La llum al final del túnel dels estereotips?

Recordo quan feia ESO i sobretot durant el BAT i la carrera i tenia amics o familiars que es decantaven per la Formació Professional, pels mòduls de grau mitjà o superior, i la manera com es veia aquests estudis. He acabat confirmant que no era cosa del meu entorn: «a FP hi va qui no serveix per estudiar». Aquesta era la consigna, desgraciadament força estesa.

No es plantejava, en general pel que recordo, que pogués haver-hi vocació en aquesta opció formativa (com si tothom que feia una carrera, o que s'hi matriculava, en tingués), i si n'hi havia, se situava molt per sota de la 'reputació' d'uns estudis universitaris. Es veia com el jovent que 'només' buscava una sortida laboral (de nou, com si no fos el cas de vés a saber quina proporció d'estudiants de facultat). Probablement jo mateix devia participar d'aquesta manera de veure-ho en algun moment. I quin error...

«Has de fer una carrera, si vols tenir futur», et deien. Ui sí... Com que la realitat ha demostrat sobradament com d'equivocada era aquesta sentència, no cal posar-ne gaires exemples, tot i que tampoc sobren. Per una banda, els propis: tot i haver perdut el contacte amb bona part de la promoció, no em consta que siguem gaires, els companys de facultat que treballem 'de lo nostre'. 

Un altre exemple incontestable, i més per comparativa, és el de l'Institut Pere Martell que avui mateix il·lustra el company Toni Cabanillas. I ja sé que no tots els sectors professionals funcionen de la mateixa manera, i que la visió més romàntica separa moltíssim l'essència que hauria de caracteritzar la universitat de les altres opcions formatives, però tocant de peus a terra, sent conscients de la realitat, trobo que es fa més que evident l'error que era classificar com es feia l'FP, els mòduls.

Sembla que, sortosament, la imatge ha canviat, que els estereotips es van esvaint. Esperem que sigui així, i que els estudiants que decideixin decantar-se per aquest camí, de nou, sigui amb vocació o sense, no s'hagin de sentir dir el que se sentien dir els de la meva quinta. 

"🖋EL BITLLET | «Una història de Trump, tot i el 8M», per Frederic Recasens" "Motius per no viure a la ciutat, per Maria Climent"