El divorci entre Onolfo i Peña posa en seriós perill el futur del CF Reus

L'empresari i l'advocat van estar a punt de tancar divendres una operació que hauria aportat un milió d'euros a la SAE. Diferències entre ambdós ha provocat que tot es trenqui i el futur del CF Reus torni a estar en entredit
Clifton Onolfo i David Peña han separat els seus camins | Joan Alfons López

Quan la història semblava arribar al capítol final, un nou gir dràstic i a hores d'ara dramàtic torna a sacsejar els cors dels seguidors del CF Reus Deportiu. Clifton Onolfo, propietari de la Societat Anònima Esportiva roig-i-negra, i l'advocat David Peña i Nofuentes han decidit separar els camins que els unien i que han estat a punt de donar la solució total al traumàtic present de l'entitat del Baix Camp. Divendres us explicàvem que el CF Reus assegurava per activa i per passiva que farien el pagament de 221.000 euros, acció que també van traslladar a la Federació Catalana de Futbol. Aquesta era la situació divendres, una jornada on es veia amb optimisme total el futur pròxim dels ganxets. Ara bé, en el cap de setmana s'ha produït un gir de 180 graus que deixa, a hores d'ara, la supervivència de l'entitat penjant d'un fil molt prim.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

A un paper de salvar el club

Clifton Onolfo i els seus assessors tenien divendres dues opcions molt avançades sobre la taula per trobar els diners necessaris per salvar el club: una oferta d'un grup empresarial de l'entorn del nord-americà i una altra proposta amb aroma reusenc. Eren operacions tan consistents que tenien clar que els diners arribarien d'un costat o de l'altre. L'opció dels empresaris locals està liderada per David Peña i consta de la compra de, com a mínim, el 51% de les accions d'Onolfo a canvi d'un milió d'euros, segons el mateix Peña. Ambdues parts van arribar a un acord total divendres i la intenció era tan ferma que es va produir una reunió en una notaria per tancar el tracte de forma oficial. L'absència d'un document necessari va impedir la tramitació legal, tot i que l'acord verbal seguia existint i la intenció de pagar era real i total, tal com va explicar TarragonaDigital.com divendres al vespre. Allò que estava tancat de paraula divendres, es va trencar radicalment i de forma inesperada durant el cap de setmana.

I ara, què?

A dia d'avui, Onolfo rebutja qualsevol mena de negoci amb Peña després de les darreres 48 hores i no està disposat a vendre el club al grup d'empresaris reusencs liderats per l'advocat que fins fa pocs dies estava contractat per Global Cities i defensava els seus interessos. Pel que fa a aquest grup d'inversors locals, l'advocat David Peña afirma en declaracions a TarragonaDigital.com que «volen que sigui jo com a advocat qui gestioni jurídicament la situació». El lletrat va més enllà i afirma que «el senyor Onolfo ni el seu grup 'Global Cities' volen pagar el deute de 221.000 euros i jo els he trobat un grup inversor solvent que sí que pot i vol pagar aquest deute. El senyor Onolfo ni menja ni deixa menjar. Allà ell». El propietari de la SAE i els seus assessors legals segueixen treballant amb altres opcions per aconseguir ingressos i a hores d'ara no hi ha res descartat, tot i que sí més complicat que divendres.

David Peña a les instal·lacions de l'Estadi Municipal | Joan Alfons López

El grup inversor de Penya, a l'espera

Tot i que Onolfo no vol saber res de Peña, la proposta del grup inversor liderat per l'advocat està a l'espera i no descarta acabar portant a terme l'operació: «El grup inversor reusenc segueix en 'stand by' però el calendari no ajuda a ser optimistes», explica Peña. El lletrat de Peña i Nofuentes Advocats dona més detalls d'aquesta proposta que suposaria una injecció pròxima al milió d'euros a un CF Reus que necessitaria aquesta xifra per fer un projecte viable: «El grup inversor reusenc tenia un milió d'euros i estaven disposats a cobrir els 221.000 € del filial més uns altres 250.000 € per crèdits contra la massa i més de 500.000 € pel primer equip i filial».

Peña vol deixar clar que amb Onolfo hi ha «discrepàncies econòmiques. L'actual propietari va comprar per tres euros un club de Segona A i ara no vol pagar 221.000 euros de deute del filial. Tampoc vol pagar 250.000 de crèdits contra la massa ni possiblement vulgui pagar la plantilla de l'any vinent. Doncs aleshores, haurà de marxar i cedir el seu lloc com a propietari a altre grup solvent de gent de Reus que sí vol pagar aquests imports».

Clifton Onolfo a les instal·lacions del camp de futbol de La Floresta | Joan Alfons López

Onolfo se sent traït per Peña

TarragonaDigital.com també ha contactat amb l'entorn de Clifton Onolfo per exposar la seva versió dels fets. Fonts consultades volen deixar clar que l'empresari nord-americà se sent traït per David Peña, persona contractada per ser l'advocat representant de Global Cities i d'Onolfo. Tot i que aquesta era la seva funció principal, consideren els assessors de l'empresari que Peña ha utilitzat informació confidencial per a benefici de terceres persones i buscar els inversors locals amb els quals ha ofert una proposta de compra de, com a mínim, el 51% de les accions de la SAE. Sobre aquesta proposta, no la volen acceptar perquè no volen vendre res a ningú que no coneguin. Assegura l'entorn legal d'Onolfo que no han vist cap prova, ni nom de persona ni d'empresa, del grup inversor reusenc i dubten de la seva existència.

Per tant, el present del CF Reus està encallat totalment i el temps juga en contra. L'opció més immediata és la dels empresaris locals però Onolfo no està disposat a pactar si Peña ho lidera. Hi ha tres possibilitats sobre la taula ara mateix: o alguna de les parts cedeix i es tanca aquesta operació reusenca o Onolfo troba una altra via econòmica solvent i immediata. La tercera és la que ningú desitja: la mort del club. Aquesta acabaria ensorrant 109 anys d'història i escombraria el poc que queda de roig-i-negre. Fonts federatives tenen clar que l'ingrés dels 221.000 euros per desbloquejar el tràmit de les llicències federatives s'hauria de realitzar, a tot tardar, abans d'acabar la jornada de demà dimarts al Banc d'Espanya o no hi haurà temps material abans d'afrontar el segon partit que pot deixar el club expulsat de la competició.

Daniel Infante, David Peña i Clifton Onolfo en els exteriors de l'Estadi Municipal | Joan Alfons López

 

Hi pot haver més temps?

Existiria una possibilitat de donar més temps al compte enrere del CF Reus, tot i que és quelcom que el departament jurídic de la Federació Catalana ha d'estudiar a fons perquè s'està vivint un cas sense precedents. Els assessors legals d'Onolfo confien a guanyar alguns dies de marge en el cas de no poder presentar-se en la segona jornada perquè consideren que no és el mateix no presentar-se al matx quan és per un motiu aliè a la voluntat del club, tot i que la federació descarta quasi per complet que es pugui trobar algun punt feble en aquest sentit. D'altra banda, la federació sí que reconeix que existeix una diferència entre «no tenir suficients fitxes i directament no tenir-ne cap».

Sigui com sigui, el departament jurídic de l'estament presidit per Joan Soteras estudiarà el reglament a fons per evitar caure en equivocacions en un cas inèdit. De totes maneres, encara que el CF Reus pogués evitar l'expulsió en una possible no compareixença contra el Vilafranca aquest cap de setmana, el dimecres 11 de setembre es disputarà la tercera jornada de lliga i únicament es guanyaria un curt marge de temps a causa del partit intersetmanal. D'altra banda, una tercera persona aliena al despatx d'Onolfo i de Peña treballa actualment a intentar trobar una entesa entre ambdues parts, tot i que a priori semblen posicions difícilment reconciliables. Ara bé, si quelcom ha ensenyat els darrers capítols dels ganxets, és que tot pot canviar en qüestió d'hores.

"🏃Una esportista vallenca triomfa en el Triatló de l'Hospitalet de l'Infant" "🏅 RÈCORD HISTÒRIC: La torrenca Berta Castells, reina de l'atletisme espanyol"