El CF Reus, a 27 dies de l'abisme

El 10 de desembre, dia clau en què el projecte roig-i-negre pot quedar sentenciat. El pessimisme i la desil·lusió s'instal·la a la plantilla d'un club que va a la deriva
L'Estadi Municipal del CF Reus. | Laia Solanellas

 

No són dies fàcils per al CF Reus. No ho són per als que segueixen l'equip ni per aquells que s'hi troben dins. L'entitat viu moments d'agonia i ja té en marxa el compte enrere per a una nova cita clau on tot es pot ensorrar: el 10 de desembre.

Que pot passar el 10 de desembre?

Aquest serà el dia on, si no hi ha una injecció de diners, la plantilla acumuli la tercera mensualitat sense cobrar i, emparats amb la legislació vigent, qualsevol jugador podrà dirigir-se a les oficines de l'entitat i presentar la baixa formal per quedar totalment desvinculat del CF Reus i poder incorporar-se a un altre equip de forma immediata, sense haver d'esperar al mercat d'hivern.

És factible que marxin els jugadors?

Aquesta situació és quelcom que s'anava rumiant el vestidor roig-i-negre des de l'inici de la crisi però el pas dels dies, de les setmanes i dels dos primers mesos han provocat que allò que semblava només una informació teòrica pugui acabar esdevenint en una realitat tangible. No són pocs els integrants del vestidor que tenen molt pensat acollir-se a la llei i presentar-se el dia 11 de desembre a les oficines del club amb la sol·licitud de la baixa sota el braç. Això els permetria quedar desvinculats laboralment del CF Reus i poder signar, aquell mateix dia, per un altre equip que disposés de fitxes lliures.

Les decisions, dels jugadors i dels representants

Alguns futbolistes tenen decidit presentar la baixa formal el 10 o 11 de desembre si s’arriba al tercer mes sense cobrar perquè finalitzen contracte i són conscients que estan davant la seva darrera temporada a la capital del Baix Camp. D'altres també ho tenen decidit o tenen clar que abandonaran el vaixell ganxet al mercat d’hivern perquè, tot i les seves vinculacions a més llarg termini, tenen els seus representants movent l'agenda per trobar-los una sortida durant el mes de gener.

 

Joan Oliver, CF Reus | Joan Alfons López

LaLiga actua en cas de deute als jugadors

Si s'arribés a aquest cas, LaLiga podria fer front a part dels deutes amb els jugadors gràcies a una quantitat de diners que l'estament dirigit per Javier Tebas té retingut al CF Reus, factor que ja es va explicar en la darrera compareixença de premsa de Joan Oliver a l'Estadi Municipal. A més, si el club acaba caient en un concurs de creditors, LaLiga disposa d'un 'Fondo de Garantía Concursal' que s'activaria en el cas que el Reus mantingués deutes amb els jugadors.

Els directius desapareixen de les oficines

Els despatxos de l'Estadi Municipal estan menys transitats que mai. A la poca presència de Joan Oliver, fet ja habitual fins i tot quan el projecte avançava sense problemes, cal sumar l'absència quasi absoluta del president institucional Xavier Llastarri. El fins ara president del Consell d'Administració, rellevat de les seves funcions i quedant exclòs de la mà de Francesc Sabaté, no transita pel seu despatx i per les instal·lacions municipal des de fa dies quan abans era un habitual convivint amb els treballadors del club i els membres de la direcció esportiva.

La relació Oliver-Llastarri, tocada

Després dels fets succeïts els darrers mesos i de la degradació de president del Consell a president institucional, les relacions entre Xavier Llastarri i Joan Oliver s'han deteriorat. Actualment les figures de més autoritat que hi sol haver a les oficines solen ser el director esportiu Sergi Parés i el seu equip acompanyats de l'entrenador Xavi Bartolo i els seus ajudants. A ells se'ls hi suma presència dels administratius i dels responsables de l'àmbit social i comunicatiu del club.

Xavier Llastarri ha deixat de ser el president del Consell d'Administració del CF Reus | Joan Alfons López

Acord per aguantar el club provisionalment

Jugadors, membres de la direcció esportiva i treballadors diversos de l'entitat s'han proposat que, tot i el desgovern actual que viu el CF Reus, mantindran la seva rutina de treball habitual fins que no hi hagi nou avís. La unió de tota la parcel·la externa a la directiva és total. La pròxima cita en l'agenda és el 10 de desembre però el desànim s'ha instal·lat a les oficines del club. Cert és que no és el primer cop que el CF Reus ha tingut problemes de liquiditat però en aquesta ocasió el deute és molt més gran i s'hi ha arribat després d'un seguit de promeses que mai s'han complert.

Oliver, sense credibilitat interna

Joan Oliver i els consellers Joan Centelles i Pere Mellado han perdut tota la confiança i credibilitat dins del vestidor. Qualsevol promesa que pugui sortir del Consell d'Administració serà obviada tenint en compte que prèviament se n'han produït moltes i cap d'elles s'ha acabat convertint en realitat. A hores d'ara el CF Reus és com un ninot que se sosté per tres fils: plantilla de jugadors, la direcció esportiva i els treballadors del club. Tres fils que es comencen a deteriorar davant el maltractament que pateixen. Uns fils que, en cas de trencar-se (és qüestió de temps), provocaran l'ensorrament total de l'entitat. Queden 27 dies.

"Escolta les reaccions del Nàstic-Zaragoza (1-3) amb Enrique Martín, Fali i Del Moral" "Crònica Nàstic-Zaragoza (1-3): Derrota i la permanència, a quatre punts"