Passadís del Mercat del Carrilet, amb parades a banda i banda

Potser m'he perdut alguna cosa...

«Com si d'un referèndum o d'una DUI es tractés, tornarem a veure el Mercat del Carrilet als programes electorals»

Avui fa tot just una setmana s'anunciava que, finalment, el Mercat del Carrilet no tancarà el dia de Sant Pere d'enguany, sinó que ho farà el 2024. L'anunci arribava després de gairebé un any d'haver dit que el seu punt final seria el 29 de juny del 2021 i de molts mesos de protestes i reivindicacions tant per part de les paradistes com de l'oposició municipal.

I ara que hi ha una pròrroga, trobo que no ho dec haver entès bé. Entenc perfectament l'alegria i l'esperança de qui té una parada al Carrilet, segur que jo al seu lloc estaria igual, però la lectura que s'ha fet, sobretot des de part de l'oposició municipal, trobo que no l'acabo d'entendre.

No crec que es pugui parlar de la victòria d'una lluita popular. Ja sé que, posats a fotre el cop de volant, el govern no sortirà pas a dir que sí, que ha cedit a la pressió i ha decidit no tancar-lo, i tampoc vull menystenir els esforços abocats per les paradistes. Però és que en aquest cas crec que han pesat molt altres condicionants.

Com ja havien dit, això sí, des de l'oposició, hauria sigut lleig i contradictori tancar un mercat amb una vintena llarga de llocs de feina directes mentre anuncies mesures fiscals «per salvar tants llocs de feina com puguem». I l'oposició pot mirar de penjar-se la medalla, a curt termini, d'haver ajudat a salvar el Carrilet, però crec que a la llarga el tanto se l'apuntarà el govern.

Han passat d'arribar a les eleccions del 2023 amb un llast com haver tancat el mercat, a presentar-s'hi havent anunciat què es farà a la zona l'any 2024. Com a les eleccions del 2019, quan ja parlaven de reimpulsar i reformar la zona. I com si d'un referèndum o d'una DUI es tractés, tornarem a veure el Mercat del Carrilet als programes electorals d'aquí a tres anys.

L'anunci del tancament es va fer sense parlar de l'endemà; ara se'ns diu que tot just aquest estiu vinent volien presentar el projecte urbanístic —molt oportú— i engegar el procés participatiu. De fet, ja s'ha apuntat que hi havia la maquinària en marxa per convertir l'espai en una gran plaça.

Fonts ben informades asseguren que la idea d'ajornar el tancament del Carrilet es va plantejar abans de Nadal i que s'hi va donar el vistiplau a la tornada de festes. I aquí la part estranya és que, el 22 de gener, el PSC amb el suport de tota l'oposició reclamava al ple una consulta ciutadana sobre el Mercat que no només el govern va tombar, sinó que tampoc va aprofitar per contrarestar amb l'anunci de la pròrroga.

I com que a més venen eleccions —la pròrroga del tancament es va fer pública un dia i mig abans de començar la campanya electoral—, ja no sé què ha sigut manca d'agilitat, què ha sigut càlcul polític i què ha sigut assumir l'evidència de la situació actual.