Salvar el futbol base del CF Reus, el cavall de batalla

Els responsables de la base del CF Reus Deportiu, treballadors de l’entitat, personalitats de la ciutat i l'Ajuntament estudien opcions per salvaguardar el futbol formatiu
Foto de família del futbol base del CF Reus 2018-2019 abans del partit davant l'Extremadura | CF Reus

 

No hi ha res que no s’hagi dit ja sobre la qualitat humana dels treballadors del CF Reus, empleats que no cobren des de l’estiu passat i que han estat claus en que l’entitat no s’ensorrés abans. Després de realitzar el passat 6 de febrer una demanda col·lectiva al Jutjat Social de Reus per al Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya davant els continuats impagaments del club, part d’aquests treballadors tenen un nou cavall de batalla: el futbol base. Els integrants de la part més formativa del club, format pels seus responsables i tècnics, estan independitzant-se organitzativament del club presidit per Clifton Onolfo i estan treballant a marxes forçades per aconseguir que el futbol base pugui acabar la temporada. I no només miren d’arribar al 30 de juny. També busquen solucions per al futur.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

Els nanos, la prioritat

La idea col·lectiva entre els responsables del futbol base és que la crisi de l’entitat afecti el menys possible als joves jugadors de la base. Els treballadors, que encara no han vist un euro des del passat agost, han prioritzat l’estabilitat dels jugadors als seus interessos personals. Són conscients que, si no hi ha un canvi radical, cobraran els quatre mesos que tenen garantits per FOGASA (Fons de Garantia Salarial) i res més, fent-se a la idea que no cobraran res més. Així i tot, la seva implicació laboral és màxima aconseguint que, amb algun entrebanc que altre, el futbol base tingui garantit acabar la temporada d’una forma digna.

 

El futbol base del CF Reus busca maneres de sobreviure davant un possible final fatal | CF Reus

 

Una peça clau d’aquest petit miracle han estat els pares dels nois de la base. Aquest factor i el compromís dels treballadors i tècnics amb els pares i els jugadors han fet possible que el futbol base roig-i-negre segueixi bategant amb normalitat fins a finals de la campanya. Esportivament, la temporada està arribant al seu final. Al Juvenil A li queden un parell de partits, mentre que a la resta de la base la competició s’aturarà durant el mes de maig. La situació és tan delicada que el juvenil, conjunt dirigit per Javi Robles, juga a l’Estadi perquè, entre altres motius, el club no havia pagat el lloguer de les instal·lacions municipals a l’Ajuntament de Riudoms.

 

Crear una fundació per salvar el futbol base?

Una de les opcions que s’han plantejat i estudiat a fons ha estat la creació d’una fundació independent del CF Reus per salvar l’actual estructura del futbol base davant una possible entrada en fase de liquidació del club per part de l’administrador concursal. Diferents personalitats de la ciutat, l'Ajuntament i els actuals tècnics i treballadors del club han temptejat aquesta possibilitat per donar continuïtat a la vida del futbol base un cop finalitzi l’actual temporada, independentment del futur existencial del CF Reus a l’espera de l’informe de viabilitat que sortirà, a tot estirar i si no hi ha cap pròrroga, a finals de maig.

 

Jugadors de la base en una xerrada amb futbolistes del primer equip | CF Reus

 

Una de les possibilitats és crear una fundació per mantenir l’actual estructura de la base sota un nou club amb un nou nom, buscant conservar les categories on competeixen tots els equips formatius roig-i-negres gràcies a l’excel·lent feina dels darrers anys. Tot i que amb el Reglament General de la FCF a la mà no sembla possible, s'està treballant amb alternatives que poden donar un resultat força satisfactori per a la gran majoria dels afectats. Un treball que està cuinant-se i que no es pot detallar més fins que no estigui totalment tancat. El reglament general de la Federació Catalana de Futbol deixa clar en diversos articles que «tot club de nova creació romandrà adscrit, un cop complerts els requisits que estableix l'article 65è, a l'última categoria o divisió dins el campionat al qual s'adscrigui, depenent de la seva situació geogràfica». A més, deixen clar que no podrien utilitzar el nom de CF Reus perquè sinó caldria «satisfer el deute (econòmic) per utilitzar-ne la denominació».A més, l’article 69è és més rotund pel que fa a aquest futurible cas amb la base reusenca.

 

Article 69è, punt 2, apartat D

Quan un club desaparegui o deixi de competir sense liquidar els deutes indicats en el present punt, l’obligació de pagament correspondrà a aquell club que el succeeixi o que, amb independència de la seva denominació, comparteixi alguna de les següents circumstàncies amb el club desaparegut o que hagi deixat de competir:

 

  • Que disputi partits en el mateix camp o terreny de joc.

  • Que tingui el mateix domicili social.

  • Que alguns dels fundadors o directius del nou club ho fossin també del club desaparegut.

  • Que tingui amb el club desaparegut la mateixa estructura esportiva de base.

  • Que utilitzi un uniforme de joc igual o similar, o bé un escut similar.

  • En general, qualsevol indici que condueixi a la confusió entre ambdós clubs, i quan existeixi similitud o identitat objectiva i subjectiva entre ambdós clubs

 

Tot i aquests articles, la feina que s'està realitzant per intentar salvar el futbol base del CF Reus és titànica i no es pot descartar cap final amb l’objectiu de salvaguardar la bona feina a la base reusenca si el club acaba caient en dissolució, un final fatal que part dels empleats de l’entitat veuen inevitable. Caldrà esperar a pròxims moviments. Tots els bàndols treballen per trobar una solució. L'Ajuntament ja ha fet un pas: cedir gratis l'ús de les instal·lacions al filial, la base, el femení i la resta de futbol actiu del club. N'hi haurà més. I, si són exitosos, poden canviar el panorama de forma considerable.

 

També et pot interessar