Imatge d'un mòdem

El sorollet aquell del mòdem

Aquesta setmana s'ha presentat l'Àrea 5G Camp de Tarragona, un projecte que sembla que serà positiu per un munt de sectors i pel futur de la regió sencera. Res a dir sobre el projecte en si, tampoc asseguro tenir clares les aplicacions pràctiques de tot plegat. El 'però' em sorgeix perquè no es destinen els mateixos esforços a tot l'àmbit de l'expansió tecnològica.

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, va declarar durant la presentació que «la voluntat del Govern és estendre les 'Àrees 5G' arreu del país perquè es pugui exercir el dret a innovar des del territori i per al territori», i que «estem davant d'un projecte de país que impliqui el teixit empresarial i les institucions».

Surt de la mateixa conselleria que ha de crear la NASA catalana, un projecte que a Reus ja he sentit comparar amb l'ARE i el seu Speteck i, tenint en compte l'enlluernador bagatge de l'àrea de Puigneró, sincerament no m'ha semblat que fos fàcil contradir-ho. Tot plegat mentre segueix havent-hi pobles sencers de Catalunya que pràcticament no tenen cobertura telefònica, i no parlem de 4G,  i que tenen un internet més inestable que la relació entre els socis del Govern.

Seguim impulsant pols tecnològics —res en contra de per si— mentre se segueix oblidant la connectivitat que cada vegada més fem servir tots plegats en el nostre dia a dia. Un dia a dia que ara també inclou, en molts casos, la feina. Se suposa que la pandèmia —des d'aquell punt de vista tan àmpliament consensuat i fortament fonamentat que ens ha de fer millors—, ens ha d'ensenyar a repensar la demografia de casa nostra.

Se suposa que pot servir per donar valor i arguments per frenar el despoblament rural de debò, fins i tot per revertir aquesta dinàmica —esperem que si fos el cas, no acabem caient per l'altre cantó de la balança—. Fa molts anys que se suposa que la tecnologia ha de facilitar que es pugui viure —treballar, estudiar, comprar, consumir serveis...— als pobles de casa nostra.

Amb la quantitat d'agents implicats en aquesta Àrea 5G suposo que cal veure-ho com un projecte amb potencial. També és cert que em refio bastant de gent que ho compara amb les inversions en AVE i en rodalies. Esperem que, aquesta vegada sí, serveixi per acabar amb polígons sense fibra òptica alhora que s'acaba amb pobles i barris sense un internet decent, i tothom pugui deixar de sentir el sorollet aquell del mòdem intentant-se connectar. Ja, ja sé que fa anys que van deixar de fer soroll, però ja m'enteneu.