REPORTATGE

El Meeting Special Olympics 2024 converteix Reus en la «capital» de l'esport adaptat

Esportistes dels clubs Alba i Bellissens competeixen en els diferents esports i protagonitzaran les proves motrius per primera vegada a Catalunya

El Club Esportiu Alba entrena bàsquet i atletisme al CN Reus Ploms i natació al Reus Deportiu
El Club Esportiu Alba entrena bàsquet i atletisme al CN Reus Ploms i natació al Reus Deportiu | Sandra Pérez
17 d'octubre de 2024, 06:00

Més de 400 esportistes amb discapacitat intel·lectual de quinze comunitats autònomes i vuit països europeus es retrobaran, aquest cap de setmana, a Reus amb motiu del Meeting Special Olympics 2024. Del 17 al 20 d'octubre, la capital del Baix Camp viurà l'esperit olímpic i serà l'epicentre de l'esport adaptat, recuperant l'èxit dels Jocs del 1996 i els Jocs Nacionals del 2016.

Es disputaran vuit esports, cinc en format competitiu: bàsquet, pàdel, natació, futbol i petanca; i tres en format d’exhibició: floorball, proves motrius i Young Athletes. Així mateix, les instal·lacions locals que les acolliran són el polilleuger Joan Rebull (bàsquet); el pavelló olímpic municipal (floorball, petanca, proves motrius i Young atletes), el camp de futbol La Pastoreta (futbol 7), el Club de Tennis Reus Monterols (pàdel) i el Reus Deportiu (natació).

Així, el tret de sortida serà, aquest dijous 17 d'octubre, a partir de les 17 hores, després que la torxa olímpica hagi enllestit el seu recorregut per les escoles de la ciutat. L'endemà, divendres18, començaran les competicions i, a les 18.30 hores, tindrà lloc la cerimònia d'inauguració, amb la hissada de la bandera oficial, l'encesa del peveter i la lectura del jurament.

Reus, ciutat amfitriona

Enguany, a més, els clubs reusencs Esportiu Alba i Bellissens seran amfitrions de l'esdeveniment. Com a tal, l'organització d'Special Olympics España ha complert amb una condició que demanaven ambdues principals entitats locals: "volíem que Reus pogués participar més, no només amb els vuit esportistes seleccionats (com a Selecció Catalana), i hem tingut la gran sort que ens hagin ofert unes places per poder fer les proves motrius, que no s'han fet mai a Reus ni a Catalunya", explica Rosa Planelles, presidenta del Club Esportiu Alba.

Així, la ciutat estarà més representada que mai i aquesta exhibició donarà més visibilitat a la tasca que fan. "L'objectiu de les proves motrius és motivar l'esportista perquè es puguin incorporar com una disciplina més", afegeix Laia Campo, psicòloga referent en l'àmbit esportiu de la Residència Bellissens de la Fundació Villablanca. En el cas de Bellissens, són dos els seleccionats i un total de 14 usuaris, que practiquen diferents esports durant l'any, faran aquesta mostra.

special olympics reus 2016 nacio
Imatge d'arxiu dels Jocs Nacionals del 2016, al Pavelló Olímpic Municipal. Foto: Ajuntament de Reus

Al mateix temps, el fet que se celebrin a Reus redueix el cost econòmic per a les famílies -en comparació a quan han de viatjar a altres llocs-, dona oportunitats a persones que potser no poden desplaçar-se a 200 km d'aquí i els responsables d'ambdós clubs estan més tranquils perquè, al final, si passa qualsevol cosa, estan a casa. "Els Special són un premi per nosaltres, per l'esforç i els moments difícils en què tirem endavant com podem; però principalment és un premi per a ells", referma Planelles, molt satisfeta amb la possibilitat de tornar-los a viure a Reus i acollir els retrobaments.

Una reivindicació del Club Alba, el llegat de Carme Saldaña

Que la capital del Baix Camp fos "seu olímpica" d'un Meeting -trobades amb menys esportistes i menys països convidats respecte dels Jocs que es fan cada quatre anys- era una reivindicació que des del Club Esportiu Alba ja s'havia fet quan es va celebrar la gala dels 25 anys. La presidenta de l'entitat ho justifica perquè "el jovent de les escoles que ho havia viscut el 1996, ja en tenen quaranta, i s'havien de tornar a fer per la canalla d'ara".

De fet, Rosa Planelles s'emociona en recordar una conversa després d'un dinar amb Carme Saldaña i Enric Blesa en què van signar, en un tovalló de paper, que els Special Olympics tornarien a Reus. Desafortunadament, no podran veure el somni fet realitat, ja que la gran impulsora dels primers Jocs a la ciutat i fundadora del Club Alba va traspassar el mes de gener i el director general d'Special Olympics España va morir el passat setembre.

Amb tot, la continuïtat del Club Esportiu Alba, més de tres dècades després, és el llegat de Saldaña i totes les persones voluntàries que han treballat i treballen amb l'entitat. Planelles lamenta tenir llista d'espera i haver de dir que no a nens i nenes per la manca de recursos, però agraeix el suport que les diverses alcaldies de Reus sempre han donat al club i que subvenciona les seves activitats com a extraescolars.

basquet equips club alba reus sandra perez nacio
Amb la pràctica de diferents esports, treballen diferents habilitats i milloren la seva psicomotricitat. Foto: S.P

Actualment, els 29 esportistes de l'Alba entrenen bàsquet -els dilluns- i atletisme -els dimecres- al CN Reus Ploms i natació -dimarts i dijous- al Reus Deportiu; alguns fan de tot i altres només practiquen un esport, però entre tots s'ajuden i configuren vincles socials i d'amistat en una proposta que s'adapta a les seves necessitats. A la residència de Bellissens en són una quarantena, aproximadament el 50% de la unitat.

Club Bellissens: apostar per l'esport com a eina terapèutica

Tant els esportistes del Club Alba com de Bellissens participen en diferents lligues de la Federació Catalana d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual-ACELL i entrenen durant l'any múltiples esports: petanca, futbol sala, bàsquet, natació, atletisme... i esperen anar incorporant-ne de nous, com ara el pàdel. Campo exposa que, a Bellissens, "van apostar fa molts anys per l'activitat esportiva com a eina terapèutica, per reconduir conductes o, fins i tot, prevenir-les".

El psicòleg clínic i director de Bellissens, David Godall, apunta alhora que "l'esport és una manera d'integrar-se i és una de les línies d'intervenció terapèutica per normalitzar la presència de persones amb discapacitat intel·lectual o problemes de salut mental dins el funcionament ordinari de la societat". Amb els anys, l'esport adaptat s'ha anat integrant i visibilitzant, però "encara queda camí per recórrer", lamenta.

En la mateixa línia, Laia Campo celebra que "la gent ja és més conscient i conviu més amb les persones amb discapacitat, per sort, hem evolucionat i hi ha molts més recursos i moltes més possibilitats". Ambdós coincideixen que uns Special Olympics ajuden a fer difusió, fomentar la inclusió i a compartir espais comunitaris o comuns amb l'esport regular. Així mateix, l'activitat esportiva potencia la socialització, el treball en equip, l'autoregulació dels comportaments, l'autonomia dels esportistes i contribueix a trencar l'estigma.

Il·lusió i bons records

"Seran uns dies en què Reus serà la capital de l'esport adaptat i la ciutat es farà un nom per tercera vegada", assenyala Macià, un dels esportistes del Club Alba i que viurà els seus segons Special Olympics després de la cita a Granollers de l'any passat. "Espero passar-m'ho, si no igual, encara més bé a Reus", assenyala. Malgrat que ell, habitualment, practica natació i bàsquet, l'esport que més li agrada perquè "hi ha més equip i es fa pinya amb els companys"; participarà en les proves motrius i destaca l'orgull de ser els primers de Catalunya que ho faran. 

Entre els participants reusencs, la petanca és un dels esports més populars. L'Àngel, del Club Bellissens, l'entrena cada dimarts amb els seus companys i assegura que "quan juga a petanca es concentra només en això" i descriu que "li agrada tant perquè es diverteix, es distreu i així no s'avorreix ni pensa en altres coses". Ell ja té experiència de diversos Special Olympics i no es posa mai nerviós; de fet, gaudeix molt els dies a l'hotel, els dinars en grup i la festa de l'esportista.

De la mateixa manera que l'Àngel, també ha guanyat moltes medalles la Maria Elena, del Club Esportiu Alba, qui gaudeix, sobretot, "de jugar a petanca i estar amb els seus amics". Recorda la gran experiència que va viure als Special Olympics de Shanghai, l'any 2007, on va conèixer gent de Barcelona, Miami i Nova York i, alhora, va guanyar una medalla d'or. Per la seva banda, el seu company Dídac fa molts anys que competeix en la modalitat de natació i espera "fer-ho el millor possible i passar-s'ho bé", sempre pensant en els bons records de les dues anteriors edicions a Reus de què va formar part.