Els ERTO s'allargaran fins el 30 de setembre

Ho ha anunciat el govern aquest migdia
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. | ACN

El Ministeri de Seguretat Social i les organitzacions d’autònoms (ATA, UPTA i UATAE) han pactat substituir la prestació extraordinària per cessament d’activitat a partir del 30 de juny per una nova ajuda amb condicions més flexibles i amb la possibilitat de compatibilitzar-la amb l’activitat fins al 30 de setembre.

En concret, l’acord preveu que es podrà accedir a l’ajuda encara que es mantingui l’activitat amb la condició que ja contemplava la prestació extraordinària: que la facturació hagi caigut —entre juliol i setembre— un 75% respecte del mateix període de l’any passat. En canvi i com a novetat, estableix que els ingressos del perceptors hauran d’estar per sota de l’1,75 del salari mínim interprofessional (uns 1.662 euros).

D’altra banda, l’acord inclou, segons els sindicats, que es podran acollir a la nova ajuda aquells que rebessin la extraordinària. Els beneficiaris de l’ajut extraordinari, a més, tindran exempcions en les quotes de la Seguretat Socials durant tres mesos més. En concret, el mes de juliol serà del 100%, a l’agost del 50% i al setembre del 25%.

Subsidi per autònoms de temporada

D’altra banda, es posarà en marxa un nou subsidi per a autònoms de temporada, que havien quedat fora de les ajudes. La prestació podria tenir una durada de 4 mesos, de juliol a octubre, suposarà el 70% de la base reguladora –un mínim de 661 euros al mes- i per a rebre-la caldrà acreditar l’activitat d’autònom de temporada en els darrers dos anys. Els que rebin aquesta prestació, però, no podran treballar però rebran aquest subsidi.

Els sindicats alerten que és el que s’ha acordat amb l’executiu però que el document final —que s’aprovarà previsiblement demà en Consell de Ministres extraordinari— pot patir canvis. També detallen que no se sap què passarà amb les cotitzacions de les persones que s’acullin a aquesta prestació. I és que, segons expliquen, la previsió és que vagi en «detriment» del treballador i que es traurà de l’acumulat que hagi cotitzat.

La «satisfacció» del govern espanyol i els representants del sector

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha assegurat que l’acord és un motiu de «satisfacció» i que és el primer pas cap a una nova «etapa», la de la nova normalitat. «Està justificat que determinats autònoms mantinguin ajudes que els permetin superar la situació i permetre que progressivament es vagi normalitzant», ha afirmat. Durant una roda de premsa conjunta, Escrivá ha explicat que les mesures s’integraran en un decret llei que aprovarà el proper Consell de Ministres i ha celebrat que s’hagi pogut elaborar amb les aportacions del sector.

Per la seva banda, el president de l’ATA, Lorenzo Amor, ha afirmat que es tracta d’un pas «fonamental» per a la protecció dels autònoms, sobretot, ha dit, per als que «pitjor ho estan passant». En aquest sentit, ha recordat que hi ha un 10% de treballadors encara no han pogut reiniciar la seva activitat i que això servirà perquè els que tinguin menys facturació, una caiguda de l’activitat o bé no la puguin exercís, tinguin ajudes.

❗Notícia en ampliació. La redacció de Tarragona Digital està treballant per ampliar aquesta informació. S'anirà actualitzant quan hi hagi més informació.

Podeu enviar imatges, vídeos o més informació d'aquesta notícia en curs al correu info@tarragonadigital.com, per Facebook a TarragonaDigital/, per Twitter a @TGNdigital o per WhatsApp o Telegram al : +34 639 048 422.