El jutge de la Lliga proposa expulsar cinc anys de la competició al CF Reus

El club hauria de pagar una sanció de 250.000 euros

S’accelera el final del CF Reus Deportiu. El jutge instructor de LaLiga, després que l’entitat del Baix Camp presentés les oportunes al·legacions el passat dimarts a l’expedient disciplinari obert per impagaments, ha proposat suspendre els drets dels reusencs que el permeten competir de manera professional i una sanció econòmica de 250.000 euros. Aquesta informació, avançada per RAC1, suposaria la sanció màxima a la qual s’exposa el CF Reus dins dels estatuts de LaLiga a l’hora de castigar males pràctiques a l’hora de gestionar un membre del futbol professional espanyol. Els impagaments als jugadors i a institucions com Hisenda o Seguretat Social van provocar l’apertura d’un expedient disciplinari que pot provocar el final fatal per al conjunt roig-i-negre.

El primer pas de la sentència final

Tal com figura en els estatuts de LaLiga, concretament en l’article 87 punt segon, l’instructor «presentarà una proposta de resolució» de l’expedient disciplinari, tal com ha fet demanant l’expulsió temporal del CF Reus del futbol professional de cinc anys. El següent pas recau en els serveis jurídics d’un Reus que té cinc dies per presentar al·legacions al respecte. Tot i que segons els estatuts de LaLiga el marge seria de deu dies, cal recordar que Javier Tebas va veure aprovada pel Jutge de Disciplina Social la petició d’escurçar a la meitat els terminis de resolució del cas.

Això provoca que els ganxets només tinguin cinc dies per presentar unes al·legacions que el jutge instructor adjuntarà a l’expedient que traslladarà al Jutge de Disciplina Social. Aleshores aquest disposarà de cinc dies per posar punt final a l’expedient. Com en el cas anterior, el termini habitual es de deu dies però queda escurçat a la meitat. Per tant, com estava previst, l’expedient disciplinari quedarà tancat abans d’arribar al 31 de gener. Tot i que la resolució del Jutge de Disciplina Social és d’immediata execució, tal com figura en l’article 89 dels estatuts de LaLiga, la batalla jurídica podria seguir perquè el CF Reus podria interposar un recurs en el termini de quinze dies hàbils davant el Comitè Espanyol de Disciplina Esportiva. La resolució d’aquesta suposaria el punt final a la via administrativa i el CF Reus hauria d’anar a la via judicial.

El CF Reus i LaLiga, en el centre de la polèmica | Joan Alfons López

Es demana la sanció màxima

Demanar un càstig d’expulsió temporal de cinc anys i 250.000 euros de multa econòmica és una de les sancions més elevades per allò que ha comès elCF Reus. Segons els estatuts de LaLiga, l’incompliment dels deures i compromisos adquirits amb l’Estat, així com amb els futbolistes es considera una infracció molt greu. En l’article 78 punt B s’informa que cometent infraccions molt greus es poden aplicar tres tipus de càstigs: una advertència, un descens de categoria i una expulsió temporal (de tres a cinc anys).

El cas podria quedar en una advertència si l’incompliment no hagués estat d’una especial gravetat. Tenint en compte tot el renou que ha provocat la inestabilitat del CF Reus per a la marca de LaLiga, no es descarta que es consideri d’especial gravetat per la importància i la durada en el temps, fet que podria fer que fos totalment viable el segon càstig: el descens de categoria. Ara bé, el que demana el jutge instructor és la sanció més elevada: l’expulsió temporal de cinc anys (tot i que la menor seria de tres). Aquesta sanció s’aplicaria si el Jutge de Disciplina Social considera el cas del CF Reus d’especial gravetat i també tingués l’agravant de reincident, fet que es podria provar a hores d’ara ja que, des del passat 10 de gener, el club torna a patir, per segon cop, un deute amb la plantilla.

A més, per acabar-ho d’adobar, la sanció econòmica que proposa el jutge instructor de LaLiga ascendeix a 250.000 euros quan la forquilla de la sanció anava d’un mínim de 180.303,64 euros fins a un màxim de 300.506 euros.


Comentaris