L'increment dels preus s'ha mantingut i, fins i tot, s'ha moderat lleugerament aquest desembre passat al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre respecte els valors de fa un any.
El 2023 tanca a la demarcació amb una variació anual positiva de l'Índex de Preus de Consum (IPC) 2,6%, una dècima menys que el mes anterior. Tot i l'encariment dels aliments, un 6,5%, la pujada ha estat gairebé dos punts inferior que la registrada al novembre.
També ha moderat el creixement la roba, que ha pujat un 0,9%. L'habitatge, aigua, electricitat i gas han retrocedit una dècima i continuen a la baixa, amb un -6,6%. Aquest comportament ha permès compensar l'encariment del transport, que ha escalat del 0,5% del novembre al 4,8% d'aquest desembre.
L'encariment dels aliments, principal motiu de l'augment a Catalunya
L'IPC va tancar l'any repuntant fins al 3,2% a Catalunya en comparació amb l'any anterior. Es tracta d'una variació interanual una dècima superior a la del mes de novembre (3,1%). Els preus dels aliments van continuar moderant-se, però encara es van mantenir elevats durant el desembre i van ser un 6,9% més cars respecte del mateix mes de l'any anterior.
Al conjunt de l'Estat, en canvi, la variació interanual de l'IPC al desembre va baixar fins al 3,1%, una dècima per sota de la dada del novembre. Els aliments també van moderar el preu, però van costar un 7,3% més que el desembre del 2022.
La inflació subjacent, que no té en compte l'energia i els aliments no elaborats, va retrocedir fins al 4% a Catalunya, quatre dècimes menys en comparació amb el novembre. Així, aquest indicador ha encadenat baixades durant tot l'últim any i ha tancat en el nivell més baix des del març del 2022. A l'Estat, la inflació subjacent va baixar set dècimes, fins al 3,8%.
Pel que fa a la variació mensual a Catalunya, l'IPC va tancar el 2023 amb un repunt d'una dècima, mentre que a l'Estat es va mantenir estable (0%).