Imatge d'un entrenament de futbol al Camp de futbol de La Floresta

Tarragona reclama «un protocol unitari» per reprendre les competicions amb les màximes garanties de seguretat

La regidora Maria José López comunica en una carta el tancament de les instal·lacions esportives municipals als esports on no sigui possible mantenir la distància de seguretat

Tarragona tanca les instal·lacions esportives municipals a totes aquelles disciplines on no es pugui mantenir la distància mínima de seguretat. Així de contundent s’ha pronunciat la regidora d’esports María José López en una carta signada dirigida al món esportiu català. Gerard Martí Figueres (Secretari General de l’Esport), Gerard Esteva i Jaume Domingo (presidents de l’UFEC) i totes les federacions catalanes són els destinataris d’una petició contundent: un protocol únic d’actuació per prevenir el contagi de la Covid-19.

En la missiva, López deixa clara la necessitat d’un únic marc regulador de les condicions d’ús de les instal·lacions i espais d’ús esportiu per garantir la seguretat perquè, assegura, «no podem mantenir diferents criteris per una mateixa instal·lació». A més, argumenta que actualment es poden prendre decisions «contra els nostres interessos i competències com a titulars de l’equipament», sense deixar de banda les «situacions contradictòries» dins de les instruccions del govern català.

Impossible mantenir distàncies en els esports de contacte

La regidora tarragonina fa referència al Pla de Desconfinament Esportiu de Catalunya impulsat per la Secretaria General de l’Esport. Aquest document demana ser extremadament cautelosos amb la distància de seguretat a l’hora de practicar esport però afegeix que si no es pot mantenir aquesta separació, els esportistes han de fer-se responsables d’haver-se mantingut en «grups estables i permanents» durant els catorze dies abans de la pràctica.

Aquest factor, en els esports més populars on abunda la falta de professionalitat, és impossible de garantir al 100%. El consistori tarragoní deixa clar que aquesta mesura «deixa de ser efectiva, al nostre entendre, en el moment que aquests grups s’allunyen del control de l’organitzador quan finalitzen l’activitat d’entrenament i/o afronten competicions amb altres grups, perdent la seva funció preventiva davant el risc de contagi», desatenent així els principis de prevenció i minimització del risc.

Maria José López, regidora d'esports de l'Ajuntament de Tarragona
María José López durant un acte esportiu l'estiu passat | Joan Alfons López

És per aquest motiu que López mostra amb força la posició des de la Plaça de la Font: «Amb l’actual situació ens veiem obligats a la decisió ferma de no permetre, des d’aquesta mateixa data, el desenvolupament de cap competició esportiva a les nostres instal·lacions que no permeti preservar les mesures preventives establertes per les autoritats sanitàries competents davant el risc de contagi del Covid-19. No considerem adient iniciar aquelles competicions i disciplines fisicoesportives fins que no s’estableixi un protocol únic i un marc de seguretat jurídica i davant el risc de contagi que empari les diferents parts».

Ajornar els inicis de les competicions, una opció

Per ser extremadament cautelosos al respecte, María José López i el seu equip aporten tres opcions: posposar l’inici de les competicions esportives fins a una data que permeti assegurar el seu inici i desenvolupament segur, facilitar l’inici de la pràctica esportiva (entrenaments) en condicions de seguretat mitjançant l’adaptació metodològica que permeti el compliment de les mesures preventives de distanciament entre persones i l’establiment d’una assegurança esportiva adaptada als riscs actuals i elaborar un protocol únic consensuat amb els diferents agents implicats en el sector esportiu que aporti minimització del risc de contagi, confiança i seguretat jurídica.

La carta ha estat rebuda pels clubs de la ciutat de Tarragona i caldrà esperar a un pronunciament oficial des de la Secretaria General de l’Esport. Fins aleshores, les instal·lacions esportives municipals no acolliran cap pràctica esportiva on no es garanteixi la distància de seguretat. I això inclou la majoria d’equips de futbol, bàsquet i un llarg etcètera. Ara bé, queden exclosos els clubs més professionals com el Nàstic, el Club Bàsquet Tarragona o el Volei Sant Pere i Sant Pau, entitats que hauran de fer-se càrrec de garantir al màxim la seguretat i la precaució.


Comentaris