urbanística. L'any passat, el nombre d'habitatges nous visats al Camp de Tarragona va ser de 1.202, un 30% més respecte del 2021 i que implica més de 160 milions d'euros d'inversió. L'obra nova residencial s'ha recuperat de la caiguda sobtada que es va produir el 2020 per la crisi sanitària.
Creix la construcció a la costa
Segons les dades de COAATT, l'habitatge residencial nou va créixer especialment a les poblacions de Cambrils, Salou i Calafell, i va baixar significativament a Reus, ciutat que fa dos anys va créixer «de forma notable». En concret, Reus va passar de 180 obres noves el 2021 a només 40 el 2022. Tarragona ciutat va créixer lleugerament passant de 63 a 86 i Cambrils lidera el llistat dels municipis amb més obres noves, passant de 54 a 193.
El tipus de construcció que més ha crescut han estat els blocs (42% respecte a l'any anterior) mentre que l'habitatge unifamiliar incrementa un 18%. L'autopromoció, tot i créixer menys «va ser molt rellevant» l'any passat amb 411 nous habitatges. La recuperació d'obra i habitatges nous no es preveu que es vegi afectada «de moment» pels efectes de la inflació perquè es fa «de manera sostinguda».
També ha tornat a créixer la rehabilitació, amb un increment de 4,8%, amb més d'un miler i una inversió global de 46 milions d'euros.
Valors precrisi
L'activitat constructiva de l'any passat va superar els del 2008 i la previsió «d'una forta inversió pública» enguany fa que el sector sigui molt optimista amb els resultats del 2023. Tarragona, Reus i Cambrils continuen al capdavant dels deu municipis amb més obres actives.
A les comarques de Tarragona la feina per als professionals de l'arquitectura tècnica puja per sobre del 12%, respecte a l'any 2021. L'any passat gairebé el 42% del treball d'arquitectes tècnics i enginyers d'edificació van ser certificats d'habitabilitat.
Destaca l'increment dels CEE (certificats d'eficiència energètica) i les ITE (inspecció tècnica d'edificis) des de l'estiu de 2022, quan es van obrir les sol·licituds per a la millora de l'eficiència energètica dels habitatges dins dels ajusts europeus coneguts com a Fons Next Generation.