Imatge aèria d'un dels ponts de l'Espluga de Francolí, maquinària i les restes de la llevantada

El decret de l’oblit

Bitllet d'opinió sobre l'enèsim retard en la publicació del 'decret dels aiguats' per part del govern espanyol

Sembla mentida que quatre mesos i mig després dels terribles aiguats que van afectar la Conca de Barberà, la comarca tingui la sensació de continuar en el mateix punt que el primer dia.

Durant aquella setmana d’octubre, les conseqüències dels greus desperfectes de la riuada es van voler tapar amb promeses urgents d’ajuts immediats que a hores d’ara segueixen sense arribar a la comarca.

Els darrers mesos, cada dimarts, el Consell de Ministres ha passat de llarg la Conca de Barberà, sense publicar el famós ‘decret dels aiguats’ que haurà de dotar de pressupost a les obres per reconstruir ponts, camins i altres infraestructures. Sembla, però, que ja hi hauria una data aproximada per a l’arribada d’aquestes subvencions per part del govern de l’estat.

El subdelegat de l’executiu espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, ha dit aquesta setmana, en una entrevista a TAC12, que els ajuts arribarien al mes d’abril, en el mateix paquet que els del temporal Glòria, com ja va avançar aquest mitjà fa alguns dies. És una bona notícia que el decret es publiqui, però no ho és que es publiqui amb aquest retard.

A la comarca hi ha una barreja d’impotència i incredulitat. I, perdó que entri en aquest tema, segurament fàcil i recurrent: però també hi ha un greuge comparatiu. Altres indrets que han patit temporals similars, van tenir el seu decret d’ajudes quan tocava. Montblanc, l’Espluga de Francolí, Vimbodí i Poblet, Vilaverd, Vallclara i Vilanova de Prades, continuen a la sala d’espera quatre mesos després. I si el decret arriba a finals d’abril, el temps d’espera haurà superat els sis mesos. Mig any!

La sensació d’oblit és brutal. Com quan et deixen ‘tirat’ i, de sobte, se’n recorden de tu però sense gaire entusiasme. Hi ha zones que segueixen com el primer dia a l’espera dels ajuts, la qual cosa afecta l’economia local i el dia a dia de les empreses de la comarca. Es comença a veure llum al final del túnel, però encara hauran d’allargar la paciència, mínim, un mes, si no hi ha cap contratemps. Molts ànims.