Els Jardins de la Casa Rull plens de públic durant un concert vermut de la Banda de la Festa Major de Reus

Els dos costats de la finestra

«Queda per resoldre si es faran, i de quina manera, actes com els concerts vermut i altres de similars, dels de fer un beure mentre hi ha algú en un escenari»

Segur que a tothom li passa alguna cosa similar, però quan fas periodisme local, t'adones del pas del temps cada vegada que compleixes un cicle. Fa un any sencer que deia que la Festa Major de Sant Pere del 2020 es vivia entre la resignació i la nostàlgia, o amb la resignació contra la nostàlgia, o alguna cosa així.

I si llavors em va semblar agosarat pensar en el Sant Pere d'enguany, aquí estem... No ho hem recuperat tot, ni de bon tros, però sí una miqueta del que sol ser una Festa Major. Tampoc és que hàgim aclarit, encara, com acabarà de ser, i resolts alguns dels actes més tradicionals, mai al gust de tothom, evidentment, falta veure com queden els més festius.

Per al Seguici es muntarà un sambòdrom. Per molts esforços que es facin des de Cultura, i sense voler-los desmerèixer, crec que el terme ha agafat prou per limitar-nos a veure el carrer de la Festa escrit a peces periodístiques, publicacions oficials i poca cosa més.

Confiem que quan es parla de descentralitzar la Festa Major no sigui per seguir el model d'enguany —ja sé que no, però la situació es presta a certa conyeta—. Gegants i elements de foc tindran les primeres preses de contacte amb la situació actual. Els primers sols, incomprensiblement.

Per Corpus només han ballat les cinc parelles de figures de la ciutat —les que ho son protocol·làriament, ja se m'entén—. Ni Nanos ni Àliga, i no se sap gaire bé per què. La justificació oficial era que només en el cas dels Gegants es podia garantir que hi hauria un sol ballador per figura. Com si sota l'Àliga o dins d'un Nano hi cabés algú més...

La carpa del Parc de la Festa ha de servir per acollir «concerts de gran format», però no sabem quins, ni quants, ni quan. Ni si serà l'única música que sonarà o com l'haurem de seguir. Veient el cartell de festes com la de Sant Joan de Valls, i la velocitat a la qual els vallencs van esgotar les entrades, sembla que vingui qui vingui, no acabarà de satisfer el públic.

El d'aquests gèneres, el que es queixa que a l'Alt Camp fa temps que han avançat al Baix Camp pel que fa als concerts de festa major de cada capital. Els seguidors de la resta de gèneres ja estan poc acostumats, en general, a tenir-ne dels seus enlloc per aquestes dates, i potser per això no solen cridar tant.

I sense atraure tanta atenció, també queda per resoldre si es faran, i de quina manera, actes com els concerts vermut i altres de similars, dels de fer un beure mentre hi ha algú en un escenari. Pel que s'ha explicat, no està prohibit muntar concerts amb servei de barra o consumició, però «és molt complex».

Una explicació que, de nou, pot no satisfer ningú segons quines imatges es vagin veient arreu del país aquestes setmanes. Veurem si ens quedem al costat de la finestra on aprofiten totes les possibilitats que es puguin obrir —si és que fins ara s'ha fet bé arreu—, o serem al costat des d'on es veu i se sent la festa dels altres.