El semàfor del 30 d'octubre de 2019

El semàfor de TarragonaDigital
Sergio Delgado
Subdirector general de Coordinació i Gestió d'Emergències

La catàstrofe provocada pels aiguats de la setmana passada han permès al servei d'Emergències català posar a prova una eina pionera de prevenció i gestió de riscos derivats de fenòmens extrems, desenvolupada en el marc d'un programa europeu coordinat per la UPC. L'eina va preveure, per exemple, amb dues hores d'antelació que el Francolí i diverses rieres es desbordarien de forma excepcional. Això va fer que es pogués alertar els municipis de la necessitat de confinament i evitar que la tragedia i la pèrdua de vides humanes, hagués estat encara més alta.

 
Adam Tomàs
Alcalde d'Amposta (ERC)

Els correbous segueixen emmig de la polèmica política arran de la resolució aprovada al Parlament català que demana al Govern que els prohibeixi. En el si dels mateixos partits hi ha posicions molt enfrontades respecte a la prohibició, amb defensors dels correbous com a tradició que no s'han de perdre, i detractors d'aquest espectacle fent prevaler els drets dels animals. L'alcalde d'Amposta és un dels defensors més actius dels correbous conscient però que al seu partit hi ha també molta gent en contra, la qual cosa impedeix fixar una posició clara sobre si s'han de mantenir o prohibir.

 
Carme Oriol i Emili Samper
Fundadora i tècnic de l'Arxiu de Folklore de la URV

L'Arxiu de Folklore de la URV ha complert 25 anys d'investigació i difusió de la tradició oral catalana. Fundat per Josep Maria Pujol i Carme Oriol i coordinat tècnicament per Emili Samper, l'Arxiu compta amb un fons d'uns 10.000 documents de diversos gèneres etnopoètics i d'art verbal. L'Arxiu estudia i analitza també gèneres més actuals com els mems, els grafitis o les llegendes urbanes.

"El semàfor del 29 d'octubre de 2019" "El semàfor del 28 d'octubre de 2019"