Lluna

Mirem el dit, no la lluna

555.237.619 euros. Ni un més, ni un menys. Aquesta és la dada que està aixecant polseguera des d'aquest diumenge. Si no sabeu què és, no heu estat informats, però ja us ho dic: el total, brut, de l'últim contracte de Lionel Andrés Messi Cuccittini. 'El Mundo' publicava el contracte  de l'astre argentí i, a dimecres, encara està allargant el xiclet amb diferents curiositats d'allò què, segons ells, és la ruïna del Barça. Tot correcte, menys això de ser el responsable d'arruïnar el club. Deixem de mirar la lluna i anem a mirar el dit que l'assenyala. 

Posem-nos en context i ens remuntem al començament d'aquesta aventura: el burofax. El mateix Messi, en l'entrevista a Goal —a l'estiu— o amb l'Évole, més recent, ho ha deixat ben clar. Era una forma de fer oficial allò que portava avisant al club des d'inici d'any: deixar el Barça  i començar una nova etapa. Li donaven llargues, els mateixos que li van signar el contracte "faraònic" al millor jugador, per mi, de la història del futbol i havien inclòs una clàusula per poder sortir del club. A partir d'aquí, es va posar en dubte el compromís de Messi amb el club, fet que pocs en dubtaven. Tot va fluir fins a arribar d'Argentina i ser assaltat per Hisenda al seu avió privat en arribar a Barcelona. Un no parar.

La situació es va tornar inestable quan es va fer la moció de censura i fer fora —anys tard— a Josep Maria Bartomeu i Floreta i la seva colla d'impresentables que governaven el club. Ningú s'esperava, però, que això desemboqués a les mans d'un personatge anomenat Tusquets. La seva missió era convocar eleccions i pagar nòmines. Literalment, s'ha excedit de la seva tasca, ha convocat eleccions  la data més llunyana que podia i, a més, a afegit llenya al foc amb el tema Messi i el seu final d'etapa al Barça. Tot malament, convertint-lo, sense voler i sense arribar a ser-ho, un gran candidat al pitjor president del club amb Gaspart i Bartomeu. 

Arribem a l'actualitat i la bomba  del contracte de Messi. La feina de 'El Mundo', evidentment, molt bona. Mèrits? Els justos, exceptuant la valentia de publicar-ho. Qualsevol mitjà que té un caramel —ja veurem si bo o enverinat— ho hauria de publicar, perquè tindrà una repercussió mediàtica. La filtració  —il·legal— d'aquest document surt en plena campanya electoral amb Messi podent signar un nou contracte amb qualsevol club i havent publicat el deute del Barça. La pregunta és...qui ho ha pogut filtrar? Les parts que tenen el contracte, aparentment, són els Messi, el Barça  i la Lliga. A partir d'aquí, cadascú tindrà les seves conclusions, però enmig d'aquesta guerra, si he d'apuntar algú, seria de dins del club. 

Tothom sabia que Messi guanyava 100 MEUR, només hi faltaven els variables. Els diners que genera Messi, segons expliquen, són més del seu sou. És clar, ningú preveia una pandèmia  i anar-se'n a orris tot. Però deixem de mirar la lluna, i comencem a mirar el dit. Els problemes  són d'aquells qui ho han permès, qui ofereix el contracte i ha inflat els diners que es paguen a un jugador al màxim. No pot ser que, el sou més alt del Madrid sigui el setè o vuitè del Barça. Els directius han hipotecat el club amb salaris molt alts a jugadors per sota del seu rendiment o fitxatges brasilers  que no han arribat a trepitjar mai la gespa del Camp Nou, però que no podrien jugar ni al pati de la meva escola. 

El problema no és Messi.