Ball de gegants durant la vespra de la Festa Major d'Ascó 2019

Un 'però' en la decisió correcta

Ara bé, ha estat la decisió més encertada que es podia fer i, com diuen, «Déu nos en guard d'un 'ja està fet'»

Avui parlaré de la decisió dels ajuntaments, en concret els de la Ribera d'Ebre, de la difícil papereta de suspendre les Festes Majors. Abans de començar, però, només dic que m'agafo als punts, les comes i cada una de les lletres de l'article 'Que no ho sé' del company Toni Cabanillas. Bàsicament, per 'tempo', tocaria parlar del cas de, per alguns 'exili' i per altres 'fugida', del rei emèrit Joan Carles I. I, per no saber de què va el tema —tot i estar informat i llegir l'actualitat— doncs no ho faré. Definitivament, al meu parer, és millor estar callat que dir qualsevol barbaritat, tot i tenir tot el dret de poder opinar del tema. Especialitat de molts dir la seva sense saber que es parla.

Un altre tema, tot i portar el terme 'reial' al davant de tot, té ben poca relació amb el de Joan Carles I. Una mica sí, però, és el ridícul que fan tots dos. Per si encara no sabeu a què em refereixo, només diré que és el 'segon' tema d'avui, van de blau i blanc i han demanat que s'anul·lin els descensos de la Lliga Santander pel coronavirus, la injustícia de no poder disputar-se un partit de Segona Divisió i el coronavirus, entre altres. Queda tot dit i passem a coses més serioses.

Després d'aquesta «breu» introducció de la immediata actualitat que ens envolta, diré la meva sobre un tema que em sembla més important que els altres dos, ja que m'afecta de prop: la 'no' celebració de les festes majors a la Ribera d'Ebre. Ha estat difícil, segur, perquè hi ha moltes persones que ja es reserven les vacances d'estiu per participar de l'esdeveniment festiu del seu poble. Ara bé, ha estat la decisió més encertada que es podia fer i, com diuen, «Déu nos en guard d'un 'ja està fet'».

Ja no és per les mesures de seguretat i prevenció del coronavirus que puguin prendre cada un dels consistoris, és pel que pot passar després, un cop fora de l'acte on s'ha d'apel·lar la responsabilitat de cadascú. Com sempre, però, hi ha la gent que està en contra d'això, perquè els bars i restaurants estaran oberts i la gent sortirà, s'agruparà i hi haurà alguna aglomeració que altra, així com alguna festa privada per celebrar les festes. Després, però, es lamentarà cadascú a casa seva si hi ha alguna conseqüència relacionada amb la Covid-19.

Ara ve el però de tot això. Al final, la part perjudicada és la cultura que forma part de les activitats de les Festes Majors de tots els pobles. En aquest sentit, fora d'un context de Festa Major, s'ha d'ajudar-los. Fer actes ben organitzats, en llocs segurs i on no existeixi la possibilitat d'haver-hi aglomeracions. Aquí és on els ajuntaments, en aquest cas els de la Ribera d'Ebre, que treballin per ajudar la cultura. 


Comentaris