Tancat per jubilació

Joan Banús, actual propietari del forn Ca Ralet. | Cedida

Fa una mica més d’un any, una servidora escrivia la notícia de la distinció d’un comerç centenari de Vallmoll: el forn Ca Ralet. Era l’últim artesà que quedava al poble i la Generalitat l’acabava de guardonar amb el Premi Nacional als establiments comercials centenaris.

Els seus propietaris, en Joan Banús i la Josepa Molet, m’explicaven que el negoci havia sobreviscut a temps molt difícils: a una guerra i a una crisi econòmica. Amb aquest precedent de resistència semblava que aquest comerç es mantindria fort també en l’actualitat.

Ara, 15 mesos després d’aquella entrevista, ens assabentem que el forn Ca Ralet abaixa la persiana. El motiu no ha estat cap crisi, sinó la jubilació del seu propietari, que no ha trobat ni relleu generacional, ni ningú que es pogués fer càrrec d’aquest forn centenari.

Però no és l’únic. Diversos establiments han anunciat que tancaven portes aquest any a les nostres comarques, com el mític Casa Cuadras a Tarragona, i sempre són negocis tradicionals o familiars que no troben relleu quan es jubilen els propietaris, ni ningú que tingui la valentia d’agafar un comerç propi. No veuen futur en aquests negocis perquè les grans superfícies estan engolint tot el pastís i fa veritable pànic agafar les regnes d’una botiga davant d’aquests gegants comercials o de les botigues online. 

Mesos enrere, quan aquest diari encara es deia delcamp.cat, vaig escriure un altre reportatge sobre els comerços centenaris de Valls. La majoria havien viscut anys d’esplendor en èpoques passades, però ara es veien abocats a un veritable drama. En aquell moment, parlant amb Neus Pluvinet, de la botiga Pluvinet del carrer de la Cort, explicava que es trobava sense relleu generacional i que les grans superfícies estaven ofegant el comerç local del centre de Valls. El pitjor de tots aquests exemples, és que no són casos aïllats. És una història que es repeteix a la majoria de pobles i ciutats.

Ara, en pocs dies Mc Donald’s obrirà un establiment a Valls, el primer que hi haurà a l'Alt Camp. El comerç local s’ho mira des de la distància i la incertesa, ja que no se sap quina repercussió tindrà en la resta de bars o restaurants de la zona. Un altre exemple més que, els grans gegants comercials poden ser la perdició del comerç tradicional, si no es troba un equilibri. En mans de les administracions està apostar per un model comercial on pugui tenir cabuda tothom abans que sigui massa tard.

"La participació ciutadana, assumpte pendent al Vendrell" "Anar fent?"