Sánchez decreta l'estat d'alarma a tot Espanya

Ho ha anunciat aquest divendres al migdia
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu.| Catalunya Diari

Ja és oficial: el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha decretat l'estat d'alarma a tot el territori estatal, segons ha anunciat aquest divendres al migdia. La mesura durarà 15 dies. En els darrers minuts s'havia especulat que Sánchez podia anunciar aquesta mesura i, finalment, el president espanyol ha anunciat que serà decretada aquest mateix dissabte.

L'estat d'alarma, només un precedent a Espanya

Aquesta és la segona vegada a la història en què s'aplicaria l'estat d'alarma. Entre el 4 de desembre de 2010 i el 16 de gener de 2011, ja es va aplicar per una vaga de controladors aeris i va impedir un col·lapse en els desplaçaments per avió previstos entre aquestes dates. Ara, però, el problema és molt més global: es tracta d'una pandèmia que afecta Espanya de forma molt severa.

Algunes conseqüències directes de l'estat d'alarma que ha anunciat Sánchez podria ser la limitació de la circulació o de la permanència de persones o vehicles en hores i llocs determinats —o establiment de requisits per fer-ho—; la possible requisa temporal de tot tipus de béns; la possible intervenció i ocupació transitòria d'indústries, fàbriques, tallers, explotacions o locals comercials; la possible limitació o racionament de l'ús de serveis o consum d'articles de primera necessitat; i la impartició de les ordres necessàries per assegurar l'abastiment de mercats i el funcionament dels serveis i centres de producció afectats.

Les mesures de la Generalitat

Mentrestant, a Catalunya, el Govern es planteja regular els accessos al transport públic col·lectiu o suprimir els títols de transport públic, entre d'altres, si no s'aconsegueix reduir l'afluència fins a un terç, com a mesura preventiva per evitar la propagació del coronavirus.

Reduir a una tercera part el nombre de passatgers al transport públic és una de les mesures que ja va avançar ahir la Generalitat, que considera que és un objectiu que es podria aconseguir després de la suspensió de l'activitat als centres educatius i d'altres mesures en l'àmbit empresarial, com el teletreball. D'altra banda, la Generalitat insta els ciutadans majors de 65 anys o ciutadans que pateixin malalties cròniques que evitin el transport públic col·lectiu.

"❗🇵🇹 El coronavirus amenaça ara per l'altre costat: Portugal en estat d'alerta" "❗ ATENCIÓ: Roda de premsa molt urgent de Sánchez contra el coronavirus"