Perill d’aïllament

L'activitat comercial de Valls s'ha traslladat del carrer de la Cort a altres zones i el que era el carrer principal presenta un ritme diferent a anys enrere
El carrer de la Cort de Valls, un matí entre setmana. | J.G.

Per si no en tenia prou amb els àpats nadalencs, just tornar a la feina després de les festes de Nadal m’he posat a fer un reportatge sobre tortells, en aquest cas, de Sant Antoni. El forn Fabra, situat al carrer Abat Llort de Valls, és un dels establiments que elabora aquest producte seguint la recepta tradicional.

 

Precisament, el carrer Abat Llort està farcit de comerços i activitat entre setmana. Per fer temps, abans d’anar al forn, vaig fer un passeig pel carrer de la Cort, un altre indret ple de comerços i em va sobtar el contrast entre un carrer i l’altre.

 

El ritme a la Cort comença a ser més pausat, més solitari... res a veure amb fa un temps (potser massa) quan el bullici l’envaïa. Els caps de setmana, a més, aquesta buidor s’accentua.

 

És una obvietat dir que l’eix comercial de Valls ja no és el carrer de la Cort com ho era anys enrere. Comerços, n’hi ha, però l’activitat s’ha desplaçat a altres zones com el carrer Vallvera o Avenir, un fet motivat per la proximitat de grans supermercats o altres serveis, segurament, tot i no ser carrers exclusivament de vianants.

 

Una llàstima, ja que el carrer de la Cort i, en extensió, en Barri Antic guarda els comerços de tota la vida, aquells que estan a punt de jubilar-se i que no tenen relleu generacional, aquells que abaixaran la persiana en breu, aquells que aguanten i aquells que obren de nou amb esperança de tirar endavant.

 

La sensació que queda és que el camí que va del Pati a l’Ajuntament comença a estar aïllat. L’activitat de Valls s’ha traslladat a altres punts de la ciutat i si no es posa fil a l’agulla corre el perill de ser irreversible.