Encara amb una setmana de competició olímpica al davant, tots els i les esportistes de Tarragona ja s'han acomiadat de la seva 'carrera' als Jocs de París 2024. La demarcació obria, el passat 26 de juliol, múltiples opcions a medalla amb una xifra rècord de set participants: Elia Canales, Abdessamad Oukhelfen, Mar Molné, David García, Carles Coll, Mireia Benito i Aina Cid.
Era un increment significatiu a celebrar, després que només viatgessin a Tòquio l'atleta vallenca Marta Galimany i la mateixa Cid. Aquesta participació ha igualat, de fet, la millor xifra històrica, amb set competidors en els emblemàtics JJOO de Barcelona 92'. Amb tot, els tarragonins i tarragonines han marxat de la capital francesa amb alguns objectius assolits -diversos diplomes olímpics- i d'altres renovats per continuar millorant i pensant, molts d'ells, en la pròxima cita olímpica, a Los Angeles 2028.
Èlia Canales
La tarragonina Èlia Canales debutava en els Jocs Olímpics de París 2024 en la modalitat de Tir amb Arc, tant en Individual Femení com formant Equip Mixt amb el burgalès Pablo Acha. Canales va caure eliminada en la ronda d'1/32, contra la britànica Megs Havers, després d'haver-se classificat en 16a posició amb 662 punts. Una ronda de classificatoris en què la coreana Lim Si-Hyeon, que ha acabat sent la guanyadora de la medalla d'or, havia aconseguit un nou rècord del món amb 694.
Fent equip amb Acha, van caure eliminats en els quarts de final, per 5 sets a 3 contra la parella índia formada per Ankita Bhakat i Dhriaj Bommadevara, els qui han acabat perdent la medalla de bronze contra els Estats Units. La tiradora de Tarragona ha tornat cap a casa amb un diploma olímpic.
Abdessamad Oukhelfen
L'atleta reusenc, actual plusmarquista 10K espanyol, només havia aconseguit mínima olímpica per aquesta prova, encara que també ho voldria haver assolit en la modalitat de 5.000 metres. El passat divendres 2 d'agost, Abdessamad Oukhelfen va donar el millor de si mateix, aconseguint un temps de 28:21:90 i una 23a posició, ja que no va ser suficient en la cursa més ràpida de la història dels Jocs.
L'ugandès Joshua Cheptegei es va endur la medalla d'or batent en el procés el rècord olímpic en 10.000 metres amb un temps de 26:43:14, seguit per mil·lèsimes de segon per l'etíop Aregawi i l'estatunidenc Fisher. L'altre espanyol de la cursa, Thierry Ndikumenwayo, va acabar en 9a posició i va aconseguir la millor marca per a Espanya, sent el primer esportista a finalitzar per sota dels 27 minuts, amb 26:49:49
Mar Molné
També debutava en la competició olímpica la tiradora morellenca Mar Molné, qui es va quedar a les portes de pujar al pòdium. Competint en la final de Trap o fossat olímpic Femení, el passat dimecres 31 de juliol, va quedar en quarta posició amb 27 punts. La prova va ser molt disputada, amb opcions clares a medalla per a diverses esportistes fins que una mala tirada en la sisena ronda va acabar amb els somnis de la tarragonina de penjar-se un metall.
La guatemalenca Adriana Ruano i la italiana Silvana Stanco van acabar dominant la prova per fer-se, respectivament, amb el primer i segon lloc del pòdium. Molné torna cap al Morell amb un diploma olímpic més que merescut en els seus primers Jocs Olímpics. La segueix, en cinquena posició, l'altra espanyola, Fátima Gálvez, amb 23 punts.
David García
El judoka de La Canonja, David García, va caure eliminat en els primers dies de competició, el 28 de juliol, després de perdre contra el de Kazajistan Gusman Kyrgyzbayev en la modalitat -66 kg, en la ronda de setzens. En la prova, va rebre també una sanció de l'àrbitre per haver fet fora del tatami al seu rival, fet que el tarragoní va definir com a "poc habitual".
Com a novetat d'aquesta edició, en la disciplina de Judo es va incorporar una prova per equips mixts. García va formar part de l'equip espanyol amb Niko Sherazadishvili, Ariane Toro, Cristina Cabaña, Salvador Cases, Tristani Mosakhlishvili i Ai Tsunoda; i van aconseguir una victòria contra l'equip olímpic de Refugiats. En el cas del tarragoní, va competir en la categoria -73 kg contra Mohamad Rashnonezhad. Malgrat tot, en la segona ronda, la selecció espanyola es va enfrontar al Japó i no va poder aconseguir el pas a quarts de final.
Carles Coll
El Club Natació Tàrraco va seguir en directe la prova de 4x100 estils el passat dissabte 3 d'agost, anhelant una nova jornada històrica per al seu nedador olímpic, Carles Coll, el segon classificat per a una cita olímpica després que Sylvia Fontana ho aconseguís el 1976. Fent equip amb Hugo González (esquena), Mario Mollà (papallona), Sergio de Celis (lliure) i ell mateix amb braça; van aconseguir un temps de 3:32:66 minuts, que els va valdre una cinquena posició.
D'aquesta manera, no haurien aconseguit classificar-se per a la final, però, a més, els jutges van desqualificar l'equip espanyol en aquesta prova preliminar. En la revisió del vídeo, van apuntar que De Celis havia saltat a l'aigua mil·lèsimes de segon abans que Mollà hagués tocat la paret de la piscina per fer el relleu.
Mireia Benito
La ciclista de Llorenç del Penedès tampoc ha obtingut els resultats esperats en el seu debut, Mireia Benito competia en ciclisme de crono i en ruta. Mentre que el dissabte 27 de juliol ja havia quedat en 22a posició en la prova de ciclisme de crono, amb un temps de 43:48:10, en una cursa que va liderar l'australiana Grace Brown; va finalitzar en 63è lloc aquest diumenge 4 d'agost, en ruta.
Amb un temps de 4:10:20, Benito va ser clau però perquè la seva companya de selecció, Mavi García, acabés en sisena posició, amb un temps de 4:00:46 en la cursa de fons. La victòria -inesperada- va ser per a l'estatunidenca Kristen Faulkner, que va creuar la línia de meta just per sota dels quatre minuts.
Aina Cid
L'ampostina Aina Cid també ha quedat fora de la lluita pel pòdium en la seva tercera experiència olímpica. En la disciplina de Rem dos sense timoner, fent parella amb l'aragonesa Esther Briz, van aconseguir disputar les semifinals, després de quedar segones en la repesca, però la sort no les va acompanyar i van acabar en 5a posició, el passat dimecres 31 de juliol, amb un temps de 7:30:36.
Les múltiples opcions d'uns Jocs Olímpics encara els van permetre lluitar per accedir al diploma olímpic i quedar entre les vuit millors remeres del món. Cid i Briz, finalment, van liderar la prova amb un temps de 7:07:08 a la Final B, un resultat que la de les Terres de l'Ebre suma a les seves sisenes posicions a Río i Tòquio (amb parelles diferents).