Reus estabilitza el deute municipal i tanca el 2021 amb 1,8 milions de superàvit

L'Ajuntament ha rebut més ingressos dels previstos a través de l'impost d'obres i del de plusvàlua

Publicat el 20 d’abril de 2022 a les 10:10

L'Ajuntament de Reus va tancar el 2021 amb una ràtio legal d'endeutament del 69,58% segons s'ha anunciat aquest dimecres. Es manté gairebé estable respecte al 71% amb el qual es va tancar l'any 2020. Es va passar dels 170 milions d'euros de deute del 2019 als 109 milions del 2020, xifra que ha tornat a créixer lleugerament aquest 2021, fins als 115 milions d'euros.

 

Pel que fa al romanent, el 2020 es va tancar amb un superàvit de 2,8 milions d'euros, concepte que aquest 2021 s'ha quedat en 1,8 milions d'euros. La regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, ha insistit un any més a definir la situació comptable com a «sanejada» pel «rigor i bona gestió» del govern. «El grau d'execució del pressupost se situa en el 95%», ha començat destacant.

 

Així ha presentat la liquidació dels comptes del 2021, subratllant que el consistori va ingressar un 2,7% més diners dels que havia previst inicialment. Un augment que va venir a través de l'ICIO —l'impost d'obres— i la plusvàlua. Preguntada per la premsa, Caballero ha apuntat que «és un indicatiu d'una reactivació econòmica, sobretot de l'increment d'obres i de llicències urbanístiques».

 

La plusvàlua va patir un canvi normatiu a finals del 2021 que havia de suposar un sotrac considerable als comptes municipals d'arreu de l'Estat, tot i que a Reus es compensava. Finalment, però, hauria suposat un increment d'ingressos, almenys per a Reus. Tot i això s'ha incorporat una provisió comptable d'1,9 milions d'euros tal com marca la normativa europea.

 

En concret ha de servir, si convé, «per fer front a eventuals estimacions de recursos o devolucions d'ingressos en concepte de plusvàlua». «Seria el màxim que aquest Ajuntament hauria de tornar si la normativa seguís com està ara», ha aclarit la regidora, recordant que el procediment segueix obert. Segons ha exposat Mariluz Caballero, el «romanent tècnic de tresoreria» del 2021 ha sigut de 5,8 milions d'euros.

 

La primera part són els 3,9 milions que ja estan compromesos per a inversions (2,5 milions d'euros) i despesa corrent (1,4 milions d'euros). La segona part són 1,8 milions d'euros que sí que queden a disposició de l'Ajuntament. Fins ara s'havia destinat sempre a inversions perquè la llei espanyola no permetia cap altre ús a aquests diners.

 

Ara, però, el darrer canvi normatiu també permet que es faci servir per a la despesa ordinària, que és el que té previst el govern de Reus. Aquests 1,8 milions d'euros aniran destinats a «plans d'ocupació i altres necessitats organitzatives». També servirà perquè l'Ajuntament faci aportacions a les empreses municipals i organismes autònoms de Redessa, Cultura, Promoció, Transport i Esports.

 

La ràtio legal d'estalvi net va quedar en el 7,05%, que suposen 8,4 milions d'euros. L'últim any fiscal també s'ha tancat amb un període mitjà de pagament a proveïdors de catorze dies.