Sergi Parés durant la seva presentació amb el Nàstic

Sergi Parés presenta la nova cultura de club del Nàstic: «Veiem unes possibilitats brutals»

El director esportiu del Nàstic exposa durant vint minuts el seu projecte per al conjunt grana. Plantilla curta, millora continuada i unes bases sòlides per trobar el model i els resultats

Sergi Parés ja ha estat presentat com a director esportiu del Nàstic. El conjunt grana ha confiat en ell per replicar i millorar el model de treball aplicat fins ara al CF Reus amb l'objectiu de trobar l'estabilitat esportiva que l'entitat tarragonina no ha tingut en els darrers anys. Ho fa tornant a aquella que va ser una de les seves primeres cases esportives, motiu pel qual s'ha vist a vallenc visiblement nerviós i emocionat durant les seves primeres paraules com a nastiquer després de 20 anys d'absència al club, quan aleshores era jugador: «Estic emocionat, això no comença fa quatre mesos quan el president i Lluís Fàbregas van començar a parlar amb nosaltres. La meva història comença amb catorze anys, quan Luis Madariaga em ve a buscar al Valls i quan Garcia Ramos, amb disset, em fa debutar al primer equip».

Parés ha reconegut que no es va pensar «ni un segon» l'oferta grana: «Tinc una il·lusió enorme, enorme, enorme. La rebuda que he tingut ha estat una passada, ho farem tot per tirar això endavant. Ens fa molta il·lusió, veiem unes possibilitats brutals. Això no té sostre», ha afirmat Parés després d'explicar el projecte davant els aficionats, abonats, accionistes, membres del Consell d'Administració i mitjans de comunicació.

Els pilars del projecte

El nou director esportiu grana ha volgut transmetre el seu ideal de projecte mitjançant una sèrie de diapositives que anava passant ell mateix i explicant en veu alta: «La base és fer un bon projecte que estigui fonamentat i sòlid, per això crec que el club m'ha triat. Amb catorze anys el Nàstic era un club més petit i ara em trobo una economia sanejada totalment, un departament de màrqueting brutal i tot és més gran. Si som capaços d'aconseguir una base sòlida en el vessant esportiu, el més normal és tenir èxit. El meu punt fort és planificar i desenvolupar projectes i tinc molta il·lusió».

Josep Maria Andreu presentant Sergi Parés
Josep Maria Andreu presentant Sergi Parés | Laia Solanellas

Un projecte que està fonamentat en diversos pilars. El primer, la cultura de club. Parés i el seu equip volen instaurar uns valors a l'entitat que hauran de ser compartits per tothom: «La integritat és fonamental, com treballar en equip. Hem de sumar tots junts, les persones han d'estar motivades i cal tenir un desig de millora continuada, no ens hem d'aturar. Ho tenim tot per créixer. S'ha de tenir orgull de pertinència al club». Un orgull que Parés afirma tenir des de ben petit i que el va fer no dubtar quan li van proposar fer-se càrrec de la direcció esportiva: «Podia estar a casa i en el club on he estat tota la vida. És un sentiment que cal fonamentar».

Parés és conscient que arriba a Tarragona i calen resultats però tampoc oblida el camí per aconseguir-los, quelcom que va identificar el seu projecte a Reus: «Busquem resultats, tothom vol guanyar i fer-ho ràpid. Hi ha clubs orientats als resultats i altres al procés. Nosaltres hem de buscar l'equilibri. No tot ha de ser resultat sinó també compta el procés, tot i que sabem que estem en el món del futbol». Pel que fa al tracte personal, Parés vol fomentar una forma de treball on el més important són les persones: «Volem agafar els millors professionals possibles de l'entorn, intentar incorporar-los i potenciar el seu talent. És important tenir una estructura fora del territori, que es desenvolupin i creixin. Cadascú ha de ser el millor del món per ajudar al concepte de sumar».

Parés posa amb la samarreta del Nàstic
Parés posa amb la samarreta del Nàstic | Laia Solanellas

El nou Nàstic sobre la gespa

Parés també ha donat amplis detalls sobre el Nàstic que vol sobre la gespa del Nou Estadi. I com en el projecte en general, en el vessant esportiu el més important és una bona base: «La plantilla és importantíssima però la cultura de club, el lideratge, l'autorealització i el cos tècnic són la base. La plantilla serà competitiva però la resta donarà les bases d'un futur fort». El vallenc ha explicat que «buscarem persones que s'adaptin a la cultura de club», mentre que pel que fa al Nàstic que es veurà jugant, té clar que el model passa per un «futbol associatiu, combinatiu i amb ritme. Hem d'il·lusionar la gent, hem de fer-ho bé i bonic, és important el com. El nostre model s'anirà desenvolupant i millorant amb el treball. La idea és que s'instauri en tots els equips del club per tenir clar el model de joc». Per a què això funcioni, caldrà temps i tenir una figura d'entrenador vital: «Tenim la sort de disposar d'un entrenador top (Xavi Bartolo), que ha tingut primers entrenadors de màxim nivell, que ha gestionat situacions de comunicació i de vestidor crítiques i que ha presentat una millora continuada espectacular. És un top i això dona molta tranquil·litat, tenim el millor entrenador possible».

Pel que fa a la plantilla, Parés vol un equip identificat amb el club i que compleixi els següents requisits: «Volem una plantilla curta per invertir en qualitat. Volem jugadors que estan entre els millors de Segona B i dels que no acaben de rutllar a Segona. És normal pensar que els jugadors, com més joves, millor però cal tenir quatre, cinc o sis jugadors que siguin la columna vertebral i sàpiguen jugar en camps complicats». El vallenc no renuncia a incorporar jugadors del territori: «Volem els màxims possibles i també deixar espai al futbol base i al filial però seran els que puguem, no ens hipotecarem en tot».

Xavi Bartolo i Ferran Asensio han acompanyat Parés en la presentació
Xavi Bartolo i Ferran Asensio han acompanyat Parés en la presentació | Laia Solanellas

El projecte té dues parts: la primera temporada i la resta

Si quelcom ha volgut deixar clar Sergi Parés, és que el seu projecte al Nou Estadi compta amb dues parts ben diferenciades: el primer any marcat pel nou «lideratge i una gran transformació» i els següents «en un procés de millora continuada». Segons el nou director esportiu nastiquer, «el primer any serà de canvis dràstics en l'àrea esportiva i després s'iniciarà un procés de millora continuada. Un cop posades les bases, els processos de treball s'han de revisar i millorar per encetar un cercle continuat de millora constant». Pel que fa a la primera temporada, Parés ha deixat clar que «el primer equip tindrà una estructura molt reduïda però amb molt bona gent, un cos tècnic de Segona Divisió alta o fins i tot de Primera. Això ens dona punts i seguretat. Serem molt potents, la idea és començar amb la gent necessària i justa i tenir les bases per créixer».

Pel que fa al segon any, «amb les bases establertes buscarem la millora continuada amb el futbol base en les màximes categories, la Pobla com a mínim a Tercera i el primer equip a Segona. Aleshores implantarem el model de joc a tota la base perquè en el primer any s'han d'establir els entrenadors». Un cop els tècnics de la base s'hagin adaptat al model a implantar, serà el torn de transmetre-ho als jugadors. I tot aquest procés anirà acompanyat, segons els desitjos de Parés, de la implantació i millora de la metodologia de treball gràcies a la tecnologia, pas que serà factible si l'equip torna a la categoria de plata del futbol estatal. Fins aleshores, caldrà tirar dels factors d'èxit que ha anomenat el vallenc: una plantilla i un cos tècnic competitiu per tornar a Segona, un entrenador que dona tranquil·litat absoluta i que farà que la resta espavilin per portar i fer bons jugadors i una forma de jugar clara: «Un joc associatiu i comú que treballarem al primer equip i al final, després al juvenil i al futbol base. Si ho fem bé, guanyarem dos anys de feina», ha sentenciat Parés.

Escolta la presentació del projecte de Sergi Parés al Nàstic

La pretemporada començarà el 15 de juliol

Després de l'acte de presentació, Parés ha donat més detalls davant els mitjans de comunicació. S'ha confirmat que la pretemporada donarà inici el 15 de juliol, sis setmanes abans de l'inici del campionat i que actualment ja es disposa del 40 o 50% de la plantilla de cara a la campanya a Segona B. En aquest sentit, el Nàstic ha anunciat les baixes d'Iván López, Josema, Barrada, Kanté, Pipa, Imanol, Mikel, Ramiro, Coris, Noguera i Luis Suárez, jugadors cedits que tornen als seus clubs i també les finalitzacions contractuals d'Isaac Becerra, Thioune, Ike Uche, Miguel Palanca, Antonio Cotán i Abraham Minero. També s'ha anunciat, més enllà de les sortides d'Enrique Martín, Alfredo Sánchez i Javi Ramos, l'adéu de dos històrics com Santi Coch i Manolo Martínez. Per tant, la plantilla grana disposa actualment de sis futbolistes amb fitxa del primer equip per a la pròxima temporada: Fali (a l'espera del que succeeixi amb el Cádiz), Márquez, Sadik, Bernabé, Valentín i Djetei. A aquests cal afegir Pol Ballesteros i Joel Lasso i aquells que han tingut protagonisme aquesta temporada com Brugui, Pol Prats, Viti, Montero i Salva Ferrer.


Comentaris