Un roquerol

Els roquerols es moren de fred

Amb la baixada de temperatures, la pluja i la dificultat per trobar menjar, centenars de roquerols han mort de fred i gana

Amb el pas de la borrasca Filomena, molts roquerols han mort de fred, literalment. Altres ocells, com les orenetes i els falciots, migren cap al sud del Sàhara un cop han criat a Europa. El motiu és clar, s'alimenten d'insectes que cacen volant amb la boca oberta i quan ve el fred i la seva font d'alimentació escasseja, emigren, tot i el risc que suposa un llarg viatge. Llavors, a la primavera, quan ve el bon temps, tornen a casa nostra. Tot i això, de vegades el temps fa un gir inesperat i a l'abril o al maig hi ha una baixada brusca de temperatures, acompanyada amb pluja. Llavors, orenetes i falciots es queden sense poder menjar i molts cauen desnodrits.

 

Hi ha un cas excepcional, una petita oreneta, desconeguda per la majoria de persones, que es queda a Catalunya tot l'hivern: el roquerol comú

 

A diferència de les altres espècies anomenades, el roquerol cria a la primavera i a l'estiu als penya-segats, sobretot a les zones de muntanya, en lloc de fer niu a les cases, motiu pel qual passa més desapercebut. Un cop ha criat, a l'hivern, baixa de les muntanyes a la platja, on fa millor temps i hi ha més menjar. Llavors, fa servir els edificis per passar-hi la nit.

 

Ara, la borrasca Filomena també ha afectat els roquerols. Amb la baixada de temperatures, la pluja i la dificultat per trobar menjar, centenars de roquerols han mort de fred i gana. Els exemplars trobats morts són una mica més petits que la mitjana i això fa pensar que potser són els joves de l'any. A més pesen un 35% menys del que haurien de pesar en aquesta època de l'any. Un fet que indica que han anat sobrevivint amb el greix acumulat, com fan la majoria de moixons, fins que ja no han tingut reserves per seguir vivint.

 

A altres ocells com les mallerengues, les caderneres, els gafarrons o els verdums, se'ls pot ajudar en una situació com aquesta posant menjadores als jardins, per exemple. Els roquerols, en canvi, ho tenen més difícil per sobreviure, ja que necessiten caçar insectes. Ara bé, tothom que se'n trobi un de debilitat, potser el pot salvar allunyant-lo d'un gat, posant-lo en un lloc calent i alimentant-lo. També es pot trucar al 112 o als forestals i vindran a buscar-lo.

 

Eugeni Capella Roca és biòleg i ambientòleg