La participació ciutadana, assumpte pendent al Vendrell

Un punt de recollida de propostes pels pressupostos participatius de l'Arboç. | Ajuntament de l'Arboç
 

El ple de l’Ajuntament del Vendrell va aprovar aquest dilluns 25 de novembre una moció del grup de Junts pel Vendrell per impulsar de forma definitiva el Reglament de Participació Ciutadana, amb el vot a favor de tots els grups. Aquesta ha de ser una eina que hauria de servir per ajudar a desenvolupar aquest aspecte en l’actual mandat.

Els mecanismes de participació ciutadana van començar a ser impulsats per diferents consistoris a partir del 2015, com una nova eina que havia de servir per apropar-se a la ciutadania. Amb els inevitables errors que suposa implementar una nova iniciativa d’aquesta mena, diferents ajuntaments van entomar el repte i, de mica en mica, han anat fent passos en la bona direcció, millorant any rere any.

Els consistoris de la Bisbal del Penedès, l’Arboç o Calafell són alguns dels que s’han mostrat més actius, i ja sumen diverses edicions dels pressupostos participatius. Segurament tindran moltes coses a millorar, però l’experiència que estan agafant els donarà un important grau d’avantatge respecte a altres ajuntaments.

El del Vendrell, malauradament, no es pot comptar fins ara entre aquests. El tímid intent de pressupostos participatius fet als nuclis marítims l’any 2016 va passar sense pena ni glòria, però hauria pogut ser un primer pas en la bona direcció. Desgraciadament, això no es va repetir més, tot i els diversos anuncis i les partides incloses als comptes.

L’anterior equip de govern va decidir posposar aquest assumpte per estalviar-se maldecaps i el nou govern, de moment, encara no ho ha reprès. Caldrà veure si la voluntat de l’actual tripartit passa per impulsar aquest aspecte, i de quina manera es concreta. Tot i que amb les traves burocràtiques de tota mena que té aquest consistori, un ja tremola pensant com pot anar la cosa si s’acaba desenvolupant.

"Anar fent?" "Històries increïbles, per Miquel Bonet"